ΔΕΘ – ΕΣΥ | 5 εξαγγελίες – κλειδιά που βελτιώνουν την καθημερινότητα των ασθενών

Share on:

Έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, που σχετίζονται μεταξύ άλλων με το δημόσιο Σύστημα Υγείας, θα δοθεί στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο 9-10 Σεπτεμβρίου.

Ο τομέας της Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας για τη δεύτερη θητεία και στις προγραμματικές δηλώσεις. Αναμένεται να βρεθεί ξανά στο πλαίσιο της ΔΕΘ, μαζί με ριζικές αλλαγές που θα προχωρήσουν σε άλλα κρίσιμα πεδία της καθημερινής ζωής των πολιτών, όπως είναι η Παιδεία.

Η παροχή ποιοτικής φροντίδας, με δημόσια νοσοκομεία στα οποία έχουν πρόσβαση όλοι χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν για διενέργεια εξετάσεων, χειρουργεία ή στις εφημερίες, είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Με αυτά τα δεδομένα, προωθούνται από το Υπουργείο Υγείας, μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν τον πολίτη κοντά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς να πρέπει να επιβαρυνθεί οικονομικά για να αναζητήσει ταχύτερα υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.

Καταρχάς, οι 10.000 προσλήψεις στην Υγεία που έχουν εξαγγελθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήδη πριν τις εκλογές, θα επαναληφθούν στη ΔΕΘ. Το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει τα κενά στο ΕΣΥ, μέσα από τις διαχρονικές ελλείψεις, το «χλιαρό» ενδιαφέρον από την πλευρά των νέων γιατρών να εργαστούν για το ΕΣΥ αλλά και τις πολλαπλές παραιτήσεις των τελευταίων μηνών.

Η προσπάθεια να στελεχωθούν επαρκώς τα δημόσια νοσοκομεία είναι διαρκής. Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για πρόσληψη 860 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, παράλληλα με ακόμη 83. Οι τελευταίες θέσεις προκηρύχθηκαν από την υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου. Την ίδια στιγμή, «τρέχει» η προκήρυξη για 125 Συντονιστές Διευθυντές. Εκτός από τους γιατρούς, αναμένεται η πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών και 1.600 ατόμων λοιπού προσωπικού.

Η δυσκολία προσέλκυσης νέων γιατρών στο ΕΣΥ και οι συνεχόμενες παραιτήσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού υπό το βάρος της πίεσης, της κόπωσης και των εξαντλητικών εφημεριών αποτελούν «πονοκέφαλο» για το Υπουργείο Υγείας. Έτσι, αναζητά λύσεις που θα κρατήσουν τους γιατρούς και θα δώσουν κίνητρα σε νεότερους να προχωρήσουν σε αιτήσεις για τις θέσεις που προκηρύσσονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παροχή κινήτρων ξεκίνησε δειλά με τους αναισθησιολόγους – η έλλειψη των οποίων γίνεται όλο και πιο εμφανής – όταν η προηγούμενη ηγεσία θέσπισε επίδομα ύψους 400 ευρώ το μήνα για ειδικευμένους γιατρούς, αλλά και 250 ευρώ για ειδικευόμενους.

Με γνώμονα πάντα τη διευκόλυνση των πολιτών, η Αριστοτέλους προχωρά το νέο Χάρτη Υγείας. Σκοπός του είναι η αποτύπωση των πραγματικών αναγκών ανά περιοχή και με βάση τον πληθυσμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα οργανογράμματα των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν πριν από δύο δεκαετίες, με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν εφαρμογή στις σημερινές ανάγκες. Με το νέο Χάρτη Υγείας οι προσλήψεις προσωπικού, καθώς και η κατανομή των υπηρεσιών ανά περιοχή, θα είναι περισσότερο στοχευμένες.

Μεγάλο κεφάλαιο της Υγείας είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού επιχειρείται να επεκταθεί για το σύνολο του πληθυσμού και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, εφόσον δοθούν κίνητρα για προσθήκη περισσότερων γιατρών στο σύστημα (σήμερα συμμετέχουν περίπου 3.400 γιατροί και είναι εγγεγραμμένοι περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες). Παράλληλα με τον Προσωπικό Γιατρό, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει ένα νέο «μοντέλο» των δομών ΠΦΥ, με ενοποίηση των Κέντρων Υγείας, των δημοτικών και περιφερειακών ιατρείων.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω και δεδομένου ότι το ΕΚΑΒ έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα των ασθενών και την πρόσβασή τους στο ΕΣΥ, γίνονται παρεμβάσεις για πιο γρήγορες διακομιδές. Ειδική ομάδα από δικυκλιστές-διασώστες θα προηγούνται των ασθενοφόρων, παρέχοντας ταχύτερα τις πρώτες βοήθειες. Ήδη στα νησιά εφέτος το καλοκαίρι προσέφεραν πρώτες βοήθειες μοτοσικλετιστές. Στο Λεκανοπέδιο Αττικής θα υπάρχουν 15-17 μηχανές ανά βάρδια από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, υπηρεσία αναλαμβάνουν περισσότεροι από 100 επικουρικοί διασώστες στο ΕΚΑΒ Αττικής, ενώ έχει εξαγγελθεί η πρόσληψη 800 διασωστών μόνιμου προσωπικού. Με τις παρεμβάσεις αυτές, τον ερχόμενο Νοέμβριο ιδανικά θα επιτευχθεί και ο στόχος του χρόνου προσέγγισης του άμεσα επείγοντος, δηλαδή τα 10 με 12 λεπτά.

Πηγή: ygeiamou.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE