Απεργία σε ΗΣΑΠ και Μετρό, xειρόφρενο στα τρόλεϊ, κανονικά οι πτήσεις

Share on:

Παραλύει σήμερα η χώρα, ενώ ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό, λόγω της πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα με αφορμή την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Οι πτήσεις θα εκτελούνται κανονικά σήμερα σε όλα τα αεροδρόμια, καθώς το Πρωτοδικείο έκρινε χθες παράνομη και καταχρηστική την κινητοποίηση που είχε προκηρύξει η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, ώστε να συμμετάσχει κι αυτή στην πανελλαδική απεργία για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Να σημειωθεί ότι απεργίες είχαν ανακοινώσει τα ΜΜΜ για σήμερα Πέμπτη, αλλά το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομες τις στάσεις εργασίας σε Μετρό, ηλεκτρικό και εναέρια κυκλοφορία, όπως και τις στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Χωρίς Μετρό και ΗΣΑΠ η Αθήνα σήμερα. Τα τραμ θα κινηθούν ως τις 13:30. Τα λεωφορεία θα λειτουργήσουν κανονικά, αν και το συνδικάτο αναφέρει ότι όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν στην απεργία του ΕΚΑ. Το πρωί θα ληφθεί απόφαση για τα τρόλεϊ, ενώ σταματά μετά τις 21:00 ο Προαστιακός. Κανονικά θα διεξαχθούν οι πτήσεις ενώ τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα.

Πως θα λειτουργήσει το Μετρό -Κανονικά τα λεωφορεία

Ο ΟΑΣΑ συμμορφώθηκε με την ανακοίνωση του Πρωτοδικείου, αναστέλλοντας την εξαγγελθείσα για σήμερα Πέμπτη στάση εργασίας στα λεωφορεία, μετά τη δικαστική απόφαση που την έκρινε παράνομη.

Το Σωματείο με έκτακτη ανακοίνωσή του ενημέρωσε το επιβατικό κοινό για την αναστολή των στάσεων εργασίας τονίζοντας: «Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι η 24ωρη απεργία του ΕΚΑ για την ίδια ημέρα είναι νόμιμη και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει».

 

Η ΣΤΑΣΥ ενημέρωσε χθες ότι δεν θα λειτουργήσουν οι Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων σωματείων εργαζομένων.

Το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30.

Νωρίτερα, η ΣΤΑΣΥ είχε ανακοινώσει ότι το Μετρό (γραμμές 2 και 3) θα λειτουργούσε από την έναρξη κυκλοφορίας ως τις 13:30.

Έτσι θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Λεωφορεία και Τρόλεϊ: Αναστολή των στάσεων εργασίας στα λεωφορεία (αναμένεται επιβεβαίωση για τα τρόλεϊ). Κάλεσμα Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ σε 24ωρη απεργία.

Μετρό και Τραμ: Ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί του Μετρό στις Γραμμές 1, 2 & 3. Το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30.

ΗΣΑΠ: 24ωρη απεργία

Προαστιακός: Στάση εργασίας 21:00-00:00

Hellenic Train: Ακυρώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων Προαστιακού Αθήνας και Πάτρας

Ματαιώσεις και τροποποιήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών και Πάτρας θα υπάρξουν σήμερα Πέμπτη, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και της συμμετοχής των σωματείων εργαζομένων σε αυτή με 3ωρη στάση εργασίας (από ώρα 21:00 έως 00:00). Η Hellenic Train θα επανέλθει με νεότερη ενημέρωση για τα δρομολόγια που επηρεάζονται.

Κανονικά σήμερα οι πτήσεις -Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά

Οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά σήμερα, καθώς κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας.

οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, αλλά, αφού κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία, έπειτα από την προσφυγή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του υπουργείου Μεταφορών στο Πρωτοδικείο Αθηνών, οι πτήσεις από και προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Δεμένα σήμερα θα μείνουν τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά. Οι ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10 το πρωί, έξω από το εργατικό κέντρο Πειραιά. Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς τα άλλα λιμάνια της χώρας θα πραγματοποιούνται κανονικά, όπως και εκείνα που έχουν προορισμό τον Πειραιά.

Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές

Οι δάσκαλοι και καθηγητές, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία τους, θα συμμετάσχουν στην σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Η ΟΛΜΕ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10.30 π.μ.»

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της προκηρύττει 24ωρη απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων, Κέντρων Ξένων Γλωσσών και ΙΕΚ, για την Πέμπτη, 21η Σεπτεμβρίου 2023, με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας το οποίο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ημέρα εκείνη. «Ενός σχεδίου νόμου που «συμπληρώνει» τις διατάξεις του Νόμου Χατζηδάκη, αλλά προσθέτει μια εφιαλτική διάσταση. Την αλλαγή παραδείγματος, όχι μόνο για την εργασία, αλλά για τις ζωές μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Τι ισχύει με γιατρούς και νοσηλευτές

Ταλαιπωρία περιμένει σήμερα τους ασθενείς στα νοσοκομεία. Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «θα συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 21/09/23 που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, και στη συγκέντρωση των σωματείων στις 10:30 στο Σύνταγμα, και καλύπτει όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν».

Η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου «προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για την Πέμπτη 21/9/2023 ημέρα κατάθεσης στην Βουλή του αντεργατικού νομοσχεδίου με αίτημα την απόσυρσή του. Τα αιτήματα είναι να αποσυρθεί το εργατικό νομοσχέδιο, να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ και να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ με τους εν εξελίξει διαγωνισμούς να στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα και να προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που αναφέρει: «Να αποσυρθεί τώρα το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν! Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για σημαντική μείωση των ωρών εργασίας. Το αίτημά μας για 30ωρο, 6ωρο, πενθήμερο, 1 ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία, μπορεί να ικανοποιηθεί».

Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές

Οι δάσκαλοι και καθηγητές, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία τους, θα συμμετάσχουν στην σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, «η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Η ΟΛΜΕ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10.30 π.μ.»

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της προκηρύττει 24ωρη απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων, Κέντρων Ξένων Γλωσσών και ΙΕΚ, για την Πέμπτη, 21η Σεπτεμβρίου 2023, με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας το οποίο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ημέρα εκείνη. «Ενός σχεδίου νόμου που «συμπληρώνει» τις διατάξεις του Νόμου Χατζηδάκη, αλλά προσθέτει μια εφιαλτική διάσταση. Την αλλαγή παραδείγματος, όχι μόνο για την εργασία, αλλά για τις ζωές μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

Ταλαιπωρία περιμένει και τους οδηγούς που θα θελήσουν να πάνε στις δουλειές τους και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν σε πολλά σημεία της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10:30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10:30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Στο Αλιβέρι, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου. Στη Βέροια, στις 10:30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Γιάννενα, στις 10:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10 π.μ. στην πλ. Ελευθερίας. Στην Ιστιαία, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στο Μαντούδι, στις 10:30 π.μ. στην πλατεία. Στη Νάουσα, στις 10:30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 10:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, στις 10 π.μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

Πηγή: iefimerida.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE