ΕΚΤ κατά Ρώμης για τον φόρο στις τράπεζες

Share on:

Να στείλει επιστολή στην Ιταλία, εκφράζοντας αντιρρήσεις σχετικά με τον απροσδόκητο φόρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αφορά τα υπερκέρδη των τραπεζών της χώρας, ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η μεγάλη ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Στην επιστολή θα ασκείται κριτική στη Ρώμη, η οποία έκανε τη γνωστοποίηση του μέτρου την περασμένη εβδομάδα, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει ούτε την Τράπεζα της Ιταλίας ούτε την ΕΚΤ, όπως θα έπρεπε να έχει κάνει βάσει των κανόνων της Ε.Ε., τόνισε η Corriere, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει πηγές. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ είχε δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ότι η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ έλαβε επίσημο αίτημα για διαβούλευση σχετικά με το μέτρο από τον υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι και ότι η τράπεζα θα δημοσιεύσει τη εκτίμησή της «εν ευθέτω χρόνω».

Σύμφωνα με το άρθρο της Corriere della Sera, η ΕΚΤ πιστεύει ότι οι φορολογικοί κίνδυνοι αποδυναμώνουν τις τράπεζες της Ιταλίας και την οικονομία της γενικότερα, όπως σχετικώς θα αναφέρει και στην επιστολή.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο ιταλικό χρηματιστήριο, αλλά και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, όταν την προηγούμενη Δευτέρα ανακοίνωσε αναπάντεχα την επιβολή εφάπαξ φόρου 40% επί των υπερκερδών των τραπεζών, που σωρεύουν χάρις στα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ. Κι ενώ ήταν γνωστό πως είχε μπει στο τραπέζι μια τέτοια πρόταση, είχε επίσης διαρρεύσει ότι τελικώς δεν προχώρησε. Κάτι, το οποίο, όπως αποδείχθηκε, δεν ίσχυε.

Ο γενικός δείκτης τιμών στο Μιλάνο κατακρημνίσθηκε την περασμένη Δευτέρα, ενώ οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών εμφάνισαν σοβαρές απώλειες έως και 10,5%, οι οποίες αθροιστικά αφαίρεσαν από τη χρηματιστηριακή τους αξία περί τα 10 δισ. ευρώ. Η εικόνα βελτιώθηκε σαφώς την Τρίτη, όταν η Ρώμη διευκρίνισε πως ο φόρος θα έχει ανώτατο όριο, όπερ σημαίνει ότι δεν θα ξεπερνά το 0,1% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η κυβέρνηση, αν και υπερασπίστηκε την επιλογή της, ωστόσο, τόνισε ότι έκρινε αναγκαία την προσαρμογή για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να αμβλύνει τις επιπτώσεις στις τράπεζες.

Κατά τους αναλυτές της UBS, που επικαλείται το Ρόιτερς, η προσαρμογή στο 0,1% των περιουσιακών στοιχείων σημαίνει ότι τα συνολικά έσοδα για το ιταλικό δημόσιο θα φθάσουν στο 1,9 δισ. ευρώ, ενώ βάσει της αρχικής πρότασης αυτά θα προσέγγιζαν τα 4,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών.

Στην πρώτη της δήλωση μετά το μέτρο, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έλαβε ορισμένα μέτρα, εκ των οποίων το σωστότερο είναι η φορολογία των αθέμιτων περιθωρίων κέρδους των τραπεζών, οι οποίες πρέπει να συμπεριφερθούν όσο πιο ορθά μπορούν σε συνθήκες αδύναμης ανάπτυξης, υψηλού πληθωρισμού και αυξημένων επιτοκίων».

Είχαν, βέβαια, προηγηθεί και άλλες χώρες, οι οποίες έπραξαν ανάλογα με εφάπαξ φορολόγηση των υπερκερδών των χρηματοπιστωτικών ομίλων, όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία. Εντούτοις, αναλυτές τόνισαν, τέλος, ότι η ανακοίνωση στην περίπτωση της Ιταλίας κατέλαβε την αγορά εξαπίνης, κλόνισε την εμπιστοσύνη και προκάλεσε ανησυχία, μήπως ληφθούν και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες στην Ε.Ε.

Με πληροφορίες της kathimerini


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE