Aύτο είναι το σχέδιο του ΕΣΥ για να φύγουν τα ράντζα από τα νοσοκομεία

Share on:

Στην πρώτη γενική εφημερία του περασμένου Ιουνίου το νοσοκομείο Ευαγγελισμός δέχθηκε 908 ασθενείς στα Επείγοντα. Από αυτούς οι 189 (20,8%) χρειάστηκε να κάνουν εισαγωγή για νοσηλεία. Κανένας σε ράντζο. Τον τελευταίο μήνα το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει καταφέρει σχεδόν να μηδενίσει τις επικουρικές κλίνες –όπως έχουν ονομαστεί τα ράντζα–, από 50-60 που ανέπτυσσε στις αρχές του χειμώνα έπειτα από κάθε εφημερία του.

Στον Ευαγγελισμό βρήκε ίσως την πιο επιτυχημένη εφαρμογή του το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ράντζων. Η υλοποίηση του σχεδίου ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και έως τα τέλη Ιουνίου βελτίωσε σημαντικά την εικόνα των νοσοκομείων. Βασική παρέμβασή του είναι η συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα και οι συνέργειες με άλλα νοσοκομεία και δομές του δημόσιου τομέα υγείας για την υποστήριξη των εφημεριών μεγάλων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου Αττικής. Εξι ιδιωτικές κλινικές («Ερρίκος Ντυνάν», Metropolitan General, Therapis General, Iατρικό Κέντρο Περιστερίου, Ιατρικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου και Kέντρο Αποθεραπείας, Αποκατάστασης Attica) διέθεσαν κλίνες σε μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής για τη νοσηλεία περιστατικών που σε διαφορετική περίπτωση θα νοσηλεύονταν σε ράντζα, ενώ αντίστοιχη βοήθεια παρείχαν και άλλα δημόσια νοσοκομεία. Eίναι ενδεικτικό ότι το ΝΙΜΤΣ ουσιαστικά συνεφημερεύει με τον Ευαγγελισμό, ενώ το Ασκληπιείο Βούλας δέχεται ορθοπεδικά περιστατικά από την εφημερία του Αττικόν. Μέχρι τις 30 Ιουνίου διατέθηκαν 119 κλίνες παθολογικού τομέα και 10 κλίνες του χειρουργικού από ιδιωτικές δομές και ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετήθηκε σε αυτές στο πλαίσιο του προγράμματος ήταν 951. Το 59,4% των ασθενών που εξυπηρετήθηκε σε ιδιωτική κλινική διακομίσθηκε από την εφημερία του Αττικόν και το 40,6% από νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και κυρίως από τον Ευαγγελισμό, το «Γεννηματάς», το Λαϊκό και το «Αλεξάνδρα».

Αυστηροί έλεγχοι

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές να διαρκούσε έως τις 30 Ιουνίου, με δυνατότητα επέκτασής της έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2023, κάτι που φαίνεται ότι έχει προωθήσει το υπουργείο Υγείας, αφού οι διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ έχουν λάβει οδηγίες από το υπουργείο Υγείας ότι οι συνεργασίες συνεχίζονται κανονικά. Παράλληλα, κλήθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειες για πιο αυστηρούς ελέγχους της νοσολογικής κίνησης στις εφημερίες.

Αλλωστε, η επίλυση του προβλήματος των ράντζων είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας. Μια από τις πρώτες συναντήσεις που είχε η νέα ηγεσία του υπουργείου ήταν με τους διοικητές των δύο υγειονομικών περιφερειών της Αττικής και τις διοικήσεις των μεγάλων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου, από τις οποίες ζήτησε πιο αυστηρή και αυξημένη επιτήρηση της λειτουργίας των νοσοκομείων σε ό,τι αφορά τη νοσολογική κίνηση στις εφημερίες, καλύτερη οργάνωση και πιο γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών προκειμένου να αποδεσμεύονται γρήγορα κλίνες. Στις σκέψεις του υπουργείου Υγείας είναι να υπάρξουν και αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου. Μάλιστα έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που θα εισηγηθεί τις παρεμβάσεις.

Πάντως, ο απολογισμός του σχεδίου, τον συντονισμό του οποίου ανέλαβε τον περασμένο Ιανουάριο ο τέως γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, είναι θετικός. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις υγειονομικές περιφέρειες που συγκέντρωσε το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας, στο Λαϊκό ο μέσος όρος των ράντζων τον Μάιο ήταν 21, ενώ η πρώτη εφημερία του Ιουνίου έκλεισε με μηδέν ράντζα. Αντίστοιχα τον Δεκέμβριο 2022 και τον Ιανουάριο 2023 αναπτύσσονταν σε κάθε εφημερία κατά μέσον όρο 38 και 37 ράντζα αντίστοιχα και σε δύσκολες εφημερίες άγγιζαν τα 50. Στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» μειώθηκαν τα ράντζα από 21 (μέσος όρος Δεκεμβρίου 2022) σε 15 (μέσος όρος Μαΐου). Στο «Γεννηματάς», τάσεις μείωσης των ράντζων καταγράφηκαν με καθυστέρηση, δηλαδή από τα τέλη Μαΐου και μετά. Συγκρίνοντας την εικόνα των ράντζων δύο εφημεριών νοσοκομείων της Αθήνας, στις 29 Ιανουαρίου 2023, ημέρα που εφημέρευαν τα «Αλεξάνδρα», «Σισμανόγλειο» και «Γεννηματάς», χρειάστηκε να αναπτυχθούν συνολικά (και στα τρία νοσοκομεία) 78 ράντζα. Αντίστοιχα στην εφημερία της 6ης Ιουνίου 2023, τα ίδια νοσοκομεία ανέπτυξαν 26 ράντζα.

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αττικόν, έως πριν από λίγους μήνες στις περισσότερες εφημερίες αναγκαζόταν να ανοίξει τριψήφιο αριθμό ράντζων για τη νοσηλεία των ασθενών. Μέσα στον Ιούνιο ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε περίπου 40-50, ενώ τον περασμένο Απρίλιο υπήρξαν και δύο εφημερίες κατά τις οποίες δεν «άνοιξε» ράντζο.

Το 59,4% των ασθενών που εξυπηρετήθηκε σε ιδιωτική κλινική διακομίσθηκε από την εφημερία του Αττικόν και το 40,6% κυρίως από τον Ευαγγελισμό, το «Γεννηματάς», το Λαϊκό και το «Αλεξάνδρα».

Ο Ευαγγελισμός έχει σχεδόν μηδενίσει τα ράντζα. Σε αυτό βοήθησε σημαντικά το ΝΙΜΤΣ, το οποίο δέχεται μέσω του ΕΚΑΒ περιστατικά, που σε άλλη περίπτωση θα έφθαναν στα ΤΕΠ του Ευαγγελισμού. Αλλά όχι μόνον αυτό. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, Δημήτρης Πιστόλας, «σίγουρα μας βοήθησε το ΝΙΜΤΣ, αλλά δεν έλυσε τελείως το πρόβλημα. Σε κάθε εφημερία το ΝΙΜΤΣ κάνει 18-20 εισαγωγές. Ο αριθμός των φορείων που αναπτύσσαμε ήταν μεγαλύτερος. Ομως, με συγκεκριμένες ενέργειες καταφέραμε να τα μηδενίσουμε». Και συνεχίζει: «Συμβληθήκαμε με μια ιδιωτική υπηρεσία ασθενοφόρων για τη διακομιδή ασθενών, που έχουν λάβει εξιτήριο, στο σπίτι τους. Πριν από αυτή την παρέμβαση ο ασθενής είτε αναγκαζόταν να περιμένει το ΕΚΑΒ έως και δύο ημέρες, καταλαμβάνοντας κλίνη νοσηλείας, ή να πληρώνει ο ίδιος το κόστος μιας διακομιδής με ιδιωτικό ασθενοφόρο. Τώρα φεύγει από το νοσοκομείο εντός μιας ώρας από την έκδοση του εξιτηρίου, που σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση και εμπειρία για τον ασθενή, μεγαλύτερη οικονομία και ταχύτερη αποδέσμευση κλινών νοσηλείας».

Σύμφωνα με τον κ. Πιστόλα, ρόλο διαδραμάτισε και η μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών (πλέον στα παθολογικά περιστατικά είναι 4-5 ημέρες), που επιτεύχθηκε με μια καλή συνεργασία του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και χάρη σε νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. «Πλέον έχει προστεθεί και τρίτος αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο και συνεπώς οι σχετικές εξετάσεις γίνονται πιο γρήγορα. Εως και πριν από κάποιους μήνες είχαμε νοσηλευόμενους ασθενείς που μπορεί να περίμεναν ακόμη και έξι ημέρες για μια αξονική, που σημαίνει καθυστέρηση στη διάγνωση και κατ’ επέκταση μεγαλύτερο χρόνο νοσηλείας. Επιπλέον έχουμε σύγχρονα αντιδραστήρια και τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών εξετάσεων βγαίνουν ταχύτερα». Ακόμη και το γεγονός ότι πλέον ο κάθε νοσηλευόμενος ασθενής στον Ευαγγελισμό έχει ηλεκτρονικό φάκελο και τα αποτελέσματα των εξετάσεών του ανεβαίνουν άμεσα στη σχετική πλατφόρμα, βοηθάει στη μείωση του χρόνου νοσηλείας.

Σε κάθε εφημερία το Αττικόν «στέλνει» 10-15 περίπου ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία στο Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου. Ασθενείς του Αττικόν δέχονται και το Therapis, καθώς και το Attica – Κέντρο Αποκατάστασης, ενώ για τα ορθοπεδικά περιστατικά το νοσοκομείο συνεπικουρείται από το Ασκληπιείο Βούλας. Αυτό δίνει πολύτιμο χειρουργικό χρόνο για πιο βαριές επεμβάσεις στο Αττικόν, προκειμένου να διαχειρίζεται πιο γρήγορα τα περιστατικά.

«Αυτό έχει δώσει μεγάλη ανάσα στο νοσοκομείο. Εμείς στην κλινική μας εισάγουμε σε κάθε εφημερία 15 με 25 ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο. Πώς να χειρουργήσεις τόσους ασθενείς σε 4 ημέρες, πριν δηλαδή ξεκινήσει η επόμενη εφημερία;», σημειώνει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής – Τραυματιολογίας στο νοσοκομείο Αττικόν, Παναγιώτης Κουλουβάρης. Οπως αναφέρει, «τους τελευταίους τρεις με τέσσερις μήνες έχουμε ηρεμήσει λίγο. Ηταν πάρα πολλά τα ράντζα πριν. Κάναμε επισκέψεις στην κλινική και δεν ξέραμε πού να σταθούμε και πού να πατήσουμε». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αττικόν κάνει 24ωρη γενική εφημερία (από τις 8 το πρωί έως τις 8 της επομένης), σε αντίθεση με τα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας, που εφημερεύουν από τις 2.30 μ.μ. έως τις 8 π.μ.

«Θύμα» της φήμης του

Σύμφωνα με τον κ. Κουλουβάρη, το Αττικόν έχει πέσει «θύμα» της φήμης του. «Είναι το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και όλοι θέλουν να έρθουν εδώ, ακόμη κι αν δεν έχουν κάτι σοβαρό. Δεν υπάρχει το «φρένο» του προσωπικού γιατρού. Μπορεί ο ασθενής να έχει ένα απλό πρόβλημα, αλλά ακόμη κι αυτό το απλό πρόβλημα ο παθολόγος στην εφημερία θα πρέπει να το διερευνήσει. Μπορεί να τον κρατήσει 3-4 ώρες στην εφημερία για να γίνουν οι εξετάσεις, ή μπορεί ακόμη και να κάνει εισαγωγή, εάν έχει αμφιβολία. Και το άλλο πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλά περιστατικά. Καλύπτουμε όλη τη Δυτική Αττική, όλο το Αιγαίο και είναι πολλά τα τροχαία». Ο κ. Κουλουβάρης στην ερώτηση «πώς θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα των ράντζων», απαντάει: «Θα ήθελα τον προσωπικό γιατρό να βάλει “φρένο” και να στέλνει στο νοσοκομείο μόνο τα περιστατικά που είναι σοβαρά. Θα ήθελα και τα νοσοκομεία που είναι κοντά στο Αττικόν να βοηθήσουν στη νοσηλεία των ασθενών. Και πιστεύω ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία για να μειωθούν τα τροχαία, ειδικά όταν σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ».

«Μπορεί να είναι λιγότερα, αλλά τα ράντζα συνεχίζουν να υπάρχουν στο “Γεννηματάς”. Το να κρατάμε για δέκα ώρες τους ασθενείς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών σε τροχήλατα, έως ότου βρεθεί άδεια κλίνη στην κλινική, μόνο και μόνο για να μην τους νοσηλεύσουμε σε ράντζα, δεν είναι λύση», σημειώνει στην «Κ» η συντονίστρια διευθύντρια του νοσοκομείου «Γεννηματάς» και πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη. Και προσθέτει: «Στην προχθεσινή εφημερία είχαμε 25 ασθενείς στο ΤΕΠ από τις 9 το πρωί και για δέκα ώρες τους κρατάγαμε εκεί, δεσμεύοντας και έναν γιατρό για να τους παρακολουθεί, περιμένοντας να αποδεσμευθούν κλίνες νοσηλείας. Στέλνουμε περιστατικά στο “Ερρίκος Ντυνάν” και στο Therapis. Ομως, ειδικά σε ό,τι αφορά το Therapis, η διαδικασία έχει δυσκολίες, γιατί πρέπει να διαπραγματευόμαστε στο τηλέφωνο για το ποια κατάσταση είναι το περιστατικό που θα στείλουμε. Π.χ. να μην είναι βαρύ περιστατικό, να μην έχει λοίμωξη κ.ά. Δεν έχει ο γιατρός αυτόν τον χρόνο».

Η κ. Παγώνη τονίζει ότι η λύση είναι να αλλάξει ο τρόπος εφημερίας στα νοσοκομεία. «Να αλλάξουν οι ομάδες των εφημερευόντων νοσοκομείων. Να μπουν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία στις εφημερίες. Και το πρωί έως το μεσημέρι να εφημερεύουν όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Σίγουρα χρειάζονται προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

 

129 κλίνες ιδιωτικών κλινικών διατέθηκαν στο ΕΣΥ το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2023 για την αντιμετώπιση των ράντζων

951 ασθενείς του ΕΣΥ νοσηλεύθηκαν το διάστημα αυτό σε κλίνες ιδιωτικών κλινικών

Πηγή: kathimerini.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE