Αγρότες | Μπλόκα και αποκλεισμοί σε Ιταλία και Ισπανία

Share on:

Κλιμακώνουν τη δράση τους οι αγρότες και στην Ευρώπη που εντείνουν την παρουσία τους στους αυτοκινητόδρομους με αποκλεισμούς και διαδηλώσεις.

Στη γειτονική Ιταλία, τα τρακτέρ των αγροτών έχουν περικυκλώσει τη Ρώμη, όπου έχουν κλείσει οδικές αρτηρίες προς την ιταλική πρωτεύουσα. Οι αγρότες δείχνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα.

Κομβόι με περισσότερα από 250 τρακτέρ έφυγε το πρωί της Δευτέρας από την Τοσκάνη με προορισμό τη Ρώμη, καθώς οι αγρότες έχουν κανονίσει κινητοποιήσεις σε διάφορα σημεία της ιταλικής πρωτεύουσας, αύριο Πέμπτη.

Ίδια είναι η εικόνα και σε άλλες πόλεις: διακόσια τρακτέρ στο Τορίνο, δεκάδες αγροτικά στο Μιλάνο και παντού το αίτημα κοινό, ελάφρυνση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στραγγαλίζουν το επάγγελμά τους.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επισκέφθηκε την Λ’Άκουιλα, πρωτεύουσα της περιφέρειας Αμπρούτσο, όπου υπέγραψε την συμφωνία για την ανάπτυξη και τη συνοχή μεταξύ της κυβέρνησης και της τοπικής περιοχής.

Στην Λ’Άκουιλα οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται με πλακάτ και πορείες σε διάφορους δρόμους της πόλης. Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος Rainews, ορισμένοι από τους διαδηλωτές ζήτησαν να γίνουν δεκτοί από την πρωθυπουργό για να της παραδώσουν ένα έγγραφο με τους λόγους της διαμαρτυρίας.

Σε ομιλία της, η Μελόνι διεκδίκησε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής της, και υπογράμμισε πως, με την επαναδιαπραγμάτευση του Ιταλικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “απελευθερώσαμε τρία δισεκατομμύρια ευρώ για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, διότι πολύ πριν υπάρξουν διαδηλώσεις και ο κόσμος βγει στους δρόμους”.

“Αυτή η κυβέρνηση” συνέχισε η Μελόνι “υπερασπίστηκε τον γεωργικό τομέα από ορισμένες υπερβολικά ιδεολογικές επιλογές, οι οποίες έθεταν σε κίνδυνο την επιδίωξη της πράσινης μετάβασης και τη βιομηχανική διαφοροποίηση”.

Παρόλη τη κυβερνητική γραμμή, η οποία – με πρωτοστάτη τον Υπουργό Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα – δείχνει πλήρη υποστήριξη σε πολλά από τα ζητήματα των αγροτών, φαίνεται πως χιλιάδες αγρότες θα μπουν στην Ιταλική πρωτεύουσα την Παρασκευή (και όχι αύριο Πέμπτη, όπως είχε ειπωθεί αρχικά) ώστε να γίνει πορεία σε κεντρικό σημείο της πόλης, ενδεχομένως και μπροστά στο Κολοσσαίο.

Μια ξεκάθαρα συμβολική κίνηση η οποία όμως φέρνει τη διαμαρτυρία ένα βήμα παραπέρα, εφόσον έτσι οι αγρότες ενδέχεται να παραλύσουν την πόλη για μερικές ώρες, αφού σύμφωνα με πηγές γίνεται λόγος για περίπου 4.000 τρακτέρ στην Ιταλική πρωτεύουσα. Αναμένεται εντός ημέρας η απόφαση της Αστυνομίας της Ρώμης σχετικά με τους τρόπους και χρόνους διεξαγωγής της πορείας, ενώ παράλληλα αρχίζουν να προκύπτουν κάποια πρώτα μέτωπα σχετικά με την ενδεχόμενη συνέχιση της κινητοποίησης.

  • Επίσης, η αγελάδα Ερκολίνα, σύμβολο των Ιταλικών κινητοποιήσεων, έφτασε στην πόλη του Σανρέμο και μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει το πράσινο φως για να εισέλθει στο χώρο του Θεάτρου Άριστον, όπου διεξάγεται το περίφημο μουσικό φεστιβάλ. Πριν από λίγο ανακοινώθηκε επίσης πως διάφορα κλιμάκια αγροτών με τρακτέρ θα μεταβούν τη νύχτα στο Σανρέμο από τη Βόρειο Ιταλία, αφού προηγήθηκε άνοιγμα από τον παρουσιαστή Amadeus στο ενδεχόμενο οι διαδηλωτές να παραστούν στη σκηνή του μουσικού φεστιβάλ. Σημειώνεται πως η Rai δεν ανακοίνωσε ακόμη το πότε και εάν πράγματι οι αγρότες θα μπορέσουν να μιλήσουν στην μουσική εκδήλωση.

Κινητοποιήσεις και στην Ισπανία

Στον χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων και η Ισπανία, όπου οι αγρότες έκλεισαν με τα τρακτέρ τους κεντρικούς εθνικούς αυτοκινητόδρομους προς την Χιρόνα της Καταλονίας.

Διαμαρτύρονται για τα υψηλά κόστη παραγωγής, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση πως δεν τους στηρίζει, ενώ όπως λένε, οι σκληροί κοινοτικοί πράσινοι κανόνες που επιβάλλονται στους αγρότες τους κάνουν λιγότερο ανταγωνιστικούς από τους συναδέλφους τους στην Λατινική Αμερική και σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για δεύτερη ημέρα απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους και εμπόδισαν την πρόσβαση σε τερματικούς λιμανιών, καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις του κλάδου στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο, εξαιτίας του υψηλού κόστους, της γραφειοκρατίας και του ανταγωνισμού από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

«Ορισμένες χώρες δεν σέβονται τους κανόνες, δεν διαθέτουν ελέγχους ποιότητας», λέει ο Χουάν που καλλιεργεί λεμόνια στην Ανδαλουσία και βρίσκεται σε οδόφραγμα μπροστά από την είσοδο του λιμανιού της Μάλαγα.

Οι τρέχουσες τιμές των λεμονιών έχουν καταστρέψει φέτος τη δουλειά του. «Δεν τα θέλουν, ούτε καν αν τα χαρίσω», είπε στο εθνικό δίκτυο TVE.

Οι Ισπανοί αγρότες αγανακτισμένοι από την κατάσταση της αγοράς και έχοντας ενθαρρυνθεί από παρόμοιες κινητοποιήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έβγαλαν χθες από τις αποθήκες τα τρακτέρ τους, ενώ αύριο είναι οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις των βασικών αγροτικών ενώσεων της χώρας.

Στους δρόμους μαζί με τους αγρότες αναμένεται να βγουν εν τω μεταξύ και οι οδηγοί φορτηγών, εστιάζοντας στα σημεία εισόδου μη ευρωπαϊκών προϊόντων, όπως έκαναν οι διαδηλωτές σε Πορτογαλία και Ιταλία.

Η ατάκα της Λόλα Γκουθμάν, μέλους της Πλατφόρμας 6F και εκ των διοργανωτών των κινητοποιήσεων, είναι χαρακτηριστική: «Τα ισπανικά λιμάνια είναι ο καρκίνος μας»

Αγρότες, κτηνοτρόφοι και οδηγοί φορτηγών διαβεβαιώνουν ότι οι κινητοποιήσεις τους δεν θα σταματήσουν μέχρι οι Βρυξέλλες να τους ακούσουν, με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα 2030 να βρίσκεται στο επίκεντρο. Οι διαδηλώσεις σαρώνουν την Γηραιά Ήπειρο, φανερώνοντας το χάσμα μεταξύ της αστικής και της αγροτικής Ευρώπης, αλλά και την αντίθεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των πράσινων πολιτικών που χρειάζονται για την αντιμετώπισή της. Το έδαφος πλέον είναι εύφορο για την καλλιέργεια ευρωσκεπτικισμού και άρνησης στην κλιματική αλλαγή που αναμένεται να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Γιατί διαμαρτύρονται

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες αγρότες από ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Βουλγαρίας έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις που κάποιες φορές μετατράπηκαν σε βίαιες.

Οι αγρότες λένε ότι οι απαιτητικοί κανονισμοί που τους επιβλήθηκαν από την ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος τους καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικούς σε σχέση με τους συναδέλφους τους από άλλες περιοχές, όπως η Λατινική Αμερική ή ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ. Διαμαρτύρονται επίσης κατά των αυξανόμενων ασαφών γραφειοκρατικών μέτρων που τους έχουν επιβληθεί.

Οι διαδηλώσεις οδήγησαν την ισπανική κυβέρνηση να επιχορηγήσει με επιπλέον 269 εκατομμύρια ευρώ έως και 140.000 αγρότες και την ΕΕ να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης παρασιτοκτόνων στο μπλοκ, στο οποίο αντιτίθενται οι αγρότες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews, Reuters


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE