Τέλος στην «έκρηξη» των τιμών κατοικιών της ΕΕ – Πρώτη συρρίκνωση από το 2015

Share on:

Οι τιμές κατοικιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψαν την πρώτη τριμηνιαία πτώση τους από το 2015 για το τέλος του περασμένου έτους, με την αύξηση του κόστους δανεισμού που «συνοδεύει» τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δίνει τέλος σε ένα σερί ανόδου των τιμών που κράτησε για σχεδόν 10 χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές κατοικιών στην ΕΕ για το δ’ τρίμηνο του 2022 υποχώρησαν κατά 1,5%, με μείωση σε 15 από τις 27 χώρες της Ένωσης. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, πρόκειται για την πρώτη τριμηνιαία πτώση των τιμών κατοικίας στην ΕΕ από το 2015.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στη Δανία (-6,5%) και στη Γερμανία (-5%).

Στον αντίποδα, αύξηση 4,7% καταγράφηκε στην Κροατία, με μεγάλο το ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές και καθώς η χώρα εισήλθε στην Ευρωζώνη στην αρχή του νέου έτους.

Στοιχεία από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των χωρών της ΕΕ δείχνουν πως η τάση συνεχίστηκε και στους πρώτους μήνες του 2023. Στη Δανία, οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν 1,5% μεταξύ του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται πως ενώ οι τιμές παραμένουν άνω του 50% υψηλότερες από αυτές που ήταν στην αρχή του 2014, οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών αναμένεται να συνεχίζουν να επηρεάζουν την ευρωπαϊκή αγορά κατοικιών, όπως αναφέρουν οι FT.

«Περιμένουμε περαιτέρω επιδείνωση στο μομέντουμ των τιμώ κατοικιών κατά τα επόμενα τρίμηνα» υποστηρίζει η S&P Global Market Intelligence.

Με πληροφορίες του insider


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE