ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 2-2 | η αποθέωση του ποδοσφαίρου (vid)

Share on:

Ο Λιβάι Γκαρσία, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 90+6’, πήρε την μπουκιά μέσα απ’ το στόμα του Παναθηναϊκού στο αποψινό δραματικό ντέρμπι κορυφής στην «OPAP Arena» που δεν είχε νικητή (2-2). Ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος μέχρι το 75’ ανέτρεψε το 1-0 του Γκαρσία με τα γκολ των Γέντβαϊ και Αράο, αλλά το χέρι του Ζέκα και το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο επιθετικός από το Τρίνιταντ Τομπάγκο διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

Αμφότερες οι ομάδες μπήκαν στο γήπεδο με διάθεση να πρεσάρουν ψηλά και να επιβάλλουν το ρυθμό τους, αλλά στο πρώτο 20λεπτο δεν καταγράφηκε κάποια υποσχόμενη ευκαιρία μπροστά από τις περιοχή των Στάνκοβιτς και Λοντίγκιν.
Ο Παναθηναϊκός απείλησε για πρώτη φορά στο 15’ μετά από κάθετη πάσα του Αράο στον Βέρμπιτς που σούταρε μέσα από την περιοχή αλλά ο Βίντα έβαλε εξαιρετικά την κόντρα. Στο 22’ το δυνατό σουτ του Μπερνάρ έξω από την περιοχή, έφερε τη μπάλα δίπλα απ’ το δοκάρι του Στάνκοβιτς, ενώ η ΑΕΚ ευτύχησε να προηγηθεί στην πρώτη της επικίνδυνη αντεπίθεση χάρη στην ικανότητα του Λιβάι Γκαρσία στο χώρο.

Ο Σιμάνσκι βρήκε το χώρο να βγάλει μία υπέροχη μπαλιά στην πλάτη της πράσινης άμυνας προς τον Γκαρσία που βρήκε τετ α τετ με τον Λοντίγκιν και έκανε το πλασέ με το δεξί στα δίχτυα, ανοίγοντας το σκορ (1-0) για λογαριασμό της Ενωσης.
Το τριφύλλι, ωστόσο, έβγαλε αντίδραση. Στο 27’ ο Μαντσίνι έκλεψε τη μπάλα από τον Ρότα, αλλά αντί να γυρίσει τη μπάλα στον αμαρκάριστο Βέρμπιτς, σούταρε από δύσκολη γωνία άουτ.

Η ισοφάριση για τον Παναθηναϊκό ήρθε πέντε λεπτά αργότερα (32’), μετά από υποδειγματική σέντρα του Χουάνκαρ από στρώσιμο του Κώτσιρα και καρφωτή κεφαλιά του Γέντβαϊ στα δίχτυα του Στάνκοβιτς (1-1).

Οι πράσινοι συνέχισαν να πιέζουν ψηλά την ΑΕΚ και να δυσκολεύουν την ανάπτυξή της, χτυπώντας κυρίως από τη δεξιά τους πλευρά και την αντίστοιχη αριστερή της Ενωσης.

Στο 39’ η κεφαλιά του Βέρμπις από καλοχτυπημένο κόρνερ του Μαντσίνι πέρασε άουτ, όπως και το πλασέ του Βέρμπιτς μέσα από την περιοχή από ωραίο γύρισμα του Μαντσίνι.
Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τις δύο ομάδες ισόπαλες στο σκορ, αλλά με τον Παναθηναϊκό να είναι πιο επικίνδυνος και να ελέγχει καλύτερα το ρυθμό με βάση το πρέσινγκ στο αμυντικό τρίτο της Ενωσης.
Οι κιτρινόμαυροι προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την ικανότητα του Λιβάι Γκαρσία στο χώρο και από τη στιγμή που δεν έβρισκαν λύσεις στο σετ παιχνίδι έδωσαν έμφαση στις μεγάλες μπαλιές στην πλάτη της πράσινης άμυνας.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ απείλησε για πρώτη φορά στο 48’ με μακρινό σουτ του Σιμάνσκι που έφυγε λίγα εκατοστά δίπλα απ’ το δοκάρι του Λοντίγκιν και δύο λεπτά αργότερα (50’) με τον Αμραμπατ να πλασάρει άουτ μέσα από την περιοχή.
Στο 56’ ο Βέρμπιτς βρέθηκε πεσμένος μέσα από την περιοχή από μαρκάρισμα του Πινέδα, αλλά ο διαιτητής άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί και στο 58’ ο Σιμάνσκι έριξε στο έδαφος τον Μπερνάρ, τροφοδότησε τον Τσούμερ κι αυτός έδωσε στο χώρο στον Λιβάι που την έστειλε στα δίχτυα. Ο VAR ενημέρωσε τον διαιτητή να τσεκάρει για φάουλ πάνω στον Βραζιλιάνο κι έτσι το γκολ δεν μέτρησε.

Στο 63’ ο Ιωαννίδης έχασε την ευκαιρία του αγώνα, σουτάροντας άουτ σε κενή εστία από φαρμακερή συρτή σέντρα του Μαντσίνι από δεξιά. Ο Παναθηναϊκός έφτασε, ωστόσο, στην ανατροπή τρία λεπτά αργότερα. Ο Μπερνάρ εκτέλεσε φάουλ προς τον Κώτσιρα κι αυτός με κεφαλιά-πάσα βρήκε τον Αράο που με ιδανικό πλασέ έκανε το 1-2 στο 66’.
Στο 74’ η ΑΕΚ απείλησε για την ισοφάριση μετά από κεφαλιά του Λιβάι Γκαρσία που πέρασε άουτ, μετά από σέντρα του Αμραμπατ, όπως και στο 77’ πάλι με τον 26χρονο επιθετικό από το Τρίνιταντ Τομπάγκο να σουτάρει εκτός εστίας.
Οσο περνούσε η ώρα η Ενωση αύξανε την πίεση και τα ρίσκα της προκειμένου να φτάσει στην ισοφάριση, με τον Παναθηναϊκό να αμύνεται προκειμένου να υπερασπιστεί το προβάδισμά του στο σκορ.

Στο 89’ ο Γιόνσον βρήκε τον Σιντιμπέ αλλά το γύρισμα του τελευταίου δεν ακολούθησε κάποιος συμπαίκτης του.
Στο 90+3’ μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Λιβάι Γκαρσία σούταρε μέσα από την περιοχή και η μπάλα βρήκε στο χέρι του Ζέκα. Ο VAR κάλεσε τον διαιτητή να εξετάσει τη φάση και υπέδειξε την εσχάτη των ποινών. Ο Λιβάι Γκαρσία ανέλαβε την εκτέλεση από την άσπρη βούλα και ισοφάρισε σε 2-2 στο 90+6’! Στο 90+9’ μάλιστα η Ενωση έφτασε μία ανάσα από το 3-2, με τον Λοντίγκιν αποκρούει το σουτ του Μάνταλου και τον Βαγιαννίδη να σώζει με τάκλιν το πλασέ του Αραούχο στο ριμπάουντ.

Οι συνθέσεις των ομάδων: 

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα / 4-4-2): Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Βίντα, Κάλενς, Ρότα, Σιμάνσκι (79’ Γιόνσον), Αμραμπατ (79’ Ελίασον), Γκατσίνοβιτς (63’ Μάνταλος), Πινέδα (63’ Αραούχο), Τσούμπερ (79’ Πισάρο), Λιβάι Γκαρσία.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φατίχ Τερίμ / 4-3-3): Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Γέντβαϊ, Αράο, Χουάνκαρ (78’ Μλαντένοβιτς), Κώτσιρας, Βιλένα, Μπερνάρ (78’ Ζέκα), Μαντσίνι (75’ Αϊτόρ), Ιωαννίδης (86’ Σπόραρ), Βέρμπιτς (75’ Λημνιός).

MVP: Λιβάι Γκαρσία. 
Μακράν ο πιο επιδραστικός παίκτης του γηπέδου, αποτέλεσε μόνιμη πηγή κινδύνων για την άμυνα του Παναθηναϊκού και επιβεβαίωσε την μεγάλη του κλάση. Πέτυχε δύο γκολ κι ένα ακόμα που σωστά δεν μέτρησε γιατί είχε προηγηθεί φάουλ του Σιμάνσκι στον Μπερνάρ.

Αδύναμος κρίκος: Ζέκα. 
Δεν βοήθησε καθόλου ο έμπειρος μέσος και ήταν αυτός που άθελά του ασφαλώς υπέπεσε στο χέρι-πέναλτι με το οποίο η ΑΕΚ κατάφερε να ισοφαρίσει στο 90+6’.

Η στιγμή του αγώνα 
Η τεράστια χαμένη ευκαιρία της Ενωσης στο ένατο λεπτό των καθυστερήσεων, με τον Βαγιαννίδη να κάνει εκπληκτικό όσο και σωτήριο τάκλιν στο πλασέ του Αραούχο προ κενής εστίας.

Ο διαιτητής 
Με πολλά λάθη ο Αλ Χακίμ Μοχαμέντ από τη Σουηδία, κράτησε υπερβολικό χρόνο καθυστερήσεων και θα πρέπει να ξαναδιαβάσει τον πειθαρχικό κώδικα όσον αφορά τις κάρτες. Στη φάση του Μπερνάρ με τον Πινέδα στο 55’, φαίνεται να υπάρχει επαφή του Μεξικανού μέσου στον Σλοβένο μεσοεπιθετικό του Παναθηναϊκού.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE