Πύρινο μέτωπο στη Βοιωτία| Μαίνεται η φωτιά στο Στείρι

Share on:

Αντιμέτωπη με την πύρινη λαίλαπα βρίσκεται για 4η μέρα η Βοιωτία. Το μεγάλο μέτωπο είναι πλέον στο Στείρι, που έχει εκκενωθεί από χθες το βράδυ, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς.

Η εικόνα την τελευταία ώρα είναι ελαφρώς καλύτερη, καθώς οι άνεμοι έχουν υποχωρήσει, ωστόσο παραμένει ο κίνδυνος η φωτιά να οπισθοχωρήσει και να «πέσει» στο ελατοδάσος.

«Η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο Στείρι Βοιωτίας παραμένει ανησυχητική» ανέφερε στην ΕΡΤ ο επιπυραγός και εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός .

«Η περιοχή έχει εκκενωθεί και έχουν σταλεί και προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους του παράλληλου μετώπου, αυτά που βλέπουν προς τον Άγιο Νικόλαο» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο κομμάτι γιατί αν χρειαστεί να φύγει κάποιος από εκεί δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι διαφυγής, υπάρχει ένας δρόμος μόνο».

«Και το άλλο κομμάτι του ενεργού μετώπου είναι προς τον Ελικώνα. Είναι ένα μεγάλο μέτωπο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και  εκεί θα συμβάλουν επίγεια και εναέρια μέσα» πρόσθεσε.

Όπως μετέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, τεράστιες εκτάσεις έχουν καεί, ενώ αυτή την ώρα η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς είναι καλή, πρώτη φορά από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά.

Η καταστροφή που έχει σημειωθεί στον Ελικώνα είναι μεγάλη. «Καίγεται πυκνό δάσος, χωρίς αντιπυρικές ζώνες, χωρίς καν μονοπάτια» σημειώνει.

Το ανησυχητικό είναι πως από τις 04:00 τα ξημερώματα περίπου έχει αρχίσει να φυσάει πάρα πολύ.

Η περιοχή πνίγεται ακόμη στο καπνό, είναι ένα μέτωπο σχεδόν 25 χιλιομέτρων που έκαιγε για πάρα πολλές ώρες.

Σε επιφυλακή όλη τη νύχτα πυροσβέστες και κάτοικοι

Το βράδυ εκκένωσαν τα χωριά τους οι κάτοικοι στο Στείρι, και μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη η φωτιά που μπορούσαν να κατευθυνθούν μόνο προς το Δίστομο. Εκκένωσαν και οι κάτοικοι στη Ζάλτσα προς το Κυριάκι.

Παράλληλα, όλη τη νύχτα, έρχονταν μηνύματα από το 112 στους κατοίκους δύο οικισμών, της Περιστεράς και του Αγίου Νικολάου, καθώς υπήρχε φόβος για ένα μέτωπο. Τελικά δεν χρειάστηκε άλλη εκκένωση.

Σώθηκε το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Τα πάντα γύρω από το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά έχουν καεί, έφτασαν οι φλόγες στα πέτρινα τοιχία του. Η ζημιά που έχει γίνει είναι ότι ένα παλιό κτίριο το οποίο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη πήρε φωτιά η ξύλινη στέγη του και κατέρρευσε. Όλος ο άλλος χώρος έχει μείνει άθικτος.

Βέβαια και γύρω από το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά αλλά και σε  όλη την περιοχή δεν έχει μείνει τίποτα άκαυτο.

Η φωτιά έφτασε στο Μοναστήρι χθες στις 15:00, η Πυροσβεστική εκκένωσε αμέσως ενώ στις 15:30 οι φλόγες είχαν φτάσει 2 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι και είχε κλείσει ο δρόμος, ούτε οι Πυροσβέστες είχαν τρόπο να περάσουν.

Πηγή: ΕΡΤ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE