Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο στις μειωμένες συντάξεις πριν τα 62 στο δημόσιο

Share on:

Είναι πλέον γνωστό σε όλους το θέμα που προέκυψε για τις μειωμένες ( πρόωρες) συνταξιοδοτήσεις σε ηλικίες πριν τα 62 στο Δημόσιο. Είχαμε φροντίσει να το αναδείξουμε πρώτοι εδώ πολύ καιρό πριν διάφοροι από τους εμπλεκόμενους συνειδητοποιήσουν ή παραδεχτούν ότι υπάρχει σοβαρό θέμα.

Διευκρινίζαμε ήδη από τότε, ότι η όποια λύση, δυσάρεστη ή ευχάριστη για τους ενδιαφερόμενους ασφαλισμένους, γινόταν να δοθεί μόνο με ειδική νομοθετική διάταξη, η οποία θα τροποποιούσε αναλόγως το συνταξιοδοτικό δίκαιο του Δημοσίου, ήτοι τον Κώδικα των Στρατιωιτικών και Πολιτικών Συντάξεων, όπως είναι γνωστό το προεδρικό διάταγμα 169/2007. Επίσης υποστηρίζαμε ότι σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν ασφαλισμένοι οι οποίοι είχαν ήδη παραιτηθεί από τις υπηρεσίες τους, έχοντας κάνει αίτηση απονομής μειωμένης σύνταξης εντός του 2022, με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν και δεν είχαν αλλάξει νομοθετικά, να παραμένουν στον αέρα και ακόμα περισσότερο να κινδυνεύσουν με απόρριψη της αίτησής τους. Αυτό θα αντίκειτο στην αρχή της χρηστής διοίκησης, της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου αλλά και στην αρχή της εύνοιας προς τον ασφαλισμένο που διατρέχει  το κοινωνικοασφαλιστικό δίκαιο.

Το Υπουργείο Εργασίας λοιπόν, ερχόμενο αντιμέτωπο με αυτό το προβληματικό τοπίο που διαμορφώθηκε, μετά και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επί του θέματος και ζυγίζοντας προφανώς τα οφέλη και τις συνέπειες  για τους ασφαλισμένους και το ασφαλιστικό σύστημα, κατέληξε στην παρακάτω λύση, η οποία προσπαθεί να εξισορροπήσει τα αντικρουόμενα συμφέροντα και να μετριάσει τις δεδομένες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί.

Η διάταξη η οποία συμπεριλήφθηκε στο υπό διαβούλευση αυτή την στιγμή νομοσχέδιο με τον τίτλο

Πηγή: Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE