Δημοσκόπηση | Αντίπαλος της κυβέρνησης η ακρίβεια

Share on:

Αν και η δημοσκοπική της υπεροχή παραμένει ισχυρή και σχεδόν αμετάβλητη, η Νέα Δημοκρατία έχει έναν μεγάλο και δυνατό αντίπαλο: την ακρίβεια. Αυτο δείχνουν οι έρευνες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από την Marc για λογαριασμό του Antenna, της Metron Analysis για το Mega και της MRB για το δελτίο ειδήσεων του Open, με την πλειοψηφία των ερωτώμενων πολιτών να τοποθετούν το θέμα της ακρίβειας ψηλά στην ατζέντα των προβλημάτων της καθημερινότητας τους.

Αν και τους τελευταίους μήνες τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε πολυεθνικές εταιρίες είναι και τσουχτερά και σε μεγάλο βαθμό εισπρακτέα, αν και το καρτελάκι με τη μόνιμη μείωση τιμής 5% έχει μπει σε περισσότερα από 1.000 προϊόντα στο σούπερ μάρκετ, εντούτοις ο μήνας δεν…βγαίνει, με το εισόδημα να στερεύει από τη 19η ημέρα του μήνα.

Παρόλαυτα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι πρώτη και μάλιστα με διαφορά από τον επόμενο, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ, με την απόσταση μεταξύ τους να αγγίζει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος για το τιμόνι της χώρας, με τους πολίτες να βγάζουν ωστόσο “κόκκινη” κάρτα στα ζητήματα που αφορούν την εγκληματικότητα και την υγεία, ενώ προστέθηκε και το θέμα της παιδείας, πιθανότατα λόγω των καταλήψεων και του κινδύνου οι φοιτητές να χάσουν το χειμερινό εξάμηνο.

Οι έρευνες χτυπούν καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς δείχνουν άνοδο στα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, με τη Metron Analysis να φέρνει την Ελληνική Λύση στο 6,6% ενώ οι Σπαρτιάτες και η Νίκη βρίσκονται στο όριο της εισόδου τους στη Bουλή.

Καμπανάκια για την κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις: Τεράστιο αγκάθι η ακρίβεια - Ανεβαίνει από τα δεξιά ο Βελόπουλος

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η έρευνα της MRB για το δελτίο ειδήσεων του Open στην πρόθεση ψήφου για την Ελληνική Λύση στο 6,4%, τους Σπαρτιάτες στο 2,5% και τη Νίκη στο 2,7%. Πρώτη με διαφορά η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 29,1%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,7% και σε απόσταση αναπνοής ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 10,5%. Στο 7% το ΚΚΕ και στο 3% η Πλεύση Ελευθερίας. Ενδιαφέρον στην ίδια έρευνα έχει το στοιχείο της πρόθεσης ψήφου στις Eυρωεκλογές με την Νέα Δημοκρατία να εκτιμάται στο 36,1% με αναγωγή στο σύνολο, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο 12,1% και οι δύο, το ΚΚΕ στο 9,3% και την Ελληνική Λύση στο 9,5%.

Δημοσκόπηση MRB

Διχασμένη η κοινή γνώμη για τον πολιτικό γάμο

Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν στον δημόσιο διάλογο, κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης που φέρνει άλλωστε το επίμαχο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, φαίνεται ότι δεν έχουν πείσει, καθώς οι ερωτηθέντες είναι… κομμένοι στα δύο.

Στη δημοσκόπηση της Marc το 57,8% των συμμετεχόντων συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί, ενώ το 39,8% διαφωνεί. Πιο διχασμένη εμφανίζει την κοινή γνώμη η δημοσκόπηση της MRB. Το 48,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι συμφωνεί σίγουρα ή μάλλον συμφωνεί ενώ το 48,2% μάλλον ή σίγουρα διαφωνεί. Η ίδια εικόνα μεταξύ και των ψηφοφόρων του γαλάζιου στρατοπέδου, όπου στην έρευνα της Marc για τον ΑΝΤ1 συμφωνεί το 53,1% ενώ διαφωνεί το 44,2%. Στην υιοθεσία τα πράγματα αλλάζουν, με το 55,2% των συμμετεχόντων να δηλώνει οτι διαφωνεί, το 28% να λέει “ναι” αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις, και το 13% να απαντά “υπέρ” χωρίς κανέναν περιορισμό.

Δημοσκόπηση MRB
Δημοσκόπηση MRB

Πηγή: thetoc.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE