Αγανακτισμένοι πολίτες δημιουργούν κίνημα “Βάζω βενζίνη και φεύγω”

Share on:

Ρεπορτάζ Γεωργία Ζιαγάκη

Απελπισμένοι και εξουθενωμένοι είναι οι πολίτες καθώς βλέπουν τις τιμές των καυσίμων να κάνουν “ράλι” ανόδου. Οδηγοί που βάζουν βενζίνη αντί να κατευθυνθούν στο ταμείο πατούν γκάζι και φεύγουν. Άλλοι συνειδητοποιούν αφού βάλουν την μάνικα στο ρεζερβουάρ, ότι το πορτοφόλι τους είναι άδειο και φεύγουν εσπευσμένα, με τα περισσότερα περιστατικά να έχουν καταγραφεί στην Θεσσαλονίκη.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο

Το τελευταίο διάστημα οι τιμές θυμίζουν καρδιογράφημα. Η κίνηση στα πρατήρια μειώνεται, οι τιμές των καυσίμων αυξάνεται με τους οδηγούς μάταια να καταναλώνουν βενζίνη αναζητώντας από πρατήρια σε πρατήριο την χαμηλότερη τιμή.

«Αυτό το θέμα με τη μη πληρωμή δεν είναι καινούργιο. Υπάρχουν τέτοια θέματα. Στην αγορά το βασικό πρόβλημα είναι οι υψηλές τιμές και η δυσκολία του καταναλωτή να αγοράσει, και των πρατηρίων να ανταπεξέλθουν σε αυτή την κρίση. Στον νομό Θεσσαλονίκης η μέση τιμή της βενζίνης είναι στα 2,23 ευρώ το λίτρο, και στο πετρέλαιο κίνησης η μέση τιμή είναι λίγο πάνω από το 1,80 ευρώ. Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμης Κιουρτζής.

«Ένα τέτοιο περιστατικό να έχουμε κάθε ημέρα, “τελειώσαμε”. Ενδεικτικά, τα 100 ευρώ που μπορεί να βάλει κάποιος στο όχημά του σε συσχέτιση με το πολύ χαμηλό κέρδος που έχουμε πλέον, ισούται με ένα μεροκάματο και για πολλούς ακόμη και δύο». ανέφερε σχετικά με το καινούργιο κίνημα το το μέλος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης (ΕΝΒΕΘ), Γιώργος Γαβριηλίδης.

Στην Κέρκυρα, η μέση τιμή της βενζίνης είναι στα 2,30 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης στο 1,88 ευρώ το λίτρο.

«Η Καβάλα δε διαφοροποιείται από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα. Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους. Η μέση τιμή εδώ είναι 2,25 ευρώ για την αμόλυβδη», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος.

Οι εξωφρενικές τιμές και η πορεία τους

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε ολόκληρη τη χώρα, με τη Βόρεια Ελλάδα να έχει τα αρνητικά πρωτεία.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή ανά λίτρο αμόλυβδης βενζίνης, ανά περιοχή, ορίζεται ως εξής:

Κιλκίς 2,376€/l

Αλεξανδρούπολη 2,418€/l

Καστοριά 2,418€/l

Πέλλα 2,429€/l

Γρεβενά 2,449€/l

Κοζάνη 2,530€/l

Μάιος 2019 (προ κορoναϊού) – Μάιος 2020 (πανδημία) – Μάιος 2021 (πανδημία) – Μάιος 2022 (πόλεμος)

Βενζίνη (95 οκτ.): 1,645€/l – 1,345€/l – 1,613€/l – 2,267€/l

Πετρέλαιο: 1,418€/l – 1,104€/l – 1,331€/l – 1,869€/l

Υγραέριο: 0,815€/l – 0,711€/l – 0,811€/l – 1,131€/l

Πηγή:Valuenewsgr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE