Διόδια με χαμηλότερες χρεώσεις

Share on:

Ριζικές είναι οι αλλαγές που θα φέρει το σύστημα των ηλεκτρονικών διοδίων, βάζοντας τέλος στις ουρές στα διόδια. Στο καινούργιο πλαίσιο οι οδηγοί θα χρεώνονται ανάλογα με τη διανυσθείσα απόσταση.
Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2023 υπολογίζετε πως θα υπογραφτεί η σύμβαση του έργου. Διορία της ολοκλήρωσης του θα είναι το τέλος του 2025. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 300 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 65 εκ ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πως θα λειτουργήσει

Το σύστημα περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία του τεχνολογικού εξοπλισμού ο οποίος θα οδηγήσει στη σταδιακή μετάβαση στο σύστημα ελεύθερης ροής (free flow) στους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα δεν χρειάζεται να σταματήσουν για τη συναλλαγή διοδίων, γεγονός που – μεταξύ άλλων – θα μειώσει σημαντικά την ταλαιπωρία των οδηγών αλλά και τους χρόνους ταξιδιού.

Επιπροσθέτως, θα μετριαστεί η οικονομική επιβάρυνση, δεδομένου ότι οι χρήστες θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που έχει διανύσει .

Προκειμένου να γίνεται σωστά η τιμολόγηση, οι κάμερες θα καταγράφουν την είσοδο και έξοδο των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης από/στον αυτοκινητόδρομο, με τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα επεμβαίνει η Τροχαία η οποία θα μεριμνά την αναγνώριση του οχήματος.

Χρήση ειδικής κάρτας

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, οι οδηγοί θα πληρώνουν με ειδική κάρτα ή με εφαρμογή στο κινητό τους, κατά την έξοδό τους από τον αυτοκινητόδρομο.

Όσον αφορά τα επαγγελματικά οχήματα, αυτά θα έχουν εγκατεστημένη μια συσκευή που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα της χιλιομετρικής χρέωσης εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου αποκλειστικά στην Ολυμπία Οδό. Ένας πομποδέκτης που είναι τοποθετημένος στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου διαβάζεται από τις ηλεκτρονικές πύλες στις εισόδους και εξόδους του αυτοκινητοδρόμου. Mε αυτό τον τρόπο ο χρήστης θα πληρώνει αποκλειστικά το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης.

Στην περίπτωση που το όχημα βγει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης, τότε πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη του το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διένυσε. 

Πηγή:cnngr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE