Δήμαρχος Ζακύνθου | Πετρέλαιο από τις βρύσες των κατοίκων του νησιού

Share on:

Τον κίνδυνο εκτός από πετρέλαιο στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης της Ζακύνθου, να υπάρχουν και βοθρολύματα, λόγω του σπασμένου φρεάτιού απορροής, εξέφρασε στη Valuenews ο Δήμαρχος του νησιού Γιώργος Στασινόπουλος.

Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από καταγγελίες των κατοίκων ότι τρέχει πετρέλαιο αντί για νερό.

Σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο κος Στασινόπουλος έκανε λόγο για ζημιά σε πάνω από 1500 νοικοκυριά, ενώ τουλάχιστον 2000 ντεπόζιτα νερού πρέπει να αλλαχθούν.

Ο κος Στασινόπουλος διεκδικεί από τη κυβέρνηση να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες από την αντικατάσταση των ντεπόζιτων.

Εντός ολίγων ημέρων αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προβλήματος, ενώ στόχος του Δήμου είναι αποκατασταθεί το κεντρικό δίκτυο εντός επτά ημερών.

Τέλος, τα εργαστηριακά αποτελέσματα θα ρίξουν φως στην υπόθεση για το εάν πράγματι εκτός από πετρέλαιο στο κεντρικό δίκτυο βρίσκονται και άλλα λύματα.

Ειδικότερα:

Κάτω από το σπασμένο φρεάτιού που χύθηκε πετρέλαιο είναι ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης του νησιού

« Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις κατόπιν ενός ατυχήματος, χύθηκε πετρέλαιο στο οδόστρωμα και κύλησε μέχρι το φρεάτιο απορροής των βρόχινων νερών, το οποίο ήταν σπασμένο. Ακριβώς από κάτω περνάει ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης της πόλης, ο οποίος είναι ήδη υπό εγκατάσταση αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιείται κιόλας. Από αυτό το ατυχές γεγονός μπήκε το πετρέλαιο στον κεντρικό αγωγό και έτσι έφτασε σε όλα τα ντεπόζιτα της πόλης. Κάνουμε λόγο για ζημιά σε πάνω από 1.500 νοικοκυριά. Για αυτό αναγκαστήκαμε να κηρύξουμε και την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορούμε να κινήσουμε πιο γρήγορα τις διαδικασίες, να γίνει όσο πιο γρήγορα ο καθαρισμός του αγωγού αλλά και η παροχή βοήθειας προς τους συμπολίτες μας να είναι άμεση.

Είμαστε σε επικοινωνία με τη Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας, ενώ συνάντηση πραγματοποιήσαμε και με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κο Λιβάνιο. Συνεδριάσαμε στη ΔΕΥΑΡ στην Αθήνα με όλους τους υπευθύνους της διαχείρισης κρίσεων παρόμοιων καταστάσεων, ενώ λάβαμε και τα πρωτόκολλα τα οποία προβλέπονται ».

Ζημιά σε πάνω από 1500 νοικοκυριά – Αντικατάσταση των 2000 ντεπόζιτων

« Οι επόμενες κινήσεις είναι να καθαριστεί το κεντρικό δίκτυο και σε δεύτερη φάση να καθαριστεί η περιοχή από το ρολόι μέχρι τη βρύση του κάθε συμπολίτη μας. Εμείς δεν έχουμε συνεχόμενη ροή ώστε να ανοίξουμε τις βρύσες για να φύγει και να καθαριστεί. Εμείς έχουμε ντεπόζιτα, επομένως σε 1500 νοικοκυριά πρέπει να καθαριστούν γύρω στα 2000 ντεπόζιτα που έχουν γεμίσει πετρέλαιο. Είναι όμως δύσκολο και για τη μυρωδιά να φύγει αλλά και να καθαριστεί τη στιγμή που δεν υπάρχει νερό.

Την ίδια ώρα, καθημερινά κάνουμε μετρήσεις στο δίκτυο και όταν θα είναι στα επιτρεπτά όρια να ξαναδώσουμε νερό στα νοικοκυριά, θα το δώσουμε με την πρώτη ευκαιρία.
Να σημειωθεί πως εχθές είχε έρθει ο Ερυθρός Σταυρός και τον ευχαριστούμε δημόσια για την προσφορά 10.000 νερών, τα οποία μοιράστηκαν στους πολίτες. Είναι πραγματικά μια σημαντική βοήθεια.

Αυτή τη στιγμή διεκδικούμε από την κυβέρνηση να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες από την αντικατάσταση των ντεπόζιτων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προβλήματος και όταν θα έχουμε ένα συγκεκριμένο νούμερο θα μπορούμε να μιλήσουμε και πιο συγκεκριμένα ».

Τα εργαστηριακά αποτελέσματα θα δείξουν τι άλλο μπορεί να περιείχε ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης

« Μια πρώτη εκτίμηση μας δείχνει πως σε 8 με 10 ημέρες θα έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε το κεντρικό δίκτυο. Ο δικός μας στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί σε 7 ημέρες, γιατί δε γίνεται να ζήσουμε χωρίς νερό.

Θεωρούμε πως είμαστε τυχεροί που μπήκε το πετρέλαιο σε μικρές ποσότητες μεν αλλά μύρισε και έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο δίκτυο. Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε εργαστηριακά αποτελέσματα ώστε να δούμε τι άλλο μπορεί να περιείχαν τα δείγματα που πήραμε. Και ακριβώς εκεί θα διαπιστώσουμε εάν πράγματι υπήρχαν λύματα, αν υπήρχαν βοθρολύματα, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει αποχετευτικό δίκτυο, έχει απορροφητικούς βόθρους. Επομένως, εάν συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν τέτοια στοιχεία, το πρόβλημα θα είναι πολύ πιο σοβαρό ».

Ναυάγιο Ζακύνθου | Θέλουμε να αναλάβουμε ως Ζακυνθινή κοινωνία την ευθύνη του

« Από το προεκλογικό μας πρόγραμμα ακόμα εμείς είχαμε πει πως θα διεκδικήσουμε τη διαχείριση του Ναυαγίου. Είδαμε στην τελευταία κακοκαιρία ότι το Ναυάγιο, το κουφάρι του πλοίου είναι στο έλεος του θεού. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει ευθύνες για να διασωθεί αυτό το τόσο όμορφο αξιοθέατο του νησιού μας. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει νομικά κάποιος που να ευθύνεται για το συγκεκριμένο καράβι. Είναι η νομοθεσία τέτοια που δεν έχει οριστεί κάποιος. Για αυτό είδαμε και τα προηγούμενα χρόνια να γίνονται επιτροπές από το Υπουργείο Τουρισμού, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς όμως να υπάρχει αποτέλεσμα. Και εμείς τώρα ως Ζακυνθινή κοινωνία ερχόμαστε και λέμε ότι θέλουμε κάποιος να αναλάβει τις ευθύνες για το καράβι και εμείς είμαστε στη διάθεση και σε θέση να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ».

Τεράστια οικονομική ζημιά για όλη την Ελλάδα

« Γίνονται παράλληλα συζητήσεις, είναι ένα θέμα που το έχουμε ξεκινήσει και θα το πάμε μέχρι τέλους, γιατί εάν δεν το κάνουμε θα έρθει το τέλος του καραβιού. Όπως επίσης ζητάμε να μας δοθεί το δικαίωμα με όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις να παρέμβουμε αλλά και να διαφυλάξουμε τους τουρίστες που κινούνται στη συγκεκριμένη περιοχή. Μιλάμε για ένα σημείο που επισκέπτονται ετησίως πάνω από 1,5 εκατ. τουρίστες. Μια τεράστια οικονομική ζημιά για όλη την Ελλάδα ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE