Χουρδάκης | Απροστάτευτα τα άτομα με ειδικές ανάγκες από το κράτος

Share on:

Κάθε χρόνο και σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, καταγγέλλει μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνων Αναπήρων με αφορμή το τραγικό περιστατικό του 42χρονου που συνελήφθη για εκμετάλλευση και κακοποίηση ΑΜΕΑ προβάλλοντας τα ζωντανά στο Youtube.

Σε συνέντευξη του στην Valuenews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο Επικεφαλής της Σ.Ε.Α.Α Χάρης Χουρδάκης έκανε λόγο για απαξιωτική και κακοποιητική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε άτομα με αναπηρία, υπογραμμίζοντας πως πάνω από 1000 παιδιά με ειδικές ανάγκες βρίσκονται εκτός σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με το κο Χουρδάκη μόνο ένα 30% λαμβάνει το επίδομα αναπηρίας, ενώ την ίδια ώρα προσπαθούν να επιβιώσουν από το κύμα ακρίβειας που διανύει και η Ελλάδα.

Ειδικότερα:

Πάνω από 250.000 ιστοσελίδες διακινούν παιδική πορνογραφία

« Το πρώτο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πως γίνεται δυο παιδιά με νοητική υστέρηση, να μην τα επιβλέπει μια κοινωνική υπηρεσία, να παρακολουθεί πως ζουν και τι γίνεται στην καθημερινότητα τους. Δε μιλάμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό μιας συγκεκριμένης στιγμής, συνέβαινε από ότι φαίνεται για πολύ καιρό. Επομένως, αναδεικνύεται η ανυπαρξία κοινωνικών υπηρεσιών. Το κράτος έχει μια πρώτη ευθύνη. Είδαμε και αντίστοιχα περιστατικά που αφορούσαν κακοποίηση παιδιών σε όλη τη χώρα, αναδεικνύοντας την ανυπαρξία δημόσιων κοινωνικών δομών που θα έχουν στην ευθύνη τους την προστασία του παιδιού, της οικογένειας, του ανάπηρου και του ηλικιωμένου. Πού είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι ψυχολόγοι στα σχολεία;

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι πως όπου κυριαρχεί το χρήμα άρα και το κέρδος, δεν μπορούν να υπάρξουν ανθρώπινες αξίες ή προστασία δικαιωμάτων. Βρήκαν στοιχεία που αναφέρουν πως υπάρχουν πάνω από 250.000 ιστοσελίδες που διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας. Ενώ την ίδια ώρα, ανακοινώσεις και βίντεο με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου από παρόμοιες πλατφόρμες κατεβαίνουν. Βίντεο και κινητοποιήσεις που καταγγέλλουν ή διεκδικούν για τα προβλήματα των αναπήρων, επίσης κατεβαίνουν ».

Πάνω από 1000 παιδιά με ειδικές ανάγκες βρίσκονται εκτός σχολικής χρονιάς – Ετοιμόρροπα και τα ειδικά σχολεία

« Βλέπουμε μια κακοποιητική στάση από τη μεριά του ίδιου του κράτους απέναντι σε ανθρώπους με αναπηρία. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 1000 παιδιά με αναπηρία που βρίσκονται εκτός σχολικής χρονιάς εδώ και 2 μήνες. Κάθε χρόνο είναι και χειρότερα σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση τους. Προκαλούμε να μας πουν πόσα παιδιά ήταν εγγεγραμμένα πέρσι. Αναδεικνύουμε το συγκεκριμένο ζήτημα από τον Ιούλιο επανειλημμένα. Έχουμε ζητήσει συνάντηση με το Υπέργειο Παιδείας, την οποία έχουν αρνηθεί. Πραγματοποιήσαμε και κινητοποίηση στις 8 Νοέμβρη στην περιφέρεια, καθώς είναι και η ίδια υπεύθυνη για το συγκεκριμένο θέμα. Και ενώ η περιφέρεια δεσμεύτηκε να μεταφέρει τη συζήτηση σε περιφερειακό συμβούλιο, εν τέλη έγινε διαδικτυακά. Όπως και για την κατάσταση στα ελληνικά σχολεία που επίσης έχουμε καταγγείλει είναι υπεύθυνοι και οι δήμοι. Τα περισσότερα ειδικά σχολεία είναι σε κακή κατάσταση, εκτός από το ότι δεν είναι προσβάσιμα είναι και επικίνδυνα. Χρειάζεται προσωπικό και εκπαίδευση. Κι όμως, εξακολουθούμε να έχουμε κτίρια επικίνδυνα, ελάχιστο προσωπικό, κανένα σχέδιο με τα παιδιά μας κυριολεκτικά να κινδυνεύουν ».

Μόνο το 30% λαμβάνει επίδομα αναπηρίας

« Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων δε μένει να διαπιστώνει τα προβλήματα αλλά αναδεικνύει τις αιτίες και τους υπεύθυνους και οργανώνει τον αγώνα. Είμαστε καθημερινά στον δρόμο και σε συνεχής σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική. Κυβερνήσεις που με συνέπεια παίρνουν αποφάσεις που κόβουν επιδόματα. Μας είπαν ότι αυξάνεται το επίδομα αναπηρίας, όταν η πραγματικότητα είναι πόσοι παίρνουν επίδομα αναπηρίας; Οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας είναι πάνω από 500.000-600.000, επίδομα αυτή τη στιγμή λαμβάνουν κάτω από 180.000. Δεύτερον, πέρα από τις περικοπές που γίνονται, έδωσαν 8% αύξηση σε ένα επίδομα 300 ευρώ. Με τη λεηλασία της ακρίβειας που θα βοηθήσει η συγκεκριμένη αύξηση; Οι ανάπηροι χρόνια πάσχοντες, αυτοί που παίρνουν επίδομα, έχασαν τα τελευταία 2 χρόνια μόνο από την ακρίβεια τουλάχιστον 1800 ευρώ από τα επιδόματα τους. Με την αύξηση από 1η του Μαίου θα πήραν 200 ευρώ.

Η κυβέρνηση μετά μας λέει πως αντιμετώπισε το πρόβλημα. Όταν φουντώνει η ακρίβεια, όλο και περισσότερο κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι ανάπηροι βρίσκονται μεταξύ των οικογενειών που χάνουν τα σπίτια τους από πλειστηριασμούς. Δίνουμε καθημερινή μάχη μαζί με τα σωματεία για αυτούς τους ανθρώπους. Για αυτό και καλούμε τους ανάπηρους και τους χρόνια πάσχοντες που κινδυνεύει το σπίτι τους και τους κόβουν το ρεύμα να απευθύνονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, γιατί μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να προστατέψει τα σπίτια μας και τους ανθρώπους μας ».

Δείτε ολόκληρη τη συνένεντευξη:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα


Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE