Χριστοδουλίδης | Έρχονται αυξήσεις “φωτιά” στα τιμολόγια ρεύματος εν όψει καλοκαιριού

Share on:

Αύξηση έως 35% στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος θα δει περίπου το 80% των καταναλωτών, σύμφωνα με τον Ενεργειακό Επιθεωρητή Μιχάλη Χριστοδουλίδη.

Σε συνέντευξη του στη Valuenews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο κος Χριστοδουλίδης εκτίμησε πως πρόσφορο έδαφος για νέες ανατιμήσεις δημιουργεί η μεγάλη απορρόφηση φυσικού αερίου από την Κίνα που φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με ανοδικές τάσεις στην χονδρική αγορά του ρεύματος.

Ο κος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως οι αυξημένες τιμές οφείλονται στην άνοδο της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που είχε τον προηγούμενο μήνα, αλλά και στη μειωμένη παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αναφορικά με την μετακίνηση της ζώνης χαμηλής χρέωσης από τις νυχτερινές ώρες στις μεσημεριανές, που εξετάζεται από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο κος Χριστοδουλίδης σχολίασε πως θα λειτουργήσει θετικά τόσο για τον καταναλωτικό κόσμο όσο και για τον βιομηχανικό τομέα.

Σημείωσε δε, πως με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία αντικατάστασης των συμβατών μετρητών με έξυπνους, μια κατάσταση που θα περιορίσει τους παραβάτες ρευματοκλοπής.

Ειδικότερα:

Γιατί αυξήθηκε η αγορά ρεύματος ξαφνικά μέσα στον Μάιο, ενώ τους τελευταίους μήνες βρισκόταν σε αποκλιμάκωση;

« Αναμενόμενη ήταν η αύξηση στα τιμολόγια του Ιουνίου, μετά την ανιούσα που πήραν οι τιμές χονδρικής τον Μάιο. Στις 30 Απριλίου όπου έκλεισε η τιμή εκκαθάρισης της χονδρικής αγοράς του ρεύματος στα 60,11 ευρώ η ηλεκτρική κιλοβατώρα, ενώ μέσα στον Μάιο είδαμε μια αύξηση που κατέληξε 35%. Επομένως, η τιμή εκκαθάρισης τον Μάιο ήταν 81,05. Λογικό είναι ένα μέρος της αύξησης να μετακινηθεί στις τιμές λιανικής.

Από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου είδαμε πτώση 42% στις τιμές και ξαφνικά από 1η Μάιου αρχίζει την άνοδο της τιμής της και έφτασε να αυξάνεται περίπου 35%. Αυτό συμβαίνει, γιατί αυξήθηκε 20% η τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο της Ολλανδίας, δηλαδή η χρηματιστηριακή τιμή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει προς τα πάνω και τη χρέωση της κιλοβατώρας. Βέβαια, η χώρα μας είχε ένα ακόμη πρόβλημα στο ενεργειακό μας μείγμα. Συγκεκριμένα, τον Μάιο υποχώρησαν οι πράσινες μονάδες που παράγουν ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ τον Απρίλιο σημείωσαν ένα προβάδισμα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το ποσοστό συμμετοχής στο ενεργειακό μείγμα ήταν πάνω από 50% και οι θερμικές μονάδες ήταν κάτω από 40%. Τον Μάιο υποχώρησαν κάτω από 40% οι μονάδες ΑΠΕ και πήραν προβάδισμα οι θερμικές. Αυτό συναινεί διότι είχαμε αρκετές ημέρες την αφρικανική σκόνη και δεν είχαμε δηλαδή την άφθονη ηλιοφάνεια με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ή να μην αποδίδουν τα φωτοβολταϊκά. Κάτι τέτοιο επηρέασε δυσμενώς τη διαμόρφωση της χρέωσης της χονδρικής αγοράς του ρεύματος. Εάν συνεχιστεί περεταίρω η υποχώρηση των ΑΠΕ σε σχέση με τις θερμικές μονάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τις αυξημένες τιμές στη χοντρική αγορά ».

Πιθανόν να ακολουθήσει κι άλλη αύξηση – Μείωση τιμών μετά την πάροδο του καλοκαιριού

« Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι έχουμε πολλή αυξημένη ηλεκτρική ζήτηση, λόγω της κατανάλωσης των κλιματιστικών, έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης και οι παρατεταμένοι καύσωνες που έρχονται σύμφωνα με τους ειδικούς, δε βοηθάει στη μεγίστη απόδοσή των φωτοβολταϊκών. Δηλαδή δε λέει τίποτα το γεγονός ότι έχουμε ηλιοφάνεια το καλοκαίρι άρα έχουμε και φθηνή χονδρική αγορά του ρεύματος. Αντίθετα, παρατηρώντας τα στατιστικά των θερινών μηνών πάντα υπήρξε αύξηση στην τιμή του ρεύματος, ανεξαρτήτως των γεωπολιτικών αναταραχών στον πλανήτη.

Θεωρώ πως θα μας ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η αυξημένη αυτή τιμή χρέωσης του ρεύματος. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Πέρα από τους κλιματολογικούς λόγους, παρουσιάζεται μια μεγάλη αύξηση στην απορρόφησή φυσικού αερίου από την Κίνα. Όταν συμβαίνει αυτό, απορροφά δηλαδή μεγάλες ποσότητες, της αφαιρεί από την Ευρώπη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν λείπει φυσικό αέριο να δημιουργεί τις τάσεις για αύξηση της χονδρικής αγοράς του ρεύματος.

Δυστυχώς, σήμερα υπάρχει αυτή η αύξησή στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος, όπου τα έχουν επιλέξει το 80% των καταναλωτών. Η μέση τιμή τον Μάιο ήταν στα 10,9 λεπτά, ενώ εχθές η τιμή αυτή έφθασε στα 15 λεπτά, μια αύξηση που δε νομίζω να μπορεί ο μέσος καταναλωτής να αντέξει. Η πρόταση μου είναι να επιλέξουν το μπλε σταθερό τιμολόγιο 6μηνης διάρκειας, να “κλειδώσουν” το συμβόλαιο τους, διότι θεωρώ πως το καλοκαίρι αν δεν αυξηθούν θα παραμείνουν οι τιμές ψηλά. Και από Δεκέμβριο το επανεξετάζουν ».

Υπουργείο Ενέργειας | Εξετάζεται η μετακίνηση της ζώνης χαμηλής χρέωσης από νύχτα σε μεσημέρι – Που θα ωφελήσει

« Η πρόθεση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι να μετακινήσει τη ζώνη χαμηλής χρέωσης από τις νυχτερινές ώρες που ισχύουν σήμερα (11 το βράδυ με 7 το πρωί), στις μεσημεριανές ώρες (12 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα). Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως κρατήσουν κάποιες ώρες και στη νυχτερινή ζώνη, χωρίς όμως αυτό να έχει για την ώρα ξεκαθαριστεί. Αυτό θα συμβεί λόγω του ότι τις μεσημεριανές ώρες υπάρχει υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά, χωρίς όμως να υπάρχει ανάλογη ζήτηση ή κατανάλωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πρώτον, να χάνονται πράσινες μεγαβατώρες, οι οποίες μένουν αναξιοποίητες. Σε αυτό το κομμάτι ο στόχος του Υπουργείου είναι να τακτοποιήσει την παραγωγή με τη ζήτηση. Δεύτερον, όταν υπάρχει υπερπαραγωγή και δεν καταναλώνεται δημιουργούνται και θέματα αστάθειας στο ηλεκτρικό δίκτυο που μπορεί πολλές φορές να οδηγήσουν και σε black out.

Αποτελεί όμως κάτι που θα βοηθηθεί πραγματικά τον βιομηχανικό και βιοτεχνικό τομέα, διότι το βιομηχανικό ρεύμα ή γενικά το κόστος ενέργειας για την παραγωγή ενός βιομηχανικού προϊόντος στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλό. Είναι 2 και 3 φορές παραπάνω από ότι είναι στη Γερμανία ή στη Γαλλία. Επομένως, δίνει κίνητρα στους βιομήχανος να βάλουν σε λειτουργία τις γραμμές παραγωγής στο μάξιμουμ τις ώρες που θα είναι χαμηλή η τιμή της κιλοβατώρας, πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο και εξοικονόμηση ενέργειας.

Θεωρώ πως το συγκεκριμένο μέτρο της κυβέρνησης θα λειτουργήσει ως γέφυρα, μέχρι να αντικατασταθούν οι συμβατικοί μετρητές από τους έξυπνους μετρητές. Διότι αν είχαμε τους έξυπνους μετρητές θα ενεργοποιούσαν ένα πακέτο υπηρεσιών οι πάροχοι με το πορτοκαλί τιμολόγιο, όπου θα σε κατεύθυνε ώρα-ώρα πότε είναι η φθηνή κιλοβατώρα για να βάλεις σε λειτουργία ενεργοβόρες συσκευές».

Διαδικασία αντικατάστασης με έξυπνους μετρητές | Έχουν δοθεί μέχρι στιγμής 360.000

« Έχει ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης. Ήδη, από τα τέλη Μαρτίου ξεκλείδωσε ένας διαγωνισμός 360.000 τεμαχίων, όπου μέχρι τέλους του χρόνου θα αντικαταστήσουν τους συμβατικούς μετρητές. Ο στόχος του Υπουργείου Ενέργειας είναι μέχρι τέλους του 2023 να έχουν αντικατασταθεί και οι 7 εκατ. μετρητές στη χώρα. Μέχρι στιγμής έχουμε 5 εκατ. Οικιακούς μετρητές και 2 εκατ. εμπορικούς μετρητές ρεύματος.

Όσο δε γίνεται καταγραφεί από υπαλλήλους του ΔΕΔΗΕ της καταλισκόμενης κιλοβατώρας από τους μετρητές, οι παραβάτες συνεχίζουν και κάνουν ρευματοκλοπή, με αποτέλεσμα οι συνεπείς καταναλωτές να πληρώνουν αυτή την παραβατική ενέργεια. Με τους έξυπνες μετρητές δε θα μπορεί εύκολα να γίνει αυτό, καθώς θα εντοπίζονται άμεσα από το τηλεμετρικό κέντρο. Κι αυτό διότι οι έξυπνες μετρητές ενσωματώνουν μέσω ενός λογισμικού έναν αλγόριθμο, όπου μπορούν και παρακολουθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ρεύματος. Αν για παράδειγμα δουν ξαφνικά πτωτικές τάσεις ή μεγάλες καταναλώσεις, μπορούν εύκολα να εντοπίσουν αυτοματοποιημένα που ακριβώς συμβαίνει κάτι ύποπτο ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE