Covid | Τρέχουν για εμβόλιο οι ηλικιωμένοι – Μεγάλη αύξηση στα ραντεβού

Share on:

Σχεδόν 42.500 πολίτες έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 τις 2 πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου και μετά την κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων που προκλήθηκε από τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων.

Οι 34.149 από αυτούς, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60.

Διευκρινίζεται ότι από τις 20 Δεκεμβρίου και μέχρι την Πρωτοχρονιά, στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα εισήχθησαν περίπου 4.500 ασθενείς με βαριά συμπτώματα Covid, ενώ οι περίπου 65 από αυτούς νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σήμερα, νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες παραμένουν περίπου 1.480 ασθενείς πανελλαδικά και 90 σε ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται νέα κορύφωση του πανδημικού κύματος τις επόμενες εβδομάδες, αυτή τη φορά λόγω των οικογενειακών συγκεντρώσεων της Πρωτοχρονιάς.

Το ενδιαφέρον του πληθυσμού για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 παραμένει χαμηλό, με μόλις 177.821 άτομα να έχουν λάβει μέχρι σήμερα το νέο, επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB 1.5.

Τα 42.358 νέα ραντεβού σε ποσοστά σημαίνουν αύξηση του συνόλου των εμβολιασμών κατά 23,75% και μάλιστα μέσα σε 2 ημέρες.

«Υπάρχει αύξηση στον ρυθμό των εμβολιασμών αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και γρίπης, που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Μέσα στον Ιανουάριου έχουν προγραμματιστεί ήδη 42.258 νέα ραντεβού, και συγκεκριμένα ανά ηλικιακή ομάδα:

  •  60+ ετών: 34.149 ραντεβού
  •  40-59 ετών: 6.637 ραντεβού
  •  12-39 ετών: 1.399 ραντεβού
  •  5-11 ετών: 65 ραντεβού
  •  6 μηνών – 4 ετών: 8 ραντεβού

1.379.000 εμβόλια στα ψυγεία

Οι ολοκληρωμένοι και οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεπεράσουν τις επόμενες μέρες τις 220.000, αριθμός που στην πραγματικότητα δεν καλύπτει ούτε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, πόσο μάλλον τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών που στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 2,2 εκατομμύρια.

Διευκρινίζεται ότι η χώρα μας έχει παραλάβει 1,6 εκατομμύρια εμβόλια μόνο της Pfizer, κάτι που σημαίνει ότι παραμένουν στα ψυγεία ακόμα 1.379.000 εμβόλια.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΕΟΔΥ ξεκινά και πάλι την ενημέρωση των γιατρών για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ώστε να μπορούν να τα συστήνουν στους ασθενείς τους.

Η κ. Αγαπηδάκη κάλεσε τα ευάλωτα άτομα και τους πολίτες άνω των 60 να προχωρήσουν στον εμβολιασμό για τη γρίπη και τον κορονοϊό και όσοι έχουν συμπτώματα, ή έχουν διαγνωστεί θετικοί να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν αντιική αγωγή.

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός, το φαινόμενο είναι δυναμικό, «το παρακολουθούμε, δεν συντρέχει λόγος πανικού αλλά είμαστε σε αυξημένη εγρήγορση για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες».

Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Επικράτεια 461 εμβολιαστικά σημεία και 657 εμβολιαστικά κέντρα.

Οι πολίτες προτιμούν τα φάρμακα από τα εμβόλια

Πάντως, μπορεί οι πολίτες να μην δείχνουν προτίμηση στα εμβόλια του κορονοϊού, όμως όπως φαίνεται έχουν εμπιστοσύνη στην αντιική αγωγή.

Κι αυτό διότι από το Σάββατο (30 Δεκεμβρίου) έως και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αιτήσεις για τη χορήγηση του φαρμάκου.

Συγκεκριμένα, μέσα στις δύο αυτές μέρες, χορηγήθηκαν περίπου 3.500 αντιικά φάρμακα (Paxlovit), όταν η μεγαλύτερη ποσότητα αντιικών που έχει χορηγηθεί μέσα σε ένα 24ωρο, δεν ξεπερνούσε τα 810 σκευάσματα.

Το υπουργείο Υγείας έχει παραλάβει ήδη 35.000 αντιικές αγωγές του φαρμάκου για την Covid (Paxlovid) που μπορούν, όπως όλα δείχνουν, να καλύψουν τον πληθυσμό μέσα στον χειμώνα.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι όλοι οι ασθενείς που θα έχουν ανάγκη το συγκεκριμένο φάρμακο να μπορούν να το λάβουν, καθώς ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι ότι μειώνει τις νοσηλείες, άρα θα βοηθήσει και στη μείωση των κατειλημμένων κλινών του ΕΣΥ και μάλιστα από ασθενείς με Covid

Πηγή: news247.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE