Χιλετζάκης | Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τα προβλήματα των αγροτών

Share on:

Η κλιματική αλλαγή είναι το πρώτιστο θέμα που προκαλεί δεκάδες ζητήματα στους αγρότες. Αυτό ξεκαθάρισε με συνέντευξή του στην ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο Πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών ΕΘ.Ε.Α.Σ Μύρων Χιλτζάκης.

Ο κος Χιλετζάκης αναφέρθηκε στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο Αυγενάκη. Σκοπός της συνάντησης είναι να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης.

Ο ίδιος υπογράμμισέ πως κύριο αίτημα των αγροτών της Κρήτης παραμένει η κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων, όπου σύμφωνα με τον ίδιο αδικήθηκαν οι δενδρώδεις καλλιέργειες.

Σε ό,τι αφορά την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη Τρίτη, ο κος Χιλετζάκης σημείωσε πως είναι ένα σημαντικό βήμα, ενώ αναμένεται να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Συνάντηση αγροτών με Αυγενάκη στο Ηράκλειο

« Σαν Κρήτες, περιμένουμε αύριο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο Αυγενάκη σε μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι αγροτικοί φορείς του νησιού, που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Εκεί θα τεθούν ερωτήματα στον Υπουργό που αφορούν αποκλειστικά το ν πρωτογενή τομέα του νησιού. Το πρόβλημα σήμερα σε όλη την Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει ένα κοινό μέτωπο στις κινητοποιήσεις. Όταν δηλαδή μιλάμε για τον θεσσαλικό κάμπο, τα πρώτα ερωτήματα που θέτουν τα μπλόκα είναι οι αποζημιώσεις του Ιανού και το αγροτικό πετρέλαιο. Αν ανηφορίσουμε παραπάνω, και πάμε στη Χαλκιδική θα δούμε τους αγρότες μας στα μπλόκα να θέτουν ως πρώτο θέμα την ακαρπία της ελιάς και θέματα πυρηνοφόρου.

Υπάρχουν 2-3 μεμονωμένα μπλόκα αυτή τη στιγμή στο νησί».

Ο ρόλος της κλιματικής κρίσης στις αγροτικές κινητοποιήσεις

« Οι κινητοποιήσεις που γίνονται στη χώρα μας δε μοιάζουν με τις κινητοποιήσεις των αγροτών που γίνονταν πριν χρόνια, όπου είχαν 3-4 βασικά αιτήματα που αφορούσαν όλο τον αγροτικό κόσμο, από την Κρήτη μέχρι και τον Έβρο. Επομένως, η κάθε περιφερειακή ενότητα έχει τα δικά της προβλήματα. Το μέγα πρόβλημα όμως για όλους του Έλληνες παραγωγούς, που πρέπει να το δούμε με ευλάβεια και να το βάλουμε στο τραπέζι του διαλόγου, για να δούμε τι θα γίνει με το αύριο, είναι η κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή ήταν αυτή που έφερε τον Ιανό και πνίγηκαν χιλιάδες στερέματα. Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει την αφορία και την ακαρπία στη Χαλκιδική και υπάρχουν χιλιάδες ελαιόδεντρα χωρίς παραγωγή. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην Κρήτη.

Και ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει όλη η χώρα μας σήμερα είναι ότι έχουμε έναν από τους πιο ελαφρούς χειμώνες των τελευταίων 100 ετών, με τον μέσο όρο βροχοπτώσεων να μην είναι ούτε 20 πόντοι νερό. Η κλιματική αλλαγή θα είναι το μεγάλο πρόβλημα από εδώ και έπειτα, ο μεγάλος βραχνάς και στο Υπουργείο αλλά και στους Έλληνες παραγωγούς, που πραγματικά εάν δεν τη διαχειριστούμε σωστά, δε θα μπορούμε να παράγουμε προϊόντα για να τρέφεται ο κόσμος.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η διατροφική ανεπάρκεια της χώρας μας. Γιατί είμαστε μάρτυρες του ουκρανικού πολέμου όπου είδαμε πως όταν κλείσαμε τα σύνορα η χώρα μας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα όσον αφορά το διατροφικό κομμάτι, το μαλακό σιτάρι. Δεν είχαμε δηλαδή αλεύρι για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Επομένως, εάν δεν υπάρχει επάρκεια στα τρόφιμα μας είμαστε καταδικασμένοι στον νέο πόλεμο που θα ξεκινήσει και θα ονομάζεται διατροφικός πόλεμος, ο οποίος θα επηρεαστεί άμεσα από την κλιματική κρίση ».

Να δημιουργηθεί ένας πιο τακτικός διάλογος με τους αγρότες

« Έχουμε αιτήματα σαν αγρότες της Κρήτης και για το σοβαρό πρόβλημα που είχαμε με την κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων. Έχουν αδικηθεί πάρα πολύ οι δενδρώδεις καλλιέργειες και αν δε διαχειριστούμε σωστά το κομμάτι με την αναθεώρηση θα έχουμε σοβαρό θέμα.

Θεωρώ πως θα πρέπει να δημιουργείται ένας διάλογος πιο τακτικά με τους αγρότες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανοίγει τις πόρτες του Μέγαρου Μαξίμου για να μας δεχτεί, που άλλες χρονιές για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειαζόταν μεγάλος αγώνας. Πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί με διάλογο και συναίνεση , ενώ θα πρέπει να αφήσουμε τις πολιτικές μας ταυτότητές στην άκρη και να βρούμε λύσεις, για τα παιδιά μας και για το αύριο αυτού του τόπου.

Πραγματικά, θεωρώ ότι θα βρεθεί μια λύση στην προγραμματισμένη συνάντησή που έχουμε μαζί του την Τρίτη, γιατί βλέπουμε ώριμες συζητήσεις και βλέπουμε ότι κάποια μέτρα που πάει να πάρει η κυβέρνηση, έχουν σταθερότητα για το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται κλιματική αλλαγή» .

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE