Ανησυχητική έξαρση της Όμικρον εντός του καλοκαιριού | Βασιλακόπουλος και Λουκίδης στη Valuenews

Share on:

Έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊου σε όλη τη χώρα προκαλεί η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, γνωστή και ως “FLiRT ,” δημιουργώντας έντονη ανησυχία τόσο σε ιατρικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό.

Οι κορυφαίοι Πνευμονολόγοι Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και Στέλιος Λουκίδης μιλούν στην Valuenews.gr για τον πιθανό αντίκτυπο των νέων υποπαραλλαγών FLiRT στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, η μεταδοτικότητα από τα συγκεκριμένα στελέχη είναι πιο ισχυρή, ενώ έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται στα λύματα μια μικρή αύξηση κρουσμάτων.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης αναφέρθηκε στο κομμάτι των νοσηλειών σημειώνοντας πως τα σκήπτρα κατέχουν η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιό RSV. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως εν όψη του καλοκαιριού θα υπάρξουν αυξομειώσεις στο επίπεδο λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα:

Βασιλακόπουλος | Ήδη διαφαίνεται στα λύματα μια μικρή αύξηση κρουσμάτων

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

« Το τελευταίο χρονικό διάστημα είδαμε μια μεγάλη ύφεση της νόσου, με ελάχιστες εισαγωγές και κρούσματα σε όλη την επικράτεια. Βεβαίως, έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται στα λύματα μια μικρή αύξηση. Προφανώς, αυτό συμβαίνει όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου διότι αρχίζουν και επικρατούν κάποιες υποπαραλλαγές του κορωνοϊού δημιουργώντας μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων. Κάτι τέτοιο θα δούμε και στην Ελλάδα, ενώ ήδη στα λύματα φαίνεται αυτή η αύξηση. Αναλογικά, θα έχουμε λίγα παραπάνω κρούσματα. Το μεγάλο καλό είναι ότι οι μεταλλάξεις που συμβαίνουν στις παραλλαγές “Flirt”είναι μεταλλάξεις που έχουμε ξαναβιώσει στη συμβίωση μας με τον κορωνοϊό, επομένως, δεν είναι κάτι ανησυχητικό και δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε μια βαρύτερη νόσο ή σε μεγάλο πρόβλημα.

Τα συμπτώματα του είναι τα γνωστά, μοιάζουν με ένα κρυολόγημα ενώ άλλες φορές μπορεί να είναι λίγο πιο βαρύ, μπορεί να χάσουμε για λίγο τη γεύση και την όσφρηση. Το ότι μπορεί να γίνει μια πιο βαριά νόσος, να δημιουργήσει πνευμονία ή αναπνευστική ανεπάρκεια και να κινδυνέψει κάποιος είναι κάτι γνωστό. Για αυτό και κάθε χρόνο το καινούργιο εμβόλιο ανανεώνεται κάθε χρόνο, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, όπως ακριβώς γίνεται με τη γρίπη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία προστατευόμαστε πλήρως από τη βαριά νόσο.

Η μεταδοτικότητα θα μπορούσαμε να πούμε πως ίσως είναι λίγο πιο μεγάλη στα στελέχη FLirt, θα πρέπει όμως να επικρατήσουν πιο πολύ ώστε να το διαπιστώσουμε. Συνήθως όμως ο ιός όταν εξελίσσεται, με αυτό το οποίο κάνει γίνεται λίγο πιο μεταδοτικός, με τη νόσο όμως να μετατρέπεται σε πιο ήπια ».

Αναφορικά με τη δήλωση του Δρ. Άντονι Φάουτσι για τα μέτρα προστασίας που επιβλήθηκαν κατά την πανδημία και βασίστηκαν σε ελλιπής επιστημονικά στοιχεία, ο κος Βασιλακόπουλος σχολιάζει:

« Δεν μπορούσαμε να έχουμε πλήρη επιστημονικά στοιχεία, διότι δεν είχαμε ξαναπεράσει κορωνοϊό, άρα δεν τον είχαμε μελετήσει. Εξαγάγαμε τα συμπεράσματα μας από το τι συνέβαινε με τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που είχαμε μελετήσει, κυρίως με τον ιό της γρίπης. Μόνο με έμμεσους τρόπους είχαμε αρχικά θωρακιστεί σαν κοινωνίες. Προφανώς, και δεν είχαμε μελετήσει πλήρως τον κορωνοϊο γιατί ήταν κάτι καινούργιο. Μήνα με τον μήνα η γνώση μας αυξανόταν . Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η επιστήμη είναι κάτι δυναμικό. Αυτό που ξέραμε 3 χρόνια πριν με βάση την έρευνα και την παρατήρηση μπορεί να διαφοροποιηθεί σήμερα και άλλα να λέγαμε τότε και άλλα τώρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως παλαιότερα λέγαμε ψέματα ».

Κλιματική αλλαγή | Κίνδυνος για νέα νοσήματα

« Από την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανσή η οποία συμβαίνει, σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη κινητικότητα των πληθυσμών, θα αρχίσουμε να βλέπουμε και στην Ευρώπη νοσήματα, τα οποία περιοριζόντουσαν ουσιαστικά στην υποσαχάριο Αφρική. Αυτά τα νοσήματα που υπήρχαν εκεί τώρα θα αρχίσουν σιγά σιγά να εμφανίζονται και σε βορειότερες ή νοτιότερες χώρες και λόγο των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και λόγο της μεγάλης κινητικότητας των ανθρώπων πλέον με τα αεροπλάνα. Επομένως, νοσήματα που ήταν μόνο της τροπικής ιατρικής υπάρχει πιθανότητα να τα βλέπουμε και στον υπόλοιπο κόσμο. Όπως αιμορραγικός πυρετός ή νοσήματα τα οποία προκαλούνται από δείγματα εντόμων κυρίως ή ζώων είναι νοσήματα ιογενής τα οποία μπορούμε να τα δούμε στην Ευρώπη ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Λουκίδης | Αυξομειώσεις στο επίπεδο λοίμωξης Covid εν όψη καλοκαιριού

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης

« Κατά τη διάρκεια των εορτών είχαμε μια μεγάλη έξαρση που έφτασε σε ένα επίπεδο να δίνουμε κάθε μέρα από 2-2,5 χιλιάδες αντιικά σε ανθρώπους που είχαν κινδύνους για σοβαρή εξέλιξη της νόσου. Αυτό αποκλιμακώθηκε μέσα στον Ιανουάριο σε μεγάλο βαθμό και έφτασε τους τελευταίους 3 μήνες η μέση ημερήσια χορήγηση να ήταν κοντά στα 50 άτομα. Ήταν μια μεγάλη διαφορά. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια σχετική αύξηση, με το 50 να έχει φτάσει το 80-90, μια κατάσταση που δείχνει πως λόγο των μετακινήσεων του καλοκαιριού και της μεγαλύτερης κοινωνικότητας που πάντα υπάρχει μέσα στο καλοκαίρι, υπάρχει μια μικρή αύξηση. Θεωρώ όμως πως είναι απόλυτα διαχειρίσιμη καθώς υπάρχει πολύ μικρός αριθμός εισαγωγών.

Μέσα στα λοιμώδη νοσήματα αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι ο χρόνος που πέρασε είχε μια αυξημένη επίπτωσή για τη γρίπη αλλά και για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV που έδειξαν πως κρατούσαν τα σκήπτρα και στο κομμάτι των νοσηλειών.

Σίγουρα όμως εν όψη του καλοκαιριού θα έχουμε αυξομειώσεις στο επίπεδο λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Όλες οι παραλλαγές, ακόμη και η καινούργια με την ονομασία Flirt, είναι πάντοτε πιο κάτω από το σκήπτρο της Όμικρον. Δεν έχουμε δηλαδή δει παραλλαγή τόσο διαφορετική από την Όμικρον.

Επίσης, υπήρξαν και πολλές υποθέσεις πως κάποιες από αυτές τις παραλλαγές είχαν αυξημένη βαρύτητα, αν και νομίζω πως δεν πρέπει να το σκεφτούμε για την ώρα αυτό. Και αυτό γιατί, παρόλο που η υπόθεση ξεκινούσε έτσι δεν ήταν κάτι που αποδείχθηκε στην πράξη. Επομένως, ας μείνουμε στο δεδομένο πως αυτή τη στιγμή ότι έχουμε στα χέρια μας, ότι έχουμε πρακτικό διαχειρίζεται κατά μεγάλο ποσοστό μέσω εξωτερικού περιβάλλοντος.

Τα εμβόλια έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα τους σε μεγάλο βαθμό στην αποτροπή της σοβαρής νόσου, όχι στην αποτροπή της λοίμωξης. Θα πρέπει να σκεφτούμε τον εμβολιασμό σε δύσκολες φάσεις και όχι τώρα που είναι σχετικά πιο εύκολες. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε φάσεις όπως ήταν η παραλλαγή Δέλτα που είχαμε δει μια πίεση στο σύστημα υγείας φάνηκε πολύ καθαρά ότι την περίοδο εκείνη τα εμβόλια είχαν μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης βοηθώντας έτσι και το σύστημα υγείας».

Όχι κολύμπι στις υψηλές θερμοκρασίες

« Την επόμενη περίοδο αυτό που θα βιώσουμε είναι σίγουρα οι αυξημένες θερμοκρασίες. Η αύξηση αυτή σε συνδυασμό κυρίως με την υγρασία επηρεάζει σημαντικά τους ανθρώπους με προβλήματα του αναπνευστικού. Επομένως, θα πρέπει να έχουν μεγάλη προσοχή όσον αφορά τις άσκοπες μετακινήσεις. Καλή τήρηση των οδηγιών από τον γιατρό και φυσικά ενυδάτωση. Ένα ακόμη που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες καλό είναι το κολύμπι να γίνεται ώρες που δεν είναι στο πικ η θερμοκρασία».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE