Αβεβαιότητα στην Ισπανία μετά τις εκλογές

Share on:

Οι εκλογές στην Ισπανία και οι δυσκολίες των κομμάτων με τις περισσότερες ψήφους να σχηματίσουν κυβέρνηση έχουν βυθίσει τη χώρα σε αβεβαιότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές.

Αν και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα έχει κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών (136), οι πιθανότητές του να συγκεντρώσει την υποστήριξη για να έχει επαρκή πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση είναι πολύ μικρές.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox (33 έδρες) και η Unión del Pueblo Navarro (μία έδρα) έχουν ήδη προσφέρει τις ψήφους τους στον αρχηγό του PP, αλλά εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για απόλυτη πλειοψηφία και θα ήταν δύσκολο για αυτούς να ξεπεράσουν την απλή πλειοψηφία (περισσότερο ναι παρά όχι), για την οποία θα χρειαζόταν την αποχή ορισμένων κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας. Το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων, με το οποίο το PP ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει επαφές, αρνείται να διαπραγματευτεί μια επένδυση για τον ηγέτη των συντηρητικών, Alberto Núñez Feijóo.

Από την πλευρά του, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ θα μπορούσε να κυβερνήσει με την υποστήριξη των ανεξάρτητων και άλλων αριστερών σχηματισμών. Θα χρειαζόταν, ναι, τουλάχιστον μία αποχή από το κόμμα του Carles Puigdemont, για τον οποίο η εισαγγελία ζήτησε ένταλμα σύλληψης τη Δευτέρα.

Εκείνοι του Πουτζντεμόν έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι οι όροι τους για να επιτρέψουν τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι η «αμνηστία και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση». Ένα πολύ περίπλοκο σενάριο και για τον Σάντσες.

Το νέο κοινοβούλιο της Ισπανίας θα συνεδριάσει στις 17 Αυγούστου. Στη συνέχεια, μετά από διαβούλευση με τα κύρια κόμματα, ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ θα προτείνει έναν υποψήφιο που θα έχει δύο μήνες για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πηγή: ΕΡΤ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE