Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας| Οι καταθέσεις και των δυο πλευρών

Share on:

Μια δίκη σταθμός για τη σεξουαλική κακοποίηση και τη βία κατά των γυναικών και ανηλίκων, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως η υπόθεση – ορόσημο του ελληνικού #metoo, αυτή του προπονητή ιστιοπλοΐας ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατ΄ εξακολούθηση και αποπλάνηση μιας ανήλικης αθλήτριας του, όταν αυτή ήταν μόλις 11 χρονών, ξεκίνησε την Τρίτη (12 Ιανουαρίου 2022) στα δικαστήρια της οδού Λουκάρεως.

Η πλέον 21χρονη κοπέλα κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίηση της από τον 39χρονο πρώην προπονητή, όταν εκείνη ήταν ανήλικη. Η κατάθεση της προκειμένου να προστατευτεί η ψυχική της υγεία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Στο πλευρό της είχε την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία είναι μάρτυρας κατηγορίας αφού μέσα από τη δική της δημόσια καταγγελία αποκαλύφθηκε η υπόθεση της 21χρονης.

Οικογένεια της 21χρονης Αμαλίας

Κατάθεση των γονιών της

Όπως κατέθεσε η μητέρα της αθλήτριας στο δικαστήριο πληροφορήθηκε για τη δράση του κατηγορούμενου από ένα ηχογραφημένο μήνυμα που άφησε η κόρη της στο κινητό του πατέρα.

«Όταν άκουσα αυτό το ηχογραφημένο μήνυμα, έγινα χίλια κομμάτια και σκεφτόμουν τι θα κάνω εγώ και ο άνδρας μου. Όλο το βράδυ κλαίγαμε. Δεν της δείξαμε να καταλάβει ότι είχαμε ακούσει. Ακούσαμε για ένα άνθρωπο, δικό μας, που τον ξέραμε, που εμένα μου έδειχνε θαυμασμό, για πολλά, την ηθική μου, τη σχέση μου με άνδρα μου. Προσπαθούσε να μας χαϊδέψει τα αυτιά, αντιλήφθηκα στη συνέχεια», κατέθεσε η μητέρα.

Η μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο πως μέχρι και την αποκάλυψη της κόρης της για όσα βίωνε τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγος της διατηρούσαν καλή σχέση με τον κατηγορούμενο προπονητή.

«Ο κατηγορούμενος ήρθε το 2010 στον όμιλο στον Ωρωπό. Η συμπεριφορά του απέναντι σε όλα τα παιδιά ήταν ίδια. Τον εμπιστευόμασταν με τυφλά μάτια όλοι. Έδειξε ότι ήθελε να είναι κοντά στα παιδιά, σαν φίλος. Εκείνη την περίοδο ο όμιλος ήταν σαν οικογένεια. Βέβαια μερικές φορές, ξεπερνούσε και το όριο. Του έλεγα μην παλιμπαιδίζεις, αυτά είναι παιδιά. Από την άλλη, αρκετές φορές τον είχα ακούσει απότομα. Κάποια στιγμή που μίλησε στην κόρη μου για τα κιλά της, του το είπα. Εκεί, εκείνος, μου είπε αν κάποιο παιδί μου πάθει κάτι στη θάλασσα, εγώ θα δέσω την άγκυρα και θα πέσω μέσα» ανέφερε η μάρτυρας τονίζοντας πως τον θεωρούσε φίλο κι εκείνος αδελφή του επειδή και οι δύο είχαν χάσει δικούς τους ανθρώπους.

Η μητέρα της αθλήτριας επισήμανε στην κατάθεση της ότι η κόρη της μέχρι να συμβούν όλα αυτά ήταν ένα χαρούμενο αλλά συνεσταλμένο παιδί το οποίο στη συνέχεια ήταν «ένα παιδί σε μόνιμο άγχος, ανησυχούσε για εμάς, κοιμόμουν μαζί της συχνά διότι είχε εφιάλτες».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης σχετικά με τους λόγους που κατήγγειλε η κόρης της την υπόθεση στη δικαιοσύνη μετά από δέκα χρόνια επισήμανε «η απόφαση να έρθουμε εδώ δεν ήταν δική μας αλλά της Αμαλίας. Ο λόγος δεν ήταν η Μπεκατώρου αλλά με αφορμή την Μπεκατώρου ότι υπήρξε μία κινητοποίηση της Δικαιοσύνης και είπαμε ότι τώρα δεν θα είμαστε μόνοι μας επειδή μέχρι ήμασταν μόνοι μας».

Η κατάθεση του πατέρα

Ο πατέρας της αθλήτριας, ο οποίος συνεργαζόταν στενά με τον κατηγορούμενο λόγω της ιδιότητας του ως εφόρου του ιστιοπλοϊκού ομίλου περιέγραψε στην κατάθεση του πως έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του όταν έμαθε τι είχε συμβεί με την κόρη του και τον προπονητή. «Παιδάκια ήταν, τι ιδιαίτερες σχέσεις; Ήταν προπονητής παίδων μέχρι 13 ετών. Τι παραπάνω σχέσεις να σκεφτείς από έναν προπονητή που έχεις σαν οικογένεια; Έφυγε γη κάτω από τα πόδια μου όταν το έμαθα. Κι αυτό από έναν άνθρωπο που μόνο καλό του έκανα, του έκτισα το όνειρο του» τόνισε ο μάρτυρας στην κατάθεση του, απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου.

«Οι γονείς της ανήλικης επέμεναν να υπάρξει σχέση» κατέθεσε η μητέρα του

«Η μητέρα της Αμαλίας μου έλεγε συνεχώς πόσο καλό παιδί είναι ο γιος μου και πόσο καλός γαμπρός θα ήταν. Εγώ της έλεγα ότι είναι ανήλικη και αυτή έλεγε ότι δεν πειράζει. Την Πρωτοχρονιά του 2013, ο γιος μου είπε ότι οι σχέσεις του με συνομήλικες ήταν αποτυχημένες, ότι οι γυναίκες είναι πολύ ελεύθερες τώρα, ενώ με την Αμαλία, όταν γίνει 16 χρονών, θα μπορούμε να κάνουμε οικογένεια, ταιριάζουμε και είμαστε στον ίδιο χώρο. Δεν μου άρεσε που ήταν ανήλικοι, αλλά αφού ήθελαν τα παιδιά…»

Η μητέρα του κατηγορούμενου υποστήριξε στη συνέχεια πως η Αμαλία κατήγγειλε το γιο της, προκειμένου η οικογένεια να στραφεί ερωτικά στον επόμενο προπονητή της κόρης της, ενώ πρόσθεσε πως οι μάρτυρες της υπόθεσης δέχονται απειλές.

Δύο μαρτυρίες «δείχνει» τους γονείς της Αμαλίας για τη «σχέση»

Παιδική φίλη αλλά και συναθλήτρια της καταγγέλλουσας, υποστήριξε πως η οικογένεια της Αμαλίας ήταν εκείνη που την παρότρυνε, αν και ανήλικη τότε, να βρίσκεται κοντά στον προπονητή της, αποκλείοντας μάλιστα το ενδεχόμενου βιασμού της φίλης της από τον κατηγορούμενο.

«Υπήρχε στενή σχέση με τους γονείς της και υπήρχε παρακίνηση να είναι μαζί σε διαφορετικά περιστατικά. Θα έπρεπε να πάμε ας πούμε σε τουρνουά και ήθελαν να πάει με το αμάξι του κατηγορουμένου. Το ίδιο έγινε όταν άλλαξε κατηγορία και υπήρχε η ίδια παρακίνηση προς τον καινούργιο πλέον προπονητή. Έφτιαχναν φαγητό για την Αμαλία, έφτιαχναν και για το νέο προπονητή», είπε η μάρτυρας, για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό είχε δει την Αμαλία να είναι ξαπλωμένη στο κρεβάτι μαζί με τον κατηγορούμενο.

«Ο μπαμπάς της Αμαλίας ήταν συγκλονισμένος. Μου ανέφερε πως κάτι κακό έχει συμβεί. Δε θυμάμαι συγκεκριμένα τα λόγια. Ότι έγινε μια πράξη. Η ουσία ήταν ότι κάτι συνέβη μεταξύ του κατηγορούμενου και της Αμαλίας σεξουαλικής φύσης. Ήταν συγκλονισμένος. Έλεγε «τι έπαθα! Τι μου έκανε!». Δε ρώτησα περισσότερα», ανέφερε από την πλευρά του άλλος μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Ναυτικό Όμιλο Ωρωπού, εκεί όπου εργάζονταν ο 39χρονος κατηγορούμενος και προπονούσε την Αμαλία ως αθλήτριά του.

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE