Αδαμόπουλος | Αλλοίωση του ΕΣΥ το “χαράτσι” στα απογευματινά χειρουργεία

Share on:

Νέα επιβάρυνση στην τσέπη των πολιτών φέρνουν οι επιπλέον χρεώσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις, που αναμένεται να ισχύσουν από 1η Απριλίου, σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα της ΕΙΝΑΠ και Ακτινολόγο στο Νοσοκομείο Γεννηματάς, Σπύρο Αδαμόπουλο.

Σε συνέντευξη του στη Valuenews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο κος Αδαμόπουλος αναφέρθηκε στα απογευματινά χειρουργεία, χαρακτηρίζοντας τα αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ. Υπογράμμισε δε, πως το 40% των χειρουργικών αιθουσών στο νοσοκομείο Γεννηματάς είναι εκτός λειτουργίας.

Τέλος, σχολιάζοντας τις προκηρύξεις για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο κος Αδαμόπουλος σημειώνει πως δεν είναι οι απαραίτητες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του συστήματος υγείας.

Ειδικότερα:

Αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα στο σύστημα υγείας

« Υπάρχει μια αλλαγή, θα μπορούσαμε να πούμε, ως προς τον τρόπο που λειτουργεί πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας. Προσπαθούμε να αλλοιώσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας μας, θα έλεγα εγώ. Κι αυτό, ξεκινάει με την απόφαση των απογευματινών χειρουργείων, το οποίο έχει ως συνέχεια τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο. Και έπειτα και το τρίτο κομμάτι, όπου θα επιτραπεί στους ιδιώτες γιατρούς να μπουν στο ΕΣΥ.

Εμείς, σαν μεγάλο νοσοκομείο (Γεννηματά) είχαμε πάντοτε προβλήματα, ειδικότερα προβλήματα υποχρηματοδότησης, που οδηγούν στην υποστελέχωση. Γνωστό σε όλους μας πως τα ελληνικά νοσοκομεία δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό, ενώ το πρόβλημα εκτείνεται στην επαρχία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες να μην είναι οι απόλυτα σωστές, όχι μόνο στα χειρουργεία αλλά και στις εφημερίες υπάρχει τεράστια καθυστέρηση ».

Γίνονται προσλήψεις, αλλά δεν είναι οι απαραίτητες

« Οι 6000 προσλήψεις που προανήγγειλε το Υπουργείο Υγείας αφορούν προγραμματισμό προσλήψεων για την επόμενη 4ετία, δεν είναι μέσα στο έτος. Είμαστε ακόμη πολύ πίσω. Από αυτές τις 3.900 θέσεις γιατρών που αυτή τη στιγμή προκηρύσσονται και έχουν προκηρυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω στις 750 θέσεις, είναι και αυτές όπου καλύπτονται από εργαζόμενους που είναι στο σύστημα υγείας ήδη. Όπως είναι οι επικουρικοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Άρα, ο απόλυτος αριθμός της αύξησης των εργαζομένων στα νοσοκομεία στο τέλος της χρονιάς δε θα είναι αυτός ο αριθμός που ακούγεται. Για αυτό και εμείς λέμε, ότι μπορεί να έχουμε 5.000 περισσότερους νοσηλευτές και γιατρούς τα τελευταία χρόνια, αλλά αν προσθέσει κανείς τις συνταξιοδοτήσεις, καθώς και ότι πολλοί δεν αποδέχονται, ο αριθμός μειώνεται. Γίνονται προσλήψεις, αλλά δεν είναι οι απαραίτητες ».

Το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργούν

« Είναι πιθανόν κάποιες συγκεκριμένες ειδικότητες επρόκειτο να ευνοηθούν, όπως είναι για παράδειγμα οι χειρουργοί για τα απογευματινά χειρουργεία. Πως είναι όμως δυνατόν αυτή τη στιγμή στα απογευματινά χειρουργεία, όταν έχουμε 40% των χειρουργικών αιθουσών να μην λειτουργούν τα πρωινά, με ποιόν τρόπο και με ποιο προσωπικό θα λειτουργήσουν το απόγευμα.

Ο ασθενής παρόλα αυτά αναγκάζεται να βάλει το χέρι στην τσέπη, νομιμοποιώντας το φακελάκι. Θα πρέπει ο ασθενής να ξέρει ότι αν έρθει στο νοσοκομείο, για να προσπεράσει την μεγάλη λίστας αναμονής των χειρουργείων, θα βάζει το χέρι στην τσέπη.

Για αυτό και εμείς σαν ΕΙΝΑΠ αλλά και γενικότερα σαν ιατρικός κλάδος είμαστε απέναντι. Για να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, θα πρέπει να έχουμε στελεχωμένα νοσοκομεία, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε μέγιστο δυνατό βαθμό. Και βεβαίως, πιλοτικά θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας ».

«Χαράτσι» από 1 έως 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις από 1η Απριλίου

« Θα πληρώνουμε πλέον και τις εξετάσεις στα ιδιωτικά εργαστήρια. Πέρα της συμμετοχής του 15% που πλήρωναν οι ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό τομέα, πλέον σε κάθε παραπεμπτικό θα ισχύει το ίδιο που γίνεται και στις περιπτώσεις συνταγογράφησης φαρμάκων. Δηλαδή, ενώ υπάρχει η συμμετοχή του 15%, χωρίς να καταγράφεται κάπου πληρώνουμε 1 ευρώ στα φαρμακεία για την εκτέλεση της συνταγής. Τώρα ο ασθενής θα πληρώνει και 3 ευρώ για την εκτέλεση της ακτινογραφίας ή του υπερήχου ή της αξονικής, όπως και 1 ευρώ για μια απλή αιματολογική εξέταση. Θα μπορούσε να πει κάποιον ότι μιλάμε για ένα μικρό ποσό, όταν όμως μια γενική εξέταση αίματος κάνει 2,80 ευρώ, το 1 ευρώ είναι γύρω στο 30%, ένα ποσοστό όχι και τόσο μικρό. Και αυτό θα επιστέψει στους παρόχους, σε αυτούς δηλαδή που γίνεται clowback. Επειδή δηλαδή είναι κλειστός ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥ και διαμαρτύρονται τα διαγνωστικά κέντρα, γιατί ενώ δουλεύουν για 100 παίρνουν πίσω 50 ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE