Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ Valuenews | Πως η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά

Share on:

Ρεπορτάζ Γεωργία Ζιαγάκη

Η “θηλιά της ακρίβειας” συνεχίζει να σφίγγει τα ελληνικά νοικοκυριά με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση μετά και τις τελευταίες ανατιμήσεις.

Οι μεγάλες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ βάζουν φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ και ο Ελληνικός τουρισμός φαίνεται να πλήττεται από το κύμα ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα μας.

Σταθερή θα παραμείνει η τιμή του ψωμιού για το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό διαβεβαίωσε σε συνέντευξή της στην Valuenews η Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης Έλσα Κουκουμέρια. Όπως φαίνεται κανείς δεν αγοράζει με τις νέες τιμές σιτάρι. Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τα λεγόμενα της είναι πως ακόμα κι όταν υπήρχαν μειώσεις στις τιμές του σιταριού, δεν έφτασαν ποτέ στα ράφια.

Ο Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Κοντογιάννης, εξέφρασε την άποψη πως το επάγγελμα τους εγκαταλείπεται καθημερινά εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης. Αποκλιμάκωση των τιμών, σύμφωνα με τον κο Κοντογιάννη, θα υπάρξει μόνο εάν νομοθετηθούν ευεργετικά μέτρα για την Ελληνική κτηνοτροφία.

Οι μειωμένες τιμές πετρελαίου φθάσουν μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής Γιώργος Ασμάτογλου. Τον Δεκαπενταύγουστο οι τιμές αναμένεται να κινηθούν με μια μικρή αύξηση, αν δεν παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Πιο ακριβά κατά 50% είναι τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ από τις λαϊκές αγορές υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Δημήτρης Μουλιάτος. Παρόλα αυτά, οι τιμές στα φρούτα και στα λαχανικά έχουν παραμείνει ίδιες και είναι μάλιστα φθηνότερες από την προηγούμενη χρονιά.

Την άποψη πως η ακρίβεια βλάπτει την αγορά και τον τουρισμό, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Νίκος Κογιουμτσής.

Κουκουμέρια | Δεν έχει αγοράσει κανείς από τα καινούργια σιτηρά και τις καινούργιες τιμές

Η συγκεκριμένη αύξηση ψιθυρίζεται εδώ και καιρό. Εμείς από τη δική μας μεριά τη θεωρούμε αδικαιολόγητη. Πρώτον, γιατί η αύξηση που γίνεται στα σιτηρά αυτή τη στιγμή είναι χρηματιστηριακή. Δε γίνεται να ανεβαίνει το σιτάρι στο Σικάγο και να επηρεάζει την τιμή του στην Ελλάδα. Από την άλλη μεριά μέχρι στιγμής δεν έχει αγοράσει κανείς από τα καινούργια σιτηρά, επομένως δεν έχει αγοράσει κανείς με τις καινούργιες τιμές. Ζητούμε να υπάρξει κάποιος έλεγχος, όσον αφορά την επάρκεια των σταριών που υπάρχουν στις αποθήκες των αλευροπαραγωγών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αναχαιτίσουμε την αύξηση, η οποία θα δυσκολέψει και τις δικές μας επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές.
Πιστεύουμε ότι οι αλευροβιομηχανίες έχουν σιτάρι στις αποθήκες τους, άρα μπορεί με έναν πολύ απλό τρόπο αν η πολιτεία θελήσει να κάνει έναν έλεγχο για να δούμε μέχρι πόσους μήνες μπορεί να μας βγάλει αυτό το σιτάρι. Αν αρχίσουν να αγοράζουν με τις νέες τιμές, τότε θα δούμε τι θα γίνει.

Από τον Μάριο του 2022, τιμή των αλεύρων είχε διπλασιαστεί. Μέχρι και λίγο πριν της ακύρωσης της συμφωνίας των σιτηρών, οι τιμές τους ήταν συνεχώς μειωμένες. Όταν έγιναν λοιπόν οι μειώσεις, εμείς δεν είδαμε μείωση.

Θέλω να πιστεύω, όπως και όλο το τελευταίο διάστημα, πως το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δείξει ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι στην αγορά. Κάτω από το πρίσμα, ότι όλοι θέλουμε μια ελεύθερη αγορά και όχι άναρχη. Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυξήσεις, πιστεύω ότι δε θα τις δούμε στα ράφια των αρτοποιείων.

Κοντογιάννης | Να νομοθετήσουμε ευεργετικά προς την ελληνική παραγωγή

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο τα τελευταία 40 χρόνια που φθίνει η παραγωγή στην Ελλάδα. Όχι μόνο λόγω κοστολογίων στις τιμές ενέργειας, αλλά λόγω του ότι δεν είχαμε σωστή αντίληψη να θωρακίσουμε το επάγγελμα μας νομοθετικά. Κάθε νέα γενιά που ασχολείται με το επάγγελμα, είτε γερνάει βιολογικά, είτε προβλήματα της σημερινής πραγματικότητας τους αποθαρρύνουν, με αποτέλεσμα το επάγγελμα να εγκαταλείπεται.

Οι εισαγωγές που γίνονται στο θέμα των τροφίμων, όπως είναι των γαλακτοκομικών προϊόντων ή γενικώς ζωτικών προϊόντων, όπως είναι το κρέας, στο βάθος των χρόνων ήταν πάρα πολύ δελεαστικές. Βλέπαμε δηλαδή να έρχονται κρέατα και γαλακτοκομικά στη χώρα μας από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε ιδιαίτερά δελεαστικές τιμές. Σύμφερε λοιπόν κάποιον έμπορα να αγοράσει προϊόντα ζωικής προέλευσης από άλλες χώρες.

Είμαστε τελείως ελλειμματικοί. Αύξησαν και αυξάνουν τις τιμές και θα τις αυξήσουν κι άλλο, κάτι που είναι λογικό αφού είναι υψηλά οι τιμές των πρώτων υλών. Βλέπουμε πως το ισοζύγιο των εισαγωγών σε σχέση με των εξαγωγών έχει αρνητική πορεία. Περισσότερο εισάγουμε, παρά αναπαράγουμε για να εξάγουμε.

Για να μπορέσουμε να επιτεύξουμε μια αποκλιμάκωση των τιμών θα πρέπει να νομοθετήσουμε ευεργετικά προς την Ελληνική παραγωγή, και στη φυτική και στη ζωική. Να ξέρουμε ότι εκεί που πάμε να παράξουμε, θα μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας ώστε να γίνουμε και περισσότερο ανταγωνιστικοί. Έχουν εκδιώξει με την πάροδο του χρόνου πολλούς κτηνοτρόφους και γεωργούς. Βλέπουμε να αλλάζουν τα γενικά πολεοδομικά σχέδια του κάθε δήμου προς το χειρότερο για το θέμα της παραγωγής. Τα παλιότερα χρόνια η κατάτμησή της γης σε μικρά οικόπεδα είχε περισσότερα κέρδη. Δεν υπήρχε όμως η φορολογία, δεν υπήρχε ο ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων που υπάρχει σήμερα.

Ασματόγλου | Μειωμένες τιμές πετρελαίου μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα

Οι αυξήσεις οφείλονται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και όχι μόνο. Ας μην ξεχνάμε πως οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου πολλές φορές δεν είναι ανάλογες με τις τιμές του διυλισμένου προϊόντος, είτε αυτό λέγεται αύξηση είτε μείωση. Πράγματι, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου είδαμε αυτές τις αυξήσεις, όμως τις 3 τελευταίες μέρες έχουμε σημαντικές μειώσεις παρά του ότι οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου είναι σε υψηλά επίπεδα. Βρίσκεται δηλαδή στα 86 δολάρια, ενώ προχθές ήταν στα 64 δολάρια. Υπάρχει δηλαδή μια μείωση, όμως δεν ξέρουμε αν είναι κάτι που θα προλάβει να δει ο καταναλωτής και αν τις δει θα είναι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στις απομακρυσμένες περιοχές όπως είναι τα νησιά, οι εφοδιασμοί τους απαιτούν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ξέρω εάν θα τις δούμε. Η νησιωτική Ελλάδα εφοδιάζεται ανα 15ημερο. Στα μεγάλα αστικά κέντρα η τιμή του αγγίζει τα 2 ευρώ, ενώ για τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα το έχει ξεπεράσει.

Οι τάσεις από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες είναι να αυξήσουν την τιμή του καυσίμου, καθώς για 4η φορά εξαγγέλλουν οι χώρες του ΟΠΕΚ μείωση της παραγωγής.
Όσον αφορά τον Δεκαπενταύγουστο οι τιμές θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα περίπου. Αν πράγματι η Ρωσία δεν καταφέρει να εξάγει αργό πετρέλαιο, βεβαίως η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες και επόμενο είναι να υπάρχουν αυξήσεις στις διεθνείς τιμές.

Μουλιάτος | Πιο ακριβά κατά 50% τα σούπερ μάρκετ από τις λαϊκές αγορές

Πράγματι στα ράφια των σούπερ μάρκετ βλέπουμε μια αύξηση των τιμών. Παρόλα αυτά στη λαϊκή αγορά θα διαπιστώσετε πως οι τιμές έχουν παραμείνει ίδιες και μάλιστα φθηνότερες από την περσινή χρονιά. Στη λαϊκή αγορά υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, μεγάλη ποικιλία προϊόντων, για αυτό και ο κόσμος έρχεται στη λαϊκή αγορά.

Τα σούπερ μάρκετ είναι 50% πιο ακριβά από τις λαϊκές αγορές, κάτι που διαπιστώνουμε καθημερινά. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι υπάρχει το κόστος παραγωγής, το οποίο η λαϊκή αγορά έχει απορροφηθεί από τους ίδιους τους πωλητές. Πράγματι, λόγο της ενέργειας υπάρχει αυτό το πρόβλημα.

Εξαιτίας του καύσωνα, υπήρξε μια αυξημένη τιμή στα φασολάκια και στις μπάμιες. Σύντομα όμως θα έχουμε μια μεγάλη ποσότητα από την όψιμη παραγωγή που θα έρθει στις λαϊκές αγορές, χαμηλώνοντας τις τιμές ακόμα και 50%. Έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η σοδειά θα είναι πολύ καλύτερη, και ποιοτικά και με χαμηλές τιμές.

Υπάρχει μια πρωτοφανής επικοινωνία του κλάδου με το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και με τη περιφέρεια Αττικής. Βρισκόμαστε σε μια συνεχή ενημέρωση και σε έναν καλό δρόμο.

Κογιουμτσής | Η ακρίβεια βλάπτει τον τουρισμό

Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής δείχνουν πως οι εκπτώσεις εκτός από το ότι κάηκαν από τον καύσωνα και την ακρίβεια. Φαίνεται σε πολλές των περιπτώσεων και μάλιστα σε συνοικιακές και περιφερειακές αγορές, η μείωση αυτή μπορεί να φθάνει και να ξεπερνά το 30%, σε σχέση με την περσινή περίοδο. Πολύ κόσμος δε βγήκε στην αγορά, είναι ιδιαίτερα μειωμένο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, κάτι που εισπράττεται ιδιαίτερα από τις ταμειακές μας μηχανές.

Έχουμε προτείνει στην κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, ένα από τα οποία ήταν η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης ούτως ώστε να μπορεί να αποσυμφορηθεί ο Έλληνας καταναλωτής. Το αφήγημα όμως εκ μέρους της πολιτείας, είναι πως δε θα φτάσει στον καταναλωτή καθώς θα χαθεί ουσιαστικά στην πορεία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες όμως έχουν πάρει αντίστοιχα μέτρα, έχοντας επίσης μηδενίσει το ΦΠΑ στα πολύ βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Η επιδοματική πολιτική έχει μεν θετικά στοιχεία, δεν είναι όμως αποτελεσματική για πολλά ελληνικά νοικοκυριά. Θα πρέπει να έχουμε μείωση του ΦΠΑ αλλά παράλληλα και ταυτόχρονα έλεγχο στην αγορά. Εφόσον έχουμε αύξηση στις πρώτες ύλες, είναι μοιραίο να δούμε αυτές τις αυξήσεις και στον χώρο της εστίασης.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει ήδη επηρεάσει την τουριστική περίοδο, κάτι που βλέπουμε στα εμπορικά τουριστικά καταστήματα. Ναι μεν ο τουρίστας θα ξοδέψει για εστίαση, για διαμονή, δεν του περισσεύει όμως για να αγοράσει ένα αναμνηστικό δώρο ή να ψωνίσει κάτι στο εμπορικό τουριστικό κατάστημα σε σχέση με ένδυση, υπόδηση κ.α.

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE