Αντιδρούν στα απογευματινά χειρουργεία οι γιατροί – Στάση εργασίας ΕΙΝΑΠ

Share on:

Από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ξεκίνησαν λίγο πριν τις 4, το απόγευμα της Τρίτης (12/03) τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία στη χώρα, με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να δίνει το «παρών» και τις ενώσεις γιατρών να αντιδρούν, καλώντας μάλιστα σε κινητοποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκήρυξε για σήμερα, Πέμπτη (14/03), στάση εργασίας από τη 1:00 έως τις 3:00 το μεσημέρι και κάλεσε τους γιατρούς σε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Παράλληλα, κάλεσε τους γιατρούς να μη δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (σε όλη την Αττική λειτουργούν οι 130 στις 200) και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξανά πληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό φακελάκι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν, οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής.

«Ξέρουμε καλά ότι η απογευματινή λειτουργία θα γίνει εις βάρος της πρωινής. Όπως ξεκαθάρισε πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, δεν σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Αντί γι’ αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να φέρνουν ή να βρίσκουν πελατεία».

Οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί αυτό το έκτρωμα, όπως χαρακτηρίζουν τον νέο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

ΟΕΝΓΕ: “Ντράπηκε και η ντροπή με τον κ. Γεωργιάδη”

“Πυρά” κατά του Άδωνι Γεωργιάδη για το σόου στην πρεμιέρα των απογευματινών χειρουργείων, εξαπέλυσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), κάνοντας λόγο για έναν “ντίλερ που διαφημίζει τις μπίζνες του δημόσιου νοσοκομείο”.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΝΓΕ αφορούσε αποκλειστικά την παρουσία του αρμόδιου υπουργού, τονίζοντας ότι “χωρίς ίχνος ντροπής πρωταγωνίστησε σε μια φιέστα κυριολεκτικά πάνω από το φορείο του ασθενή”.

“Δεν θα επιτρέψουμε στον υπουργό Υγείας να αντιμετωπίζει τους ασθενείς σα λάφυρα! Δεν θα γίνουμε οι γιατροί ‘κυνηγοί κεφαλών’ για να κάνει μπίζνες το δημόσιο νοσοκομείο επιχείρηση”, επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ.

ΠΟΕΔΗΝ: “Θλιβερή ημέρα για το ΕΣΥ”

Τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης σχολίασε και η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για μια “θλιβερή ημέρα” για το ΕΣΥ.

Κατά την επίσκεψή του στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τόνισε ότι έγιναν “τραγελαφικά πράγματα” για να γίνουν οι πρώτες επεμβάσεις, ισχυριζόμενος ότι κλήθηκε ασθενής που ήταν στη λίστα αναμονής από το 2016 για να χειρουργηθεί, ο οποίος είπε ότι δεν είχε να πληρώσει 1.200 ευρώ για αρθροπλαστική και ότι άλλος ασθενής που μπήκε στη λίστα το 2023 συμπλήρωσε τα ποσό για την αρθροπλαστική με χρήματα που πήρε από τους συγγενείς του.

“Μπορεί ο υπουργός να είπε ότι ήταν δωρεάν τα χειρουργεία, σήμερα όμως δεν θα είναι, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα είναι έτοιμο το Ταμείο Ανάκαμψης”, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Γιαννάκος, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι περίπου 50.000 απογευματινά χειρουργεία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο.

Επιπλέον, επισήμανε ότι είναι τόσο σοβαρές οι ελλείψεις προσωπικού σε πολλά νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, που καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή τους στα απογευματινά χειρουργεία.

Τι ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

  • Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Υγεία για όλους με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
  • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας.
  • Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Πηγή: news247.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE