ΕΕ| Αυξημένη 6% η ενεργειακή κατανάλωση των νοικοκυριών – Το 64% για θέρμανση

Share on:

Αύξηση 6% σημείωσε η ενεργειακή χρήση των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σύνολο του 2021 και συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat.

Το μεγαλύτερο μέρος της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στα νοικοκυριά της ΕΕ καλύφθηκε από το φυσικό αέριο (33,5%) και τον ηλεκτρισμό (24,6%).

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αντιπροσώπευαν το 21,2%, ακολουθούμενες από το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου (9,5%) και την παράγωγη θερµικής ενέργειας (8,6%). Ένα μικρό ποσοστό (2,5%) εξακολουθούσε να καλύπτεται από προϊόντα άνθρακα (στερεά ορυκτά καύσιμα).

Σε σύγκριση με το 2020, το 2021 η κατανάλωση ενέργειας μεταξύ των νοικοκυριών της ΕΕ αυξήθηκε κατά 5,5% σε συνολική αξία σχεδόν 11,0 εκατ. Terajoules, με τα μερίδια του φυσικού αερίου (+1,8%), των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (+0,9%) και της παραγόμενης θερμότητας (+0,4% στην τελική κατανάλωση των νοικοκυριών να αυξάνονται. Από την άλλη πλευρά, το μερίδιο του πετρελαίου και των πετρελαιοειδών μειώθηκε πιο αισθητά (-2,8%), με την ηλεκτρική ενέργεια και τα στερεά ορυκτά καύσιμα να ακολουθούν την ίδια πορεία (-0,2% το καθένα).

Η κύρια χρήση ενέργειας από τα νοικοκυριά είναι η θέρμανση των κατοικιών (64,4% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στον οικιακό τομέα), ακολουθούμενη από τη θέρμανση νερού (14,5%).

Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για το φωτισμό και τις περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές αντιπροσωπεύει το 13,6% (αυτό δεν περιλαμβάνει τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία των κύριων συστημάτων θέρμανσης, ψύξης ή μαγειρέματος).

Οι κύριες συσκευές μαγειρέματος απαιτούν το 6,0% της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά, ενώ οι άλλες τελικές χρήσεις και η ψύξη χώρων καλύπτουν το 1,1% και το 0,5% αντίστοιχα. Συνεπώς, η θέρμανση του χώρου και του νερού αντιπροσωπεύει το 78,9% της τελικής ενέργειας που καταναλώνεται από τα νοικοκυριά, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση κατά 1,0 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2020.

Εξετάζοντας το 2020, το 2021 η κατανάλωση και στις έξι προαναφερθείσες τελικές χρήσεις ήταν αυξημένη, αλλά με μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά την ψύξη χώρων (+10%) και τη θέρμανση χώρων (+7%). Η γενική κατηγορία «άλλες χρήσεις» σημείωσε επίσης αύξηση κατά 17%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE