Δημοσχάκης | Σχολή υλοτόμων στη Δαδιά για την προστασία του δάσους

Share on:

Άμεσες είναι οι δράσεις της κρατικής μηχανής για την αποκατάσταση της μεγαλύτερης πυρκαγιάς της Ευρώπης, στο Δάσος της Δαδιάς, σύμφωνα με τον Βουλευτή Έβρου Αναστάσιο Δημοσχάκη.

Παράλληλα, έγινε δεκτή από την κυβέρνηση η πρόταση του κ. Δημοσχάκη για την ίδρυση Δευτεροβάθμιας σχολής υλοτόμων με έδρα το Σουφλί και εκπαιδευτικό πεδίο το Δάσος της Δαδιάς. Συγχρόνως, το τμήμα Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Ορεστιάδα, προχωρά στην αναδάσωση του Εθνικού Δρυμού της Δαδιάς και όλης της δασικής περιοχής.

Σε συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο Βουλευτής του Έβρου πρότεινε μεταξύ άλλων την ίδρυση συνοριακής φύλαξης και στον ορεινό όγκο της Δαδιάς.

Την ίδια ώρα εν δυνάμει εμπρηστές χαρακτήρισε όσους παραβιάζουν τα σύνορα της χώρας μέσω του Έβρου.

Τέλος, ο Βουλευτής ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποτελέσει ο Έβρος πρότυπο και πεδίο εφαρμογής του δόγματος ολικής πολιτικής προστασίας όλης της χώρας, που θα έχει και ως αποτέλεσμα την αντιπλημμυρική θωράκιση του.

Αναδάσωση του ιστορικού δάσους της Δαδιάς

« Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο νότιο και ανατολικό Έβρο δημιούργησε σημαντικά προβλήματα. Καταστράφηκε ένα σημαντικό μέρος του Εθνικού μας Δρυμού που είναι το Δάσος της Δαδιάς. Είχαμε ανεμοστρόβιλους φωτιάς και κυρίως δυτικά του δάσους ήταν πάντα ένα εφιαλτικό σενάριο για αυτούς που έχουν την ευθύνη σε ότι αφορά το πυροσβεστικό σώμα. Πέρσι κάηκε το ανατολικό κομμάτι του δάσους. Κάνοντας μα αποτίμηση, είναι γεγονός πως η συνολική έκταση του δάσους της Δαδιάς είναι 424.000 στερέματα, ενώ η συνολική ζημιά που υπέστη είναι περίπου 245.000 στερέματα, δηλαδή περίπου στο 57%. Η άκαυτη έκταση είναι 178.000 στρέμματα, δηλαδή περίπου 42-43%. Προχωράμε στην αναδάσωση του ιστορικού και φυσιολατρικού δάσους, ώστε να μπορέσουμε να το προστατεύσουμε με κάθε τρόπο και να μην έχουμε επανάληψη αυτών των θλιβερών γεγονότων.

Διαθέτουμε επίσης επιστήμονες, στο τμήμα Δασολογίας και Δασοπονίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου με έδρα την Νέα Ορεστιάδα, οι οποίοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την αναδάσωση και το “ζωντάνεμα” αυτού του Εθνικού Δρυμού αλλά ταυτόχρονα και όλης της δασικής περιοχής ».

Όσοι μπαίνουν στο ευαίσθητο δάσος μας είναι εν δυνάμει εμπρηστές

Προσωπικά πρότεινα επιπλέον, την ίδρυση τμήματος συνοριακής φύλαξης με έδρα τον ορεινό όγκο, ώστε να προστατεύσουμε όλο το Δάσος του ορεινού όγκου που η καρδιά και το επίκεντρο του είναι το Δάσος της Δαδιάς. Έτσι, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε και ταυτόχρονα να καταργήσουμε το άβατο, το άσυλο και το καταφύγιο αυτών που παραβιάζουν τα σύνορα μας. Ως γνωστών η γειτονική χώρα δυστυχώς συνεχίζει την ιδιότροπη πολιορκία σε βάρος μας, δεν ξέχασε την τέχνη της.

Θέλω να τονίσω πως όταν φεύγουν και τους ξεπροβοδίζουν και συνεχίζουν να παραβιάζουν τα σύνορα μας τους φορτώνουν με τρόφιμα. Τα τρόφιμα αυτά θέλουν οπωσδήποτε ζέσταμα, άρα φωτιά. Όπως αντιλαμβάνεστε, όλοι τους εφόσον έρχονται και εφόσον χρησιμοποιούν τον ορεινό όγκο και μπαίνουν μέσα στο ευαίσθητο δάσος μας, είναι εν δυνάμει εμπρηστές. Δεν λέω ότι όλοι, σίγουρα όμως ένας αριθμός προκειμένου να επιβιώσει μέσα σε ένα τέτοιο δάσος, μπορεί να κάνει τη ζημιά ακόμα και από αμέλεια ».

Όλος ο νομός ένα απέραντο Πανεπιστήμιο – Ίδρυση σχολής υλοτόμων

« Τα μέτρα στήριξης τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση είναι σημαντικά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έκανε δεκτή την παλαιότερη πρόταση μου, ώστε να ιδρυθεί Δευτεροβάθμια σχολή υλοτόμων με έδρα το Σουφλί , που θα παράγει υλοτόμους , θα στελεχώνουν δήμους και ως εκπαιδευτικό πεδίο θα έχουν το Δάσος της Δαδιάς. Μια κίνηση πολύ σημαντική και σίγουρα αποτελεί κίνηση που ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίσθημα της περιοχής μας.

Από την άλλη μεριά όμως, η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα και σε ότι αφορά την ίδρυση σχολών, όπως και Πανεπιστημιακής Σχολής με έδρα το Σουφλί, καθώς επίσης και μια άλλη Δευτεροβάθμια σχολή χειριστών και μηχανικών έργων. Όλα τα παραπάνω επρόκειτο να καλύψουν κενά, τα οποία παρουσιάζονται σε επιχειρήσεις μας τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, όπως είναι τα εργοστάσια.

Ο νομός μας έχει πολλαπλές ανάγκες, οι οποίες δημιουργήθηκαν και εξαιτίας των πυρκαγιών. Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε περιουσίες είναι ανυπολόγιστες, καθώς και αυτές που προκλήθηκαν στο ζωικό και φυτικό μας κεφάλαιο. Βιομηχανίες και βιοτεχνίες έχουν μείνει χωρίς πρώτη ύλη, άρα και χωρίς αντικείμενο.

Παρόλα αυτά πιστεύω στην κυβέρνηση μας, πιστεύω ότι η παρουσία του πρωθυπουργού και των δυο κυβερνητικών κλιμακίων έδωσαν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ότι το κεντρικό κράτος, η κυβέρνηση στηρίζει τον Έβρο, με κάθε τρόπο, και δεν χάνει τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα.
Στόχος μας και όραμα μας είναι να γίνει ο νομός του Έβρου ένα απέραντο πανεπιστήμιο, ξεκινώντας από την Ορεστιάδα και φτάνοντας και στην Αλεξανδρούπολη και γιατί όχι και Δευτεροβάθμιες σχολές γύρω από την αλιεία, είτε την παράκτια είτε των εσωτερικών υδάτων ».

Ο Έβρος δόγμα ολικής πολιτικής προστασίας – Σε εξέλιξη αντιπλημμυρικές δράσεις

« Επειδή ο Έβρος έχει τις ιδιαιτερότητες του και αποτελεί πυλώνα του ελληνικού κράτους, ζήτησα από τον πρωθυπουργό να επιλεγεί ως ο κατάλληλος χώρος σε πανελλαδικό επίπεδο, προκειμένου να εφαρμοστεί το δόγμα ολικής πολιτικής προστασίας της χώρας.

Οι απειλές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Έχουμε μπει στον κύκλο της εφιαλτικής ιστορικής περιόδου της οικολογικής τρομοκρατίας. Ήδη το βιώνουμε, μέσα από τις θεομηνίες και τις πυρκαγιές.
Η μεγάλη πλημμύρα που μας χτύπησε την ωραία Θεσσαλία δημιούργησε βιβλικές καταστροφές. Αυτές τις πλημμύρες όμως τις ζει ο Έβρος και τις έχουμε ζήσει κατά το παρελθόν.

Έχουμε 3 λεκάνες απορροής στο εσωτερικό του νομού, όπως είναι του Ασπρονερίου Διδυμοτείχου ή του Δερείου, όπως είναι της Μάνθιας και της Ιτέας της Αλεξανδρούπολης, Συνεπώς, αυτές οι λεκάνες απορροής πρέπει να ελεγχθούν οι υδάτινοι όγκοι, οι οποίοι ελέγχονται μόνο με τα φράγματα. Για αυτό και έχει ήδη ξεκινήσει το ελληνικό κράτος να κάνει τη μελέτη του φράγματος του Δερείου. Θα έχουμε μια “λίμνη Πλαστήρα” στο εσωτερικό του νομού. Πιστεύω ότι εάν υιοθετηθεί το δόγμα της ολικής πολιτικής προστασίας του νομού, αυτές οι 3 λεκάνες απορροής και οι εν γένει αδυναμίες που μας προκαλούν ζημιές, θα θεραπευτούν.

Φυσικά, την μεγαλύτερη λεκάνη απορροής του Έβρου αλλά και της Ελλάδος, είναι του ποταμού Έβρου. Ήδη έχουμε ξεκινήσει την μελέτη σε ό,τι αφορά τη διπλή σιδηροδρομική γραμμή, όπου θα αποτελέσει το χρήσιμο εργαλείο των Δαρδανελίων και θα στοιχίζει περίπου 1,73 δις. Έχουμε ήδη την σύνταξη των μελετών και η διπλή γραμμή θα έχει 3 χαρακτηριστικά. Θα εξασφαλίσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία την ευθυγράμμιση, την ηλεκτροκίνηση και την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού σε σχέση με την πεδιάδα ».

Προστασία των συνόρων με υπογραφή Αμερικής

« Ο Έβρος είναι άτρωτος και δεν καταπίπτει από μια πυρκαγιά. Θα τον διορθώσουμε και θα τον κάνουμε καλύτερο. Ο ρόλος μας είναι πως ο Έβρος μετεξελίσσεται σε επίκεντρο ενεργειακών, μεταφορικών και εκπαιδευτικών δομών.

Επίσης, ο Έβρος θα μπορούσε να αποτελεί ένα επίκεντρο εξελίξεων σε ό,τι αφορά την οικονομία. Ας μην ξεχνάμε, πως έχουμε μια μεγάλη συμφωνία με την Υπερατλαντική σύμμαχο σε ό,τι αφορά την Ελληνοαμερικανική συνεργασία και συμφωνία, η οποία έχει ως στόχο πρώτα την σφράγιση των συνόρων μας με υπογραφή Αμερικής ».

Οικολογική τρομοκρατία

« Το ελληνικό κράτος έδειξε ότι μπορεί να αντέξει κάθε κακοκαιρία αν και δεν τιθασεύονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο σε αυτές τις ιστορίες, ο στόχος μας είναι να μην έχουμε νεκρούς. Να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ύπαρξη και για αυτό αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης σε ότι αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Θέλω να καταθέσω πως τον Δεκέμβριο του 2007 συνήλθαν οι αρχηγοί αστυνομιών της G7 στην Αυστραλία. Ο στόχος ήταν να δουν ποια είναι η μοίρα της ανθρώπινης ύπαρξης σε αυτό τον πλανήτη, η προοπτική του. Δούλεψαν Πανεπιστήμια, Επιτελεία, Ινστιτούτα και επιστημονικοί φορείς. Κατέληξαν ότι σιγά σιγά, με την πάροδο των ετών, το ανθρώπινο γένος μπαίνει στην εφιαλτική ιστορική περίοδο της οικολογικής τρομοκρατίας. Και θα πρέπει να προετοιμαστεί καταρχήν η Ευρώπη, κατά δεύτερον η Δύση στο σύνολο της και κατά τρίτον τα κράτη του ΟΗΕ.
Τα καιρικά φαινόμενα θα επιδεινωθούν, αλλάζει το κλίμα. Συνεπώς, αυτά τα γεγονότα είναι πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη ύπαρξη. Το ελληνικό κράτος κατευθύνεται προς την σωστή κατεύθυνση.

Πιστεύω στην διυπουργική, διακλαδική και διυπηρεσιακή συνεργασία μέσα από τον καινούργιο φορέα της Κλιματικής κρίσης και προστασίας του πολίτη, ώστε όλοι μαζί να είμαστε έτοιμοι με σχέδια για να αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE