Χαρέλας | Ακόμη και μέσα από τις φωτιές “ξεπηδούν” οι μετανάστες για να μπουν παράνομα στη χώρα

Share on:

Ούτε η τεράστια καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς κατάφερε να αποτρέψει διακινητές και μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Αυτό ξεκαθάρισε με συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας.

Παράλληλα, ο κος Χαρέλας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπρησμών στον Έβρο από χέρι μεταναστών, ενώ υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης και διαχείρισης μετανάστευσης που δεν λειτουργούν από το 2017 ανά την Ελλάδα, λειτουργούν αποτρεπτικά στην μεταναστευτική πολιτική.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ καταδίκασε τα φαινόμενα των “σερίφηδων” που συλλαμβάνουν μετανάστες και κάλεσε τους πολίτες να συνεργάζονται με τις αρχές.

Ειδικότερα :

« Η πυρκαγιά αυτή φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει καταστρέψει τα μονοπάτια των μεταναστών. Βλέπουμε πως η πυκνή βλάστηση του δάσους της Δαδιάς αποτέλεσε πολλές φορές ένα μέρος κάλυψης για τους μετανάστες και είναι πάνω στη διαδρομή τους προκειμένου να συναντήσουν τους διακινητές με τα οχήματα για να τους παραλάβουν. Φέτος, κατάφεραν και έκαψαν πολλά ορεινά σημεία με πυκνή βλάστηση στην περιοχή, σημεία όπου υπάρχουν μονοπάτια. Μπορεί να θέλουμε λοιπόν να έχουμε αγαθές σκέψεις για το πως προκλήθηκε η πυρκαγιά, όπως είναι για παράδειγμα από ένα γυαλί, και όχι από ανθρώπινο χέρι. Δυστυχώς, όμως τα δεδομένα και η συχνότητα της απόπειρας πυρκαγιών που προσπαθούν να δημιουργηθούν χρόνια τώρα στην περιοχή, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανθρώπινο χέρι. Πρόκειται λοιπόν για μια ασύμμετρη απειλή.

Οι μετανάστες δεν έχουν από που αλλού να περάσουν. Είτε θα περιμένουν πάνω στην Εθνική Οδό τα οχήματα, όπως παλαιότερα γινόταν, είτε θα πρέπει να ανεβούν στον ορεινό όγκο, όπου και τους οδηγούν σήμερα τα κυκλώματα διακινητών.

Υπάρχει αυξημένη μεταναστευτική ροή στην περιοχή του Έβρου και γενικότερα της Θράκης, όχι από τις πυρκαγιές αλλά από τη στιγμή που ξεκίνησε το φετινό καλοκαίρι. Είδαμε ότι υπάρχει μια έντονη μεταναστευτική πίεση και μια κινητικότητα στο εσωτερικό της χώρας από διακινητές. Η αλήθεια είναι πως θα αναμέναμε να δούμε μια μείωση της πίεσης που δεχόμαστε λόγω των πυρκαγιών, βλέπουμε όμως ότι το θράσος των διακινητών δεν έχει όρια. Ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να προσκαλούν και να οδηγούν τους μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας μας, ακόμα και μέσα από τα καμένα. »

Καθημερινά φαινόμενα τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα

« Είναι ένα φαινόμενο, το οποίο ακολουθούν αυτή τη χρονική περίοδο τα κυκλώματα των διακινητών, αν και αλλάζουν οι τακτικές που χρησιμοποιούν. Παλαιότερα, αγόραζαν παλαιά οχήματα ενώ τώρα βλέπουμε ότι κλέβουν τα οχήματα και γρήγορα θα τα πάνε στον Έβρο για να μεταφέρουν μετανάστες.

Πιο συχνά μπλόκα σε όλη την επικράτεια και ενημέρωση από το κέντρο της αστυνομίας για το τι κλεμμένο υπάρχει κτλ., ώστε να καταφέρουμε να τους περιορίσουμε πριν ανεβούν προς τα πάνω. Και όχι μετά από 2-3 ημέρες να τα βρίσκουν ρημαγμένα αφού έχουν κάνει 3-4 δρομολόγια. Είναι φαινόμενα καθημερινά. »

Αυξημένα και καλύτερα οργανωμένα τα κυκλώματά των διακινητών

« Η αλήθεια πως έχουμε καθημερινά συλλήψεις διακινητών, κάτι που δεν είχαμε πριν χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι έχει αυξηθεί το “επάγγελμα”, ας μην ξεχνάμε πως είναι μεγάλα τα χρηματικά ποσά που δίνουν οι μετανάστες στους διακινητές για τη μεταφορά τους. Είναι λοιπόν και αυξημένα αλλά και καλύτερα οργανωμένα τα κυκλώματα των διακινητών. Βλέπουμε επίσης πως και εμείς από τη μεριά μας έχουμε χάσει έδαφος, τουλάχιστον μέσα στην ελληνική επικράτεια. Εδώ και χρόνια έχουν “κλειδώσει” οι υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης και διαχείρισης μετανάστευσης από την κυβέρνηση, στα πλαίσια ενός ενδεχομένως πιο ευέλικτου ανασχηματισμού που έπρεπε να κάνει η ελληνική αστυνομία στις υπηρεσίες της. Είναι κάτι που τώρα πληρώνουμε ακριβά.

Ειδικότερα η Θεσσαλία, που είναι το κέντρο της Ελλάδος, είχε υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης και διαχείρισης μετανάστευσης. Αυτοί οι συνάδελφοι μου ήταν επιφορτισμένοι στο να κάνουν συχνά μπλόκα στο οδικό δίκτυο για το μεταναστευτικό. Από το 2017 και έπειτα, αυτοί οι συνάδελφοι και αυτές οι υπηρεσίες δεν υπάρχουν. »

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE