Χαμάς | Θα συμφωνήσει σε εκεχειρία 5 ετών αν δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967

Share on:

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Associated Press ότι το κίνημα είναι έτοιμο να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία 5 ετών ή περισσότερο με το Ισραήλ και ότι θα καταθέσει τα όπλα και θα στραφεί σε πολιτική δράση εάν δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967. .

Ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλίλ αλ Χάγια, δήλωσε: «Η Χαμάς θέλει να ενταχθεί στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, της οποίας ηγείται το κίνημα Φατάχ, για να σχηματίσει μια ενοποιημένη κυβέρνηση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

Η Χαμάς θα αποδεχθεί την ίδρυση ενός πλήρως κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα για τα σύνορα του 1967. Εάν συμβεί αυτό, η στρατιωτική πτέρυγα του κινήματος θα διαλυθεί, τόνισε ο Χαλίλ αλ Χάγια

Οι δηλώσεις του Αλ-Χάγια έγιναν σε συνέντευξη που διεξήχθη την Τετάρτη, εν μέσω ενός πολύμηνου αδιεξόδου στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Η πρόταση αφοπλισμού αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή από την πλευρά της Χαμάς, η οποία έχει επιβεβαιώσει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις ότι επιδιώκει να «καταστρέψει το Ισραήλ».

 Το Ισραήλ ωστόσο , το οποίο υποσχέθηκε να εξαλείψει τη Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, είναι απίθανο να σκεφτεί ένα τέτοιο σενάριο.

Η σημερινή ισραηλινή ηγεσία αντιτίθεται σθεναρά στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους για λύση δύο κρατών.

Πηγή: ΕΡΤ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE