Ανάπτυξη 2,4% προβλέπει το ΙΟΒΕ

Share on:

Ανάπτυξη 2,4% προβλέπει το ΙΟΒΕ για το 2023 εκτιμώντας ότι και μετά τις εθνικές εκλογές οι οποίες ανέδειξαν Κυβέρνηση με ορίζοντα 4ετίας η οικονομία έχει πια θετική δυναμική που θα πρέπει να την εκμεταλλευτεί. 

Παρουσιάζοντας την έκθεση του Ινστιτούτου για το 2ο τρίμηνο του 2023 ο Γενικός διευθυντής καθηγητής κ. Νίκος Βέττας τόνισε ότι με την ασπίδα απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η Ελλάδα έχει ένα περιθώριο 2-3 ετών για να κάνει μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους κατά 2% αντί 1% που είναι σήμερα. Το ενδεχόμενο ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας πριν από το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα δώσει νέα πνοή στις διεθνείς εισροές κεφαλαίων προς την Ελλάδα, ενώ στις προκλήσεις περιλαμβάνεται η βελτίωση του ενεργειακού μίγματος ώστε να επιταχυνθεί η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αλλά και η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού και ειδικά του δομικού ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά στην Ευρώπη. 

Το ΙΟΒΕ προβλέπει επίσης για φέτος αύξηση των εξαγωγών κατά 4,5% της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%, ενώ ο πληθωρισμός σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να υποχωρήσει για φέτος στο 4,3% από 9,3%. Ωστόσο το ΙΟΒΕ κάνει μια εξαιρετικά συντηρητική πρόβλεψη για τις επενδύσεις αναμένοντας αύξηση μόνο κατά 4%. Όπως εξήγησε ο κ. Βέττας, η αύξηση αυτή αντανακλά τη σημαντική μεταβολή των αποθεμάτων και λιγότερο το διεθνές περιβάλλον.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί, αν προσελκύσει επενδύσεις, να επαναπατρίσει εξειδικευμένο προσωπικό που μετανάστευσε τα χρόνια της κρίσης και πως είναι εφικτός ένας μέσος ρυθμός ανάπτυξης της τάξης ακόμη και του 3%, όπως εκτίμησε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Στο ερώτημα αν και κατά πόσο είναι εφικτή η αύξηση των μισθών κατά 25% μέσα στα επόμενα χρόνια, ο κ. Βέττας ήταν μεν θετικός αλλά υπό προϋποθέσεις. Όπως είπε για να είναι εφικτή η αύξηση των μισθών θα πρέπει να συμβαδίσει με την αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών δυνατοτήτων της οικονομίας. Διαφορετικά -όπως είπ – θα το πληρώσουμε ως οικονομία όπως το πληρώσαμε την περίοδο 2008-2010 όταν η αύξηση των μισθών δεν ανταποκρίνονταν στην παραγωγικότητα της οικονομίας με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε πολυετή κρίση 

Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής 

Σχετικά με τη μελέτη που διενήργησε το ΙΟΒΕ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στους αυτοαπασχολούμενους και στις προσωπικές εταιρίες, ο κ. Βέττας ξεκαθάρισε ότι τα συμπεράσματα είναι στη διάθεση των αρχών, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περνά από εντατικούς ελέγχους, αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με θετικά κίνητρα και θεσμικά την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων.

Πηγή: capital.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE