Χαμόγελο του Παιδιού| “Η κυβέρνηση μας βάζει λουκέτο”

Share on:

Χαμό έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες το Χαμόγελο του Παιδιού καθώς απειλείτε πως θα κλείσει μετά από την υπουργική απόφαση της Δόμνας Μιχαηλίδου.

“Αν προχωρήσουν οι αλλαγές που προκρίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε, σε ένα χρόνο από τώρα, το σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στους Μαγουλάδες της Κέρκυρας θα πάψει να υπάρχει! Το ίδιο και για τα υπόλοιπα σπίτια που διατηρεί η σπουδαία οργάνωση σε όλη τη χώρα, αλλά και οι ημερήσιες δομές για παιδιά, καθώς η νομοθεσία περί “ιδρυμάτων”, βάζει προδιαγραφές και απαιτήσεις που είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν”

Στην συνέντευξη Τύπου, που κράτησε πάνω από 3 ώρες, μαζί με άλλα στελέχη της οργάνωσης το Χαμόγελο του Παιδιού καταδίκασαν την Υπουργική Απόφαση  που υπογράφει η Δόμνα Μηχαηλίδου για τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υφιστάμενων και νέων Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας Ν.Π.Ι.Δ του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, νομοσχέδιο που δεν συμπεριλαμβάνει τις δομές παιδικής προστασίας που υπάγονται στο Δημόσιο και την Εκκλησία οι οποίες και αντιμετωπίζονται σαφώς ευνοϊκότερα.

Εξέφρασαν τις ισχυρές ενστάσεις τους για την συνταγματικότητα της υπουργικής απόφασης, νομικοί, όπως ο επίτιμος αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Βασίλειος Μαρκής ο οποίος είπε πως δυσκολεύεται να πιστέψει ότι κάποιο δικαστήριο θα εφαρμόσει ρυθμίσεις “αυτού του επιπέδου και της επιπολαιότητας”.

Μάλιστα, πάνω από τα στελέχη ΝΠΙΔ που λειτουργούν και δε συμμορφωθούν με τους νέους όρους, θα αντιμετωπίσουν τεράστια πρόστιμα, ποινή φυλάκισης, παύση Δ.Σ. κ.λπ.

Όπως καταγγέλλεται, με την Υπουργική Απόφαση μεταξύ άλλων:

  • Δίνεται μεγάλη έμφαση στις κτιριακές υποδομές αλλά δεν γίνεται καμία ιδιαίτερη αναφορά για κοινωνική ένταξη των παιδιών!
  • Προβλέπονται σειρά κτιριακών προϋποθέσεων που είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν από τη συντριπτική πλειονότητα των δομών
  • Προβλέπεται στελέχωση των δομών με φύλακες επί 24ωρου βάσεως, λες και μία δομή φιλοξενίας ορφανών παιδιών είναι… φυλακή!
  • Προτάσσεται η φιλοξενία σε Δημόσιες δομές (ΝΠΔΔ) και μόνο εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα και μετά από τεράστια ταλαιπωρία του παιδιού, θα μπορεί να γίνει διερεύνηση φιλοξενίας του σε ιδιωτικό χώρο φιλοξενίας.
  • Η αποκατάσταση του παιδιού μέσω υιοθεσίας και αναδοχής γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και απρόσωπη, καθώς το παιδί θα αντιμετωπίζεται σαν αριθμός

Ο Κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε: “Αν και είχαν κατατεθεί το προηγούμενο διάστημα πολλές προτάσεις για τη λειτουργία δομών όπως αυτές του Χαμόγελου, η Δόμνα Μιχαηλίδου τη μία έκανε λόγο για τη σημασία των δομών του Χαμόγελου και την άλλη στο όνομα της αποϊδρυματοποίησης έβαζε παράλογες προϋποθέσεις με αποτέλεσμα να τις οδηγεί στο λουκέτο: “Ανακοινώθηκε κάποια στιγμή από την ίδια την υφυπουργό πόσο σημαντικά είναι τα σπίτια ημερήσιας φροντίδας τα οποία θα πρέπει να αδειοδοτηθούν γιατί είναι ό,τι καλύτερο όταν έχεις να κάνεις με παιδιά των οποίων η οικογένεια είναι σε κρίση αλλά δεν τα παραμελούν, δεν τα κακοποιούν. Και όμως, δεν τα περιέλαβε, κάτι που συνεπάγεται ότι λόγω της συνεχιζόμενης λειτουργίας τους με βάση το νέο πλαίσιο ο ίδιος θα συλληφθεί γιατί δεν έχουν άδεια!”

“Έχει δει κάποιος νομικός την υπουργική απόφαση;”

Ο επίτιμος αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Βασίλειος Μαρκής, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να έχει εκδοθεί μια τέτοιας προχειρότητας απόφαση: “Το 2007 μου ανατέθηκε από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να συντονίζω ανά την Ελλάδα τον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας περί ανηλίκων. Επισκέφθηκα αρκετά από τα σπίτια που λειτουργούσαν τότε για να σχηματίσω άποψη. Αποτέλεσμα αυτής της εμπειρίας μου ήταν να μεταβληθώ σε ένθερμο οπαδό του ‘Χαμόγελου του Παιδιού’. Διερωτάται κανείς διαβάζοντας τον νόμο αν οι ρυθμίσεις του έχουν συνταχθεί ή έστω έχουν οποιαδήποτε σχέση με κάποιον νομικό. Θέλω βέβαια να πω ότι τίποτα από αυτά που λέει ο νόμος δεν μπορεί να γίνει αυτομάτως. Έχω τη στέρεα πεποίθηση ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να υλοποιήσει ρυθμίσεις αυτού του επιπέδου και της επιπολαιότητας.

Ο συντάκτης αυτής της απόφασης -που πέρασε με τρόπο ώστε να μην συζητηθεί σε καμία επιτροπή- αντιμετωπίζει τα θέματα με τρόπο εισπρακτικό. Μάλιστα προβλέπεται ότι τα πρόστιμα θα ενισχύουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Το απολύτως παράλογο όμως είναι η διάταξη που δίνει την αρμοδιότητα στο υπουργείο Εργασίας να αντικαθιστά το ΔΣ και να αναθέτει αρμοδιότητες. Δηλαδή το κράτος μπορεί να αντικαθιστά ένα Διοικητικό Συμβούλιο ιδιωτικού σωματείου που δεν χρηματοδοτείται από το κράτος και να του καθορίζει και αρμοδιότητες. Και δύναται αυτό να το έχει συντάξει νομικός; Δεν υπάρχει δικαστήριο που μπορεί να δεχτεί την συνταγματικότητα αυτής της ρύθμισης. Καλώ τους ανθρώπους του Χαμόγελου να συνεχίσουν την προσφορά τους που έχει αναγνωριστεί από την κοινωνία και όχι από καρεκλοκένταυρους κάποιου υπουργείου”.

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου» αποκάλυψε επίσης ότι ζήτησε με προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό κατ’ ιδίαν συνάντηση χωρίς πάντως μέχρι στιγμή να έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη τύπου:


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE