Αυγενάκης | Αλλαγές που έχουν γίνει στην ΚΑΠ για την προγραμματική περίοδο 2023-2027

Share on:

Πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν τις θέσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για αλλαγές στην ΚΑΠ, καθώς αποτελούν εθνικές θέσεις, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την ενημέρωση των κομμάτων για την πορεία αλλαγών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ο ΥπΑΑΤ έδωσε πλήρη εικόνα για κάθε μια από τις 19 προτάσεις που έχουν κατατεθεί και οι οποίες αποτελούν απόρροια συζητήσεων με θεσμικούς φορείς του χώρου, ιδιαίτερα δε με την ΕΘΕΑΣ και κάλεσε όλα τα κόμματα να προωθήσουν τις προτάσεις στις οποίες συμφωνούν στις ευρωομάδες στις οποίες ανήκουν. Αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει ο ίδιος και κυρίως στην ανάπτυξη της αγροτικής διπλωματίας τόσο με διμερείς συναντήσεις όσο και με ενεργοποίηση ομάδων όπως η EUMED-9 και το ΕΛΚ για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών. «Βάλτε πλάτη για τους Έλληνες αγρότες», είπε ο υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο ΥπΑΑΤ έκανε σύγκριση των προτάσεων που έχει καταθέσει η κυβέρνηση με εκείνες που κατέθεσαν κόμματα, βουλευτές και θεσμικοί φορείς και οργανώσεις, τονίζοντας ότι προχώρησε σε αυτήν την ενημέρωση για να δείξει ότι υπάρχουν κοινά σημεία για τα οποία «οφείλουμε να δουλέψουμε προς όφελος των αγροτών» και κάλεσε τα κόμματα «να δουλέψουμε μαζί».

Το κείμενο της ομιλίας του υπουργού έχει ως εξής:

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

9/4/2024

Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

  • Συγκάλεσα αυτή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για να ενημερωθούν τα μέλη της
  • αφενός για τις αλλαγές που ήδη έχουν γίνει στην Κοινή Αγροτική Πολιτική για την προγραμματική περίοδο 2023-2027,
  • αφετέρου και για όσες ακόμα προωθούμε

και ευελπιστούμε ότι ο αγώνας μας στο τέλος θα ευοδωθεί.

  • Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ένα μεγάλο προνόμιο, ένα μεγάλο δώρο.
  • Τα 19,3 δις ευρώ που προβλέπονται για τη χώρα μας για το διάστημα 2023-2027 είναι ένα σημαντικό ποσό, το οποίο θα μπορέσει να δώσει την απαιτούμενη ώθηση που χρειάζεται ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας.
  • Ωστόσο, τα δεδομένα γύρω μας αλλάζουν.
  • Οι πρωτόγνωρες πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού και ειδικά αυτή στον Έβρο, μαζί με τις ιστορικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία, έφεραν με επιτακτικό τρόπο στην επιφάνεια σοβαρά ζητήματα.
  • Η κλιματική κρίση όμως, δείχνοντάς μας τα δόντια της, έκανε σαφές ότι δε χωράει άλλη αναβολή στη λήψη δύσκολων μεν, αναγκαίων δε, αποφάσεων.
  • Και η Κυβέρνηση της ΝΔ, με άμεσες ενέργειες κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί η Ελλάδα ένα βήμα μπροστά στον αγώνα με την κλιματική κρίση.
  • Το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για το διάστημα 2023-27 εδράζεται
  • στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας,
  • διασφαλίζοντας παράλληλα ένα δίκαιο γεωργικό εισόδημα στον παραγωγό.
  • Παράλληλα όμως φροντίζει
  • να είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις – προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής,
  • με μείωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος της γεωργίας
  • και να εξασφαλίζει στον καταναλωτή ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα.
  • Μέσω αυτών σηματοδοτείται η στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για το σύνολο του ελληνικού αγροδιατροφικού κλάδου, το οποίο θέλουμε να πετύχουμε.
  • Όπως είπα όμως, τα δεδομένα αλλάζουν, και αυτά με βάση τα οποία δομήθηκε το στρατηγικό σχέδιο είναι ήδη, σε έναν βαθμό, παρωχημένα.

Όμως, Κυρίες και Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρξατε διαπρύσιοι στην κριτική σας για την ΚΑΠ και τις ενέργειες που κάνει το Υπουργείο, πείτε μου:

  • Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018, εσείς δηλαδή, δεν ήσασταν που ξεκινήσατε την διαπραγμάτευση για την ΚΑΠ;
  • Επί δικής σας κυβέρνησης δεν υιοθετήθηκαν τα Πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης;

Και προσέξτε:

Τα υιοθετείτε τον Ιούνιο 2018 και έρχεστε στις 27/2/2024 και λέτε με ανακοίνωσή σας:

«δεν θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε (με τις προτάσεις Αυγενάκη) […], ιδίως σε ότι αφορά στην απλούστευση και ευελιξία στην εφαρμογή των προτύπων Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης, με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους. Και αυτό γιατί, όπως είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει, οι στόχοι που είχαν τεθεί ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξοι […]»

Αυτή είναι ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ.

  • Τότε που τους ψηφίζατε ήταν καλοί οι κανονισμοί και τώρα δεν είναι καλοί και συμφωνείτε και μαζί μου.
  • Τον Ιούνιο του 2018 το ποσό που αναλογούσε στη χώρα ήταν 18.2 διςΈγινε 19.3 δις;

Δεν σας είδα να το σχολιάζετε ότι έχουμε 1.1 δις ευρώ επιπλέον για τους αγρότες μας.

  • Εμείς λοιπόν αξιοποιούμε και τη δυνατότητα ετήσιας τροποποίησης του στρατηγικού σχεδίου που είναι κυρίως διαχειριστικού χαρακτήρα, και έχει ήδη εγκριθεί η 1η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ,
  • αλλά παράλληλα κινηθήκαμε από την πρώτη στιγμή και για πιο ουσιαστικές τροποποιήσεις στην ΚΑΠ, δηλ. τροποποιήσεις στους κανονισμούς και τροποποιήσεις σε δομικά στοιχεία της ΚΑΠ.

ΙΙ. ΕΤΗΣΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΠ

Στο πλαίσιο της ετήσιας τροποποίησης της ΣΣ-ΚΑΠ, η Ελλάδα κατέθεσε τις εξής τροποποιήσεις (Δεκέμβριος 2023)

  1. Αλλαγές που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και αφορούν σε τροποποιήσεις στους κώδικες γεωργικής πρακτικής, οι οποίοι αποτελούν τις υποχρεωτικές δεσμεύσεις για την χορήγηση ενισχύσεων στους γεωργούς/κτηνοτρόφους.
  2. Αλλαγές που αφορούν σε στοιχεία των άμεσων ενισχύσεων. Μεταξύ άλλων και προτάσεις για τα οικολογικά προγράμματα (περιβάλλον, κλίμα και καλή διαβίωση των ζώων), τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του άρθρου 32 και της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι.
  3. Παρεμβάσεις, όπως προτάσεις προγραμμάτων, στους τομείς οίνου, οπωρηκηπευτικών, ελαιολάδου και μελισσοκομίας
  4. Παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας παρέμβασης για την Επιδότηση ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200 εκατ. ευρώ.
  5. Παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων όσων επιφέρουν αλλαγές στους αριθμητικούς στόχους και τα συναφή ορόσημα για τους σχετικούς δείκτες αποτελεσμάτων
  6. Αλλαγές για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του συστήματος AKIS και του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ.

Οι τροποποιήσεις αυτές, που είναι κυρίως διαχειριστικού χαρακτήρα, έγιναν δεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2024.

  • Φυσικά, βλέποντας τα προβλήματα από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της ΚΑΠ, δεν εφησυχάσαμε! Η κλιματική κρίση, η ενεργειακή κρίση, οι διεθνείς εξελίξεις, η πιθανή αστάθεια της επισιτιστικής ασφάλειας και τα νέα δεδομένα κατέστησαν αναγκαίες και άλλες αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Αξιοποιήσαμε την αγροτική διπλωματία για να το πετύχουμε αυτό.

Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα υλοποιούσαμε πολύ πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

Τι κάναμε; 

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ 

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ)

  • Ενισχύουμε τη συνεργασία με την πολιτική μας οικογένεια στην ΕΕ. Άλλωστε, ιστορικά και παραδοσιακά, το ΕΛΚ είναι το κόμμα που στηρίζει τους αγρότες!
  • Πραγματοποιούμε μηνιαίες συναντήσεις με τις χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις ανήκουν στην κοινή πολιτική μας οικογένεια και διαμορφώνουμε κοινές θέσεις για την ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού μας τομέα.

ΕΛΚ: Κροατία, Λιθουανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο,  Αυστρία, Τσεχία

Στο πλαίσιο αυτό:

  1. Πιέσαμε για τη στήριξη της χώρας μας στην διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και επιτύχαμε να έχουμε ευελιξίες στην ΚΑΠ και επιπλέον πόρους για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών μας σε Θεσσαλία, Έβρο, Ρόδο και Β. Εύβοια.
  2. Ασκούμε από κοινού πιέσεις στην Επιτροπή για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αναφορικά με την προστασία των σαρκοφάγων ζώων (λύκοι), κάτι που πλέον επηρεάζει και τους κτηνοτρόφους μας, ιδίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
  3. Συνεργαστήκαμε για την διαμόρφωση κοινών θέσεων για την αναθεώρηση της ΚΑΠ 2023-2027.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι έχετε κάνει με τις αντίστοιχες πολιτικές οικογένειες που ανήκετε για τη στήριξη των αγροτών μας; Τι προσφέρετε μέσω των ευρωομάδων που συμμετέχετε; Θα ήθελα να το μάθουμε.

 Μεσογειακές Χώρες Της ΕΕ (EU MED-9)

  • Αξιοποιήσαμε μια άλλη συμμαχία, αυτή των μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ: Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Κροατία, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Σλοβενία.
  • Το EU Med 9, βεβαίως, δεν είναι νέος θεσμός. Ωστόσο, δεν είχε λειτουργήσει ποτέ για θέματα του πρωτογενούς τομέα.
  • Με δική μας πρωτοβουλία, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, ξεκινήσαμε τη λειτουργία του EU MED 9 και στον αγροτικό τομέα.
  • Στις 24/01/2024 έχουμε την πρώτη Συνεδρίαση των 9 Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, που γίνεται, επαναλαμβάνω, με δική μας πρωτοβουλία και με τα θέματα που θέτουμε εμείς:
    α) διαχείριση κλιματικής κρίσης, έχοντας νωπά τα χτυπήματα της θεομηνίας Daniel, και
    β) αλλαγές στην ΚΑΠ.

Ήδη, πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και χτίζουμε συμμαχίες.

  • Στις 26/02/2024 είχαμε τη δεύτερη Συνεδρίαση των 9 Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, όπου συζητάμε αποκλειστικά για τις αλλαγές στην ΚΑΠ. Παρουσιάσαμε τις δικές μας προτάσεις για την απλούστευση των διαδικασιών της ΚΑΠ και καταλήξαμε σε κοινές θέσεις για αλλαγές στην ΚΑΠ.
  • Στις 25/03/2024 είχαμε την Τρίτη Συνεδρίαση των 9 Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, όπου επιμείναμε στην ανάγκη επιπλέον αλλαγών στην ΚΑΠ.
  • Το πιο σημαντικό: καταφέραμε να κάνουμε θεσμό το EU MED 9 και στον πρωτογενή τομέα και να ενισχύουμε τη φωνή της χώρας μας με συνεργασίες και συνέργειες.

Διμερείς Συναντήσεις Με Κράτη-Μέλη της ΕΕ

  • Η ενεργός συμμετοχή της χώρας μας στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, σε μηνιαία βάση, αναγνωρίζεται πλέον από όλα τα κράτη-μέλη. Στο περιθώριο του Συμβουλίου προωθώ τα θέματα που αφορούν τη χώρα μας προσπαθώντας να χτίσω συμμαχίες και να υπάρχουν κοινές θέσεις και στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
  • Στις 18/01/2024, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία στο Βερολίνο, είχα συνάντηση με τον Ομόλογο μου κ. Τζεμ Έζντεμιρ.
  • Στις 27/02/2024, στο πλαίσιο της Διεθνούς ημερίδας με θέμα «την κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις για την υγεία στην κτηνοτροφία», στο Παρίσι, είχα Διμερή Συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Γεωργίας και Κυριαρχίας Τροφίμων κ. Μαρκ Φεσνέου (Marc Fesneau).
  • Στις 21/03/2024 είχα Διμερή Συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας της Κροατίας κα Μαρία Βούκοβιτς (Marija Vučković), όπου συζητήσαμε διεξοδικά για τις αλλαγές στην ΚΑΠ.
  • Στις 03/04/2024 πραγματοποίησα νέα Διμερή Συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Γεωργίας και Κυριαρχίας Τροφίμων κ. Μαρκ Φεσνέου (Marc Fesneau) στο Παρίσι, όπου συζητήσαμε διεξοδικά για τις αλλαγές στην ΚΑΠ.
  • Στις 04/04/2024 είχα Διμερή Συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας της Σλοβενίας κα Ματέγια Καλούσικ (Mateja Calusic), όπου συζητήσαμε διεξοδικά για τις αλλαγές στην ΚΑΠ.
  • Η προσπάθεια συνεχίζεται και προγραμματίζουμε συναντήσεις με Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία και Πορτογαλλία.

 ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΤΥΧΕΙ

Τι καταφέραμε με όλα αυτά; Δεν κάναμε βόλτες στην Ευρώπη!

 1.      Γεωργικό Αποθεματικό 2024 

Καταφέραμε να υπερδιπλασιάσουμε το ποσό που λαμβάνει η χώρα μας. Να θυμίσω ότι το 2023, η χώρα μας έλαβε 15,8 εκ ευρώ, ενώ για το 2024 λαμβάνουμε, και μάλιστα ως προκαταβολή, 40,3 εκ ευρώ.

Το ποσό αυτό θα δοθεί στους αγρότες μας των Παρακάρλιων περιοχών, όπως έχουμε ανακοινώσει.

  2.      Αναθεώρηση ΚΑΠ 2023-2027 

Καταθέσαμε 19 προτάσεις για την Αναθεώρηση της ΚΑΠ

Ποιες είναι οι προτάσεις μας;

 19 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠ 

1Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Διευκόλυνση της χρήσης δορυφορικών εικόνων καλής ποιότητας για την αποφυγή της ανάγκης επιτόπιων ελέγχων ή για την επανεξέταση των διαδικασιών ποιοτικών ελέγχων των συστημάτων ελέγχου μας για την αποφυγή της ανάγκης πολλαπλών επιτόπιων ελέγχων.

2Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Απλοποίηση των ελέγχων – Μείωση των απαραίτητων επιθεωρήσεων σε μία επίσκεψη ανά αγρόκτημα ετησίως.

3Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Αλλαγή της διάταξης για τον κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης από Ν+2 σε Ν+3, όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ (άρθρο 34 παρ. 1 του Καν. 2021/2116), όπως ίσχυε την προγραμματική περίοδο 2014-2022. Εναρμόνιση με τις διατάξεις που ισχύουν για όλα τα άλλα Επενδυτικά και Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα οποία εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας N+3 κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού.

4Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Εναρμόνιση των διατάξεων σχετικά με την έναρξη ισχύος των προτάσεων τροποποίησης, για τις παρεμβάσεις του Πυλώνα Ι (ΕΓΤΕ) με τις ισχύουσες διατάξεις για τον Πυλώνα ΙΙ (ΕΓΤΑΑ). Η ισχύς των τροποποιήσεων από την ημερομηνία της επίσημης υποβολής τους στις υπηρεσίες της ΕΕ να εφαρμοστεί και για τον Πυλώνα Ι (ειδικά για τις κατηγορίες παρέμβασης του άρθρου 42 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (τομεακές παρεμβάσεις)).

5Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Δυνατότητα τροποποίησης στοιχείων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, μόνο με κοινοποίηση στην ΕΕ για ορισμένα θέματα για τα οποία θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τροποποίησης στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, χωρίς περιορισμούς ως προς τον αριθμό ανά έτος για την αντιμετώπιση τυχόν αναγκών που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του. Επιπλέον, να εφαρμόζεται αναδρομικότητα για ορισμένες τροποποιήσεις ανάλογα με τη φύση των σχετικών παρεμβάσεων (άρθρο 119 παρ. 8 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115).

6Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Περιορισμός των απαιτούμενων πληροφοριών στο προγραμματικό κείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ στα απολύτως απαραίτητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για κείμενο στρατηγικής και όχι για επιχειρησιακό κείμενο (Άρθρο 119 παρ. 7,9 και 12 Καν. (ΕΕ) 2021/2115) (Άρθρο 93 παρ. 1 και παρ. 3 Καν. (ΕΕ) 2021/2115) (Άρθρο 92 παρ. 2 Καν. (ΕΕ) 2021 /2115) (Άρθρο 95 παρ. 4 Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (Άρθρο 98 παρ. 2 Καν. (ΕΕ) 2021/2115).

7Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Επανεξέταση της απαίτησης για υποχρεωτική συνοχή των παρεμβάσεων των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων Εισοδήματος με την Οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (2021/2115/ΕΕ, άρθρο 109 παράγραφος 2 γ)) όσον αφορά την απλούστευση.

8Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Τροποποίηση των διατάξεων της διετούς ανασκόπησης επιδόσεων, προκειμένου να καλύψει το οικονομικό έτος 2026. Η ανοχή απόκλισης θα πρέπει να αυξηθεί από 25 σε 40% (2021/2115/ΕΕ, άρθρο 135(2)).

9Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης των τροποποιήσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, με τη σημαντική μείωση του χρόνου διαβούλευσης μεταξύ των επιτροπών και των επίσημων υπογραφών.

10Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Παρέκκλιση 12 μηνών από τα ακόλουθα Πρότυπα για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση (ΚΓΠΚ): ΚΓΠΚ 5, ΚΓΠΚ 6, ΚΓΠΚ 7, ΚΓΠΚ 8 (2021/2115/ΕΕ, Παράρτημα III).

11Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Καμία υποχρέωση για έλεγχο υπό όρους για εκμεταλλεύσεις με μέγιστο μέγεθος εκμετάλλευσης έως 10 εκτάρια (2021/2116/ΕΕ, άρθρο 83).

12Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Ετήσια έκθεση – παράταση του χρόνου επεξεργασίας της ετήσιας έκθεσης, λαμβάνοντας υπόψη την απαραίτητη ανταλλαγή δεδομένων από διάφορους φορείς (διαχειριστική αρχή, οργανισμός πληρωμών, επιτροπή παρακολούθησης και φορέας πιστοποίησης) και την τεχνική και διοικητική πολυπλοκότητα του συστήματος.

13Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Ανασκόπηση των περιβαλλοντικών και κλιματικών απαιτήσεων και καθορισμός ρεαλιστικών προθεσμιών για την εφαρμογή τους. Ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων στον αγροτικό τομέα στην ΕΕ και υιοθέτηση πιθανών διορθώσεων σε αυτές τις νέες πολιτικές.

14Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Επιλογές απλοποιημένου κόστους – στην πολιτική συνοχής, έργα κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό υποχρεούνται να χρησιμοποιούν επιλογές απλοποιημένου κόστους. Για μέτρα εκτός ΟΣΔΕ, αυτή θα μπορούσε να είναι η επιλογή για την απλούστευση της εφαρμογής της πολιτικής.

15Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Αποσαφήνιση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας για να διασφαλιστεί η αναλογία κόστους/αποτελεσματικότητας προσαρμοσμένης στις προκλήσεις. Πρόβλεψη για έλεγχο εγγράφων όταν προσφέρει επαρκή βαθμό βεβαιότητας ή ακόμη και περιορισμός του ελέγχου του αριθμού των ζώων μόνο σε βοήθεια σε συνδυασμό με την παραγωγή ζώων.

16Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Μείωση των περιπτώσεων που απαιτείται μεμονωμένο αίτημα για ανωτέρα βία, όταν οι φορείς ελέγχου διαθέτουν επίσημα στοιχεία, που αποδεικνύουν την εκδήλωση γεγονότος σε προσδιορισμένη γεωγραφική περιοχή.

Για παράδειγμα ακραία καιρικά φαινόμενα ή πυρκαγιές.

17Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Ευελιξία για ανακατανομή αχρησιμοποίητων κονδυλίων, μεταξύ παρεμβάσεων από πυλώνα σε πυλώνα, με σωστή αιτιολόγηση.

18Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Ευελιξία για χρήση έως και 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, σε περίπτωση καταστροφών.

19Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Ορισμός του εύρους θερμοκρασίας που αντιστοιχεί στη θερμοκρασία του λιώσιμου πάγου για τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών για αλιευτικά προϊόντα.

Τον Φεβρουάριο το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, μαζί με το Ε. Κοινοβούλιο (συν-νομοθέτες) συμφωνήσαμε στην επείγουσα διαδικασία υιοθέτησης των προτάσεων αναθεώρησης της ΚΑΠ.

Παράλληλα, ξεκινήσαμε διαβούλευση με θεσμικούς φορείς του χώρου και μαζί σας. Στις 23/2 στείλαμε επιστολή σε όλα τα κόμματα και σας καλέσαμε να υποβάλετε τις δικές σας προτάσεις.

Κάποιοι από εσάς μας απαντήσατε. Οι υπόλοιποι δεν ξέρω! Αναμένουμε… Θεωρείτε ότι δεν είναι σημαντική διαδικασία; Κάποιοι μπήκατε στη διαδικασία κοπιάσατε και αφιερώσατε χρόνο. Κάποιοι όχι.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE