Τέλη Σεπτέμβρη οι συντάξεις σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους Βορειοηπειρώτες

Share on:

Επιλύθηκε το πρόβλημα που εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί τους Βορειοηπειρώτες και αφορά το θέμα των συντάξεων.

Η Επιτροπή Συνταξιούχων Ασφαλισμένων και Ανασφάλιστων Βορειοηπειρωτών και η ΟΜΟΝΟΙΑ σε συνεργασία με τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό κ Τσάκογλου και την κ Καρασιότου κατάφεραν να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα.

Μετά από έναν μεγάλο αγώνα της Επιτροπής και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, μειώθηκε ο απαραίτητος χρόνος διαμονής για τη λήψη πλήρους σύνταξης από 40 σε 30 χρόνια.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά την ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου, όπου έθετε πολύ υψηλές προϋποθέσεις για την λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης από τους ομογενείς.

Δημιουργώντας αυτή την τροποποίηση, οι ομογενείς θα λάβουν γρηγορότερα πλήρη σύνταξη, ενώ εκείνοι που τη λαμβάνουν μειωμένη, λόγω του ότι δεν έχουν συμπληρώσει τα 40 χρόνια, σύντομα θα την δουν να αυξάνεται.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=620580542762651&set=a.480779833409390

Σε εφαρμογή από τα τέλη Σεπτεμβρίου

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑΣ, μιλώντας στη ValueNews.gr, τόνισε πως μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν καταφέρει να λάβουν τη σύνταξη ανασφάλιστοι αλλά και οι ασφαλισμένοι Βορειοηπειρώτες.

Αναλυτικότερα, ο κος Τζομάκας αναφέρθηκε στην νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει σύντομα του ΟΠΕΚΑ, όπου οι ανασφάλιστοι Βορειοηπειρώτες, καταβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα μπορέσουν να λάβουν τα χρήματα της σύνταξης τους.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν να έχουν οι πολίτες μαζί τους πριν υποβάλουν την αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι:

  • την ταυτότητα τους
  • την φορολογική τους δήλωση
  • βεβαίωση φορέα ασφάλισης με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει από την Αλβανία

Το ίδιο θα ισχύσει και για τους ασφαλισμένους Βορειοηπειρώτες, με την μόνη διαφορά πως την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα την βρουν στο ΕΦΚΑ.

Η σύνταξη που θα δοθεί θα έχει ύψους 360 ευρώ, αφαιρώντας όμως από αυτό, την τυχόν σύνταξη που λαμβάνει από το Αλβανικό κράτος.

Θα μπορούν να την λάβουν όλοι οι Βορειοηπειρώτες ανεξαρτήτως που μένουν.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει κάποιο από τα παραπάνω δικαιολογητικά ή δεν μπορεί να τα καταθέσει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μπορεί να απευθυνθεί είτε σε κάποιο ΚΕΠ, είτε στα προξενία.

“Επί 3 χρόνια το προσπαθούσαμε. 3 χρόνια γεμάτα αγώνα, πληθώρα συναντήσεων με ανθρώπους της πολιτικής και αμέτρητες συζητήσεις για την καλύτερη διευθέτηση του θέματος. Είμαστε χαρούμενοι που μπορέσαμε να βοηθήσουμε τους Βορειοηπειρώτες μας, σε ένα ζήτημα που εδώ και χρόνια τους ταλαιπωρεί.”

Διαβάστε επίσης:

Τζομάκας | Απογραφή των Βορειοηπειρωτών για την απόδειξη ύπαρξης της Ελληνικής μειονότητας

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE