ΔΕΘ |«Ξενάγηση» σε Δελφούς, Αρχαία Ολυμπία, Ακρόπολη και Διάστημα

Share on:

«Ξενάγηση» στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και από εκεί, μέσα λίγα λεπτά, στην Αρχαία Ολυμπία, μπορεί να κάνει κάποιος αυτή την περίοδο, από το κέντρο της Θεσσαλονίκης στο περίπτερο του ΥΠΠΟ στη ΔΕΘ.

Στο ενδιάμεσο μπορεί να βρεθεί στο Διάστημα και να δει πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος μέσα από βραβευμένη ταινία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ στο τέλος μπορεί να παρακολουθήσει παράσταση όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Αυτή την ολοκληρωμένη διαδραστική εμπειρία πολιτισμού έχει τη δυνατότητα να βιώσει ο καθένας, με την επίσκεψή του στο περίπτερο του υπουργείου Πολιτισμού Culture Tech, στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Με συνολικά 12 σταθμούς σε διαφορετικά περιβάλλοντα, θα νιώσει την παρουσία του ΥΠΠΟ στην Έκθεση.

Το βιωματικό περίπτερο του ΥΠΠΟ στη ΔΕΘ
«Ουσιαστικά θέλαμε να μεταμορφώσουμε το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε μέσα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε ένα περιβάλλον κουλτούρας, ανταλλαγής απόψεων και πρακτικών τεχνογνωσίας, σμίλευσης ιδεών, γνωριμιών, εργασίας και να δημιουργήσουμε μια “αγορά”, στην οποία ο κόσμος θα μπορεί πρώτα απ’ όλα να αντιλαμβάνεται, να αισθάνεται διαφορετικά και να διαδρά» δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας Athens Digital Arts Festival Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, η εταιρεία παραγωγής του οποίου έχει υλοποιήσει για λογαριασμό του ΥΠΠΟ το concept με το περίπτερο Culture Tech.

Κάθε σταθμός είναι βιωματικός. «Μεγάλου μεγέθους προβολές, μνημειακών διαστάσεων, 5,5×3,5μ., εμβυθιστικές, καταφέρνουν να βάζουν τον επισκέπτη μέσα σ’ αυτές. Αφού τις παρακολουθήσει, μπορεί να πάει στον εκάστοτε σταθμό εργασίας και να διαδράσει με τον πιο εκπληκτικό τρόπο ώστε να γίνει όχι μόνο κοινωνός του μηνύματος, αλλά ο άνθρωπος που εξελίσσει το περιεχόμενο» συμπληρώνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Εμπειρία 13 λεπτών με ειδική μάσκα
Μία ταινία που «σπάει» τις δύο διαστάσεις και «ζει» και σε μία τρίτη, προσφέρει στους επισκέπτες της ΔΕΘ λίγα μέτρα πιο κάτω, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια έχει αρχίσει να ενσωματώνει στο πρόγραμμά του ταινίες VR και AR.

Φορώντας μια ειδική μάσκα, ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει μια εμπειρία διάρκειας 13 λεπτών, παρακολουθώντας τη βραβευμένη ταινία Genesis, που έχει να κάνει με τη γέννηση του κόσμου. Ο θεατής βλέπει διαφορετικές εικόνες ανάλογα με το πού στρέφει το κεφάλι του, και από το αρχικό χάος οδηγείται στη δημιουργία του Γαλαξία και στη συνέχεια στη δημιουργία της ζωής…

Προσβασιμότητα στον πολιτισμό και στο ρομπότ Ιντι
Τεχνολογικές εφαρμογές προσβάσιμες για όλους, παρουσιάζονται στην επόμενη ενότητα του Culture Tech. Το κλασικό έργο του γλύπτη Taki, ένας ηλεκτρομαγνήτης από ξύλο έχει δίπλα του μια μικρογραφία, για να μπορούν να τη βιώσουν και άτομα με μειωμένη πρόσβαση.

Οι κατάλογοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου είναι τυπωμένοι σε γραφή Μπράιγ, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το διαδραστικό σύστημα ξενάγησης στην ελληνική νοηματική γλώσσα, όπου άτομα από την κοινότητα των κωφών και βαρηκόων παρακολουθούν βίντεο στη νοηματική κατά την ξενάγησή τους, ενώ μπορούν να απευθύνουν ερωτήσεις μπροστά από μια κάμερα στη νοηματική γλώσσα και σε ελάχιστο χρόνο να λάβουν τη σχετική απάντηση.

Προσφορά στη ΔΕΘ για δωρεάν παραστάσεις της Λυρικής
Τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις ψηφιακές εφαρμογές της Εθνικής Πινακοθήκης, αλλά και να «κινηθούν» τους χώρους της, έχουν επίσης οι επισκέπτες της ΔΕΘ. Στο σχετικό σημείο υπάρχει ένα ψηφιακό τραπέζι και -μεταξύ άλλων- στον φορητό υπολογιστή που είναι στη διάθεση του κοινού μπορούν να ανοίξουν τους διαδραστικούς πίνακες βλέποντάς τους προσεκτικά και να μάθουν πληροφορίες γι’ αυτούς και για τους καλλιτέχνες που τους φιλοτέχνησαν. Ταυτόχρονα, υπάρχει και επιλογή ηχητικής περιγραφής.

Παραστάσεις όπερας, μουσικού θεάτρου, χορού, μπαλέτου και γενικότερα παραγωγές που φιλοξενεί η Εθνική Λυρική Σκηνή για όλες τις ηλικίες μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία παρουσιάζεται στην Έκθεση. Κάποιες από αυτές είναι δωρεάν και κάποιες με εισιτήριο, ενώ υπάρχει και η επιλογή της ετήσιας συνδρομής. Ωστόσο, οι επισκέπτες της 87ης ΔΕΘ που θα κάνουν εγγραφή κατά την επίσκεψή τους στο Culture Tech, δικαιούνται να βλέπουν για ένα μήνα δωρεάν παραστάσεις.

Δελφοί, Αρχαία Ολυμπία και… Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο
Μια 3D περιήγηση – ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών μέσω μιας εφαρμογής που θυμίζει google earth και με την ιδιαιτερότητα ότι επιλέγοντας επιγραφές και λεζάντες αυτές «ανοίγουν» για να τις διαβάσεις, προσφέρει ακόμα η επίσκεψη στο Culture Tech. Για όσους ενδιαφέρονται για ακόμη πιο βιωματική εμπειρία, μπορούν να πάρουν στα χέρια τους μια κονσόλα gaming και σε ένα πρόγραμμα που θυμίζει παιχνίδι εξερευνούν σημεία ενδιαφέροντος των Δελφών. Επίσης, βλέπουν σενάρια για κάποιες αβεβαιότητες, όπως για παράδειγμα τι προσανατολισμό είχε η Σφίγγα των Ναξίων και πώς στοιχειοθετείται η κάθε από τις υποθέσεις.

Πηγή: iefimerida.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE