Capital Economics| Προστατευμένη η ελληνική οικονομία από τις αυξήσεις επιτοκίων

Share on:

Ρυθμούς ανάπτυξης 0,8% περιμένει για την ελληνική οικονομία το 2023 η Capital Economics, οι οποίοι θα αυξηθούν στο 1,7% το 2024 και στο 2,3% το 2025. Όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι του οίκου, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, υπερ-αποδίδοντας έναντι των υπόλοιπων της Ευρωζώνης φέτος, καθώς είναι σχετικά προστατευμένη από την αύξηση των επιτοκίων, λόγω του χαμηλού επιπέδου των δανείων.

Ενώ η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης στα τέλη του περασμένου έτους, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο, φέρνοντας τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του 2022 στο 6%. Όπως σημειώνει η Capital Economics, η ανάπτυξη έλαβε ώθηση από την τεράστια αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων (1,8% και 8,5% αντίστοιχα σε τριμηνιαία βάση).

Μάλιστα, οι αναλυτές του οίκου χαρακτηρίζουν αρκετά ευοίωνες τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, καθώς οι επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η απασχόληση θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος. Ο τουρισμός έχει υπάρξει ανθεκτικός, παρά την αδύναμη ανάπτυξη στις χώρες που αποτελούν τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας.

Επιπλέον, ο δείκτης PMI της μεταποίησης έχει ανακάμψει. Σύμφωνα με την Capital Economics, η ανάκαμψη στηρίζεται σε μία ευρεία βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών, καθώς, για παράδειγμα, οι τράπεζες έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια. Ο χαμηλός δείκτης των δανείων προς το ΑΕΠ σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι λιγότερο εκτεθειμένη στην αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με τις περισσότερες χώρες.

Ο ένας παράγοντας που σύμφωνα με τους αναλυτές μπορεί να θεωρηθεί «σύννεφο στον ορίζοντα» είναι η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, καθώς οι εισαγωγές έχουν εκτιναχθεί μετά την πανδημία, ενώ οι εξαγωγές μοιάζουν να έχουν κορυφώσει. Αυτό ίσως να δείχνει ότι το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι χαμηλό, τονίζεται.

ADVERTISEMENT
Την ίδια στιγμή, η Capital Economics χαρακτηρίζει βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά για το προσεχές μέλλον, παρότι η χώρα εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην Ευρωζώνη. Οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές ως ποσοστό των κρατικών εσόδων και η μέση περίοδος ωρίμανσης του χρέους είναι υψηλή, μετά την αναδιάρθρωση του 2012.

Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, περιλαμβάνοντας τα κρατικά ομόλογά της εάν και όταν ενεργοποιήσει το Transition Protection Instrument.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE