Δείπνο με φίλους | Μια κωμωδία σχέσεων βγαλμένη από την καθημερινότητα

Share on:

Ρεπορτάζ Γεωργία Ζιαγάκη

Πιο επίκαιρη από ποτέ η θεατρική παράσταση “Δείπνο με φίλους” επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και μας φέρνει αντιμέτωπους με την πολυπλοκότητα και τη δυναμική των σχέσεων που αναπτύσσονται μέσα στο γάμο.

Μια παράσταση με γεγονότα βγαλμένα από την απλή καθημερινότητα που έχει ως στόχο να ψυχαγωγήσει, να συγκινήσει και να προβληματίσει τον θεατή.

Ένα μοναδικό συνονθύλευμα συναισθημάτων που θίγει τις αξίες του γάμου και της φιλίας, καθρεφτίζοντας την παγκόσμια πραγματικότητα.

Μιλώντας στην ValueNews.gr, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μάνος Αντωνίου και η ηθοποιός Ιωάννα Πηλιχού, αναφέρονται στον πρώτο επιτυχημένο χρόνο της παράστασης, στην ανταπόκριση που λάβανε από τον κόσμο αλλά και στο πως ερμηνεύουν οι ίδιοι την παράσταση.

Αντωνίου | Βάζει τον θεατή σε ένα παιχνίδι ακραίων συναισθημάτων

« Το έργο διαπραγματεύεται τις σχέσεις των ανθρώπων. Είναι ένα παιχνίδι μεταξύ χαράς, λύπης και γέλιου, μια ποικιλία συναισθημάτων. Ένα πίνγκ-πόνγκ, όπου ο θεατής βλέπει πολλές εκφάνσεις της ζωής του: βλέπει τον γάμο και πως μπορεί να σταθεί για χάρη των παιδιών, πως μπορεί να διαλυθεί με τον εγωισμό του καθενός, πως να προσέχει και να δίνει βάρος στον δικό του εαυτό, και όχι στην σχέση. Τα δυο ζευγάρια που πρωταγωνιστούν στην παράσταση, έχουν μια σχέση από παλιά και λόγω μιας συζυγικής σχέσης, δημιουργείται μια βαθιά ρήξη και ουσιαστικά αποκόπτονται και απομακρύνονται. 

Ο θεατής στο πρώτο μέρος βλέπει μια εύθυμη κατάσταση που του προκαλεί γέλιο και έρχεται μια ριζική αλλαγή στο 2ο μέρος, όπου δεν ακούγεται ανάσα. Σύγκρουση, συναίσθημα, λύπη, οργή μέχρι και μίσος. Επομένως, δημιουργείται ένα παιχνίδι ακραίων συναισθημάτων. Για αυτό ενώ το έργο φαίνεται απλό, γιατί είναι κάτι καθημερινό, έχει από πίσω του επίπεδα με πολλά μηνύματα, όπου ο θεατής ταυτίζεται με την παράσταση ».

Αυτό το παιχνίδι μεταξύ γέλιου και κλάματος, για εμένα και ως σκηνοθέτης αλλά και ως ηθοποιός, με ιντριγκάρει απόλυτα, για αυτό και έβαλα στην παράσταση ακραία συναισθήματα. Και το λαμβάνει αυτό ο κόσμος και θεωρώ πως αρέσει και πολύ.

Είναι κάτι δύσκολο αλλά και μαγικό, να σκηνοθετείς και να ερμηνεύεις. Το θεωρώ πολύ ιδιαίτερο στοίχημα, διότι πλάθεις αυτό που φαντάζεσαι, και είσαι και εσύ μέρος του για να το υποστηρίξεις. Επομένως, πρέπει να είσαι ο ακρογωνιαίος λίθος. Δεν είναι απλά να δώσεις μια οδηγία, αλλά να την ακολουθήσεις και εσύ ο ίδιος ».

Πηλιχού | Μια παράσταση που ταυτόχρονα γελάς και προβληματίζεσαι

« Η πλοκή του έργου θα έλεγα πως είναι κλασική και διαχρονική, υπό την έννοια ότι πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, τόσο ενός ζευγαριού όσο και τις φιλικές. Πρόκειται για δυο ζευγάρια με παιδιά, όπου τα πράγματα αρχίζουν και περιπλέκονται διότι αρχίζουν και “χαλάνε” οι φιλικές σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί. Λόγω του ότι έχουν κάνει μια διαδρομή όλοι μαζί σαν 4αδα, ζουν πράγματα μαζί, πάνε διακοπές μαζί, τρώνε μαζί. Μέσα από την παράσταση φαίνεται πως έρχεται η φθορά ενδεχομένως σε μια μακροχρόνια σχέση μέσα στον γάμο, όταν τα πράγματα γίνονται πολύ συμβατικά. Ο συγγραφέας καταφέρνει να το κάνει όλο αυτό με έναν τρόπο και κωμικό και δραματικό. Είναι πολύ όμορφο γιατί ταυτόχρονα περνάς καλά, γελάς αλλά και προβληματίζεσαι. 

Πιστεύω πως το μυστικό συστατικό για μια θεατρική παράσταση είναι να καταφέρεις να κάνεις τον θεατή να ταξιδέψει. Να καταφέρεις δηλαδή να του δημιουργήσεις έναν κόσμο στο μυαλό του όπου θα φύγει από τον πραγματικό χωροχρόνο και θα κάνει ένα όμορφο ταξίδι στο μυαλό του. Όπως το να διαβάζεις ένα βιβλίο ».

Πηλιχού για τον ρόλο της | Αισθάνομαι ότι ωριμάζω και σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και σε προσωπικό

« Είναι μια προσωπικότητα που είναι δυναμική, ίσως αυτό να είναι ένα από τα κοινά στοιχεία μου με την ηρωίδα μου. Όταν νευριάσει, θα ξεσπάσει έντονα, ενώ ταυτόχρονα είναι και λίγο στον δικό της κόσμο. Πιστεύει δηλαδή κάποια πράγματα για τον εαυτό της, κυρίως επαγγελματικά, που δεν έχουν υπόσταση. Σε αυτό θεωρώ πως δεν έχω κάποια ομοιότητα. Ήταν πολύ ενδιαφέρον για εμένα να την προσεγγίσω και να βρω τις διάφορες πτυχές του εαυτού της και στο παρελθόν και στο σήμερα. 

Περισσότερο μου επιβεβαίωσε πράγματα που μπορεί να βλέπουμε στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά να μην μπορούμε να τα αποκωδικοποιήσουμε. Ουσιαστικά σου επισημαίνει κάποια πράγματα, όπως το πως θα μπορούσες να διαχειριστείς μια κατάσταση ή τι θα μπορούσες να κάνεις για να φροντίσεις να είναι το μέλλον σου όπως το σχεδιάζεις. Μέσα όμως από την συγκεκριμένη συνεργασία, αυτό που μου αρέσει είναι να εξελίσσομαι αφενός σαν ηθοποιός, να αισθάνομαι δηλαδή ότι γίνονται καλύτερη, και αφετέρου να εξελίσσομαι μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργώ. Αυτή η διαδρομή λοιπόν, ταυτόχρονα σου δίνει και στο επίπεδο της προσωπικής ζωής ωραία μαθήματα, και στην επαγγελματική ζωή, αλλά και γενικότερα τα μαθήματα που παίρνεις από την πλοκή ενός έργου. Αυτό νιώθω λοιπόν, ότι ωριμάζω ».

Μια θεατρική κωμωδία που φέρνει κοντά τους ανθρώπους

« Ακριβώς λοιπόν επειδή αγαπήθηκε πολύ πέρσι και υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, συνεχίσαμε και φέτος την θεατρική μας πορεία. Δεν βαριόμαστε ποτέ να λέμε τα ίδια λόγια, γιατί πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό. Ο κόσμος και το λάτρεψε και τον άγγιξε. Το πιο όμορφο ήταν που στο τέλος της παράστασης παρατηρούσαμε πολλά ζευγάρια να φεύγουν αγκαλιασμένα », σημειώνει από τη μεριά του ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μάνος Αντωνίου.

« Το να βγαίνει μια παράσταση sold out είναι πολύ όμορφο. Το να νιώθεις ότι έχεις καταναλώσει χρόνο για μια Φαιά ουσία που βρίσκει ανταπόκριση, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Στην πρώτη χρονιά που παίχτηκε η παράσταση λάβαμε πολύ όμορφα σχόλια, γιατί ενώ προβληματίστηκαν έντονα οι θεατές γέλασαν και πολύ. Θεωρώ πως πέτυχε τον στόχο της » , αναφέρει η ηθοποιός Ιωάννα Πηλιχού.

Το Δείπνο με φίλους πάει περιοδεία

« Από τον Απρίλιο ξεκινούν οι παραστάσεις μας στην Θεσσαλονίκη, ενώ από τον Μάρτιο θα είμαστε σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και το καλοκαίρι θα περιοδεύσουμε και σε άλλες πόλεις αλλά και νησιά ».

Ο κος Αντωνίου κλείνοντας, σημείωσε πως στα πλάνα του για τον ερχόμενο χειμώνα βρίσκεται μια κωμωδία και μια αρχαία τραγωδία.

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE