Σούρας | Οι διαταραγμένες προσωπικότητες μπορούν να μετατραπούν σε δολοφόνους

Share on:

Τον σημαντικό ρόλο της οικογένειας στην ανάπτυξη του ατόμου και πιθανού αυριανού δολοφόνου, ανέπτυξε σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την Γεωργία Ζιαγάκη, ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, επ’ αφορμή της σοκαριστικής μητροκτονίας στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κο Σούρα ακόμη και οι διαταραχές στην προσωπικότητα μπορούν να μετατραπούν σε εγκλήματα του αιώνα.

Αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, υποστήριξε ότι δεν πάσχει από καμία ψυχολογική ασθένεια, καθώς πρόκειται καθαρά για στρατηγική υπέρ του εαυτού της.

Ειδικότερα :

Μιλάμε για ανθρώπους χωρίς συναισθήματα και χωρίς τύψεις

Υπενθυμίζουμε πως στην υπόθεση της μητροκτονίας στην Θεσσαλονίκη, ο καθ’ ομολογίαν δράστης, με ιστορικό ψυχικής ασθένειας και εξάρτησης από αλκοόλ, κατηγορείτε για ανθρωποκτονία με δόλο και ενδοοικογενειακή βία, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

«Έχει επαναληφθεί κατά κάποιον τρόπο η δολοφονία και ο βιασμός στα Γρεβενά. Δυστυχώς, έχουμε αρκετές μητροκτονίες τώρα τελευταία. Υπάρχουν δυο ειδών άνθρωποι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτοί, οι οποίοι επιλέγουν να σκοτώσουν έχουν παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Έχουμε όμως επίσης και αυτούς που δεν είναι άρρωστοι, αλλά έχουν μια έντονη διαταραχή προσωπικότητας που λέγεται ψυχοπαθητική ή αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που δημιουργούν έναν χαρακτήρα από την εφηβεία, που περιέχει μέσα το κακό, είναι δηλαδή εν δυνάμει δολοφόνοι. Μιλάμε για ανθρώπους χωρίς συναισθήματα και χωρίς τύψεις. Και αυτοί είναι οι πιο επικίνδυνοι. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να δράσουμε με τον τρόπο της εισαγγελικής παραγγελίας. Στην δεύτερη όμως, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι γονείς, ώστε να μην δημιουργηθούν αυτές οι διαταραχές της προσωπικότητας. Κάπως έτσι, ίσως καταφέρουμε να μειώσουμε τις δολοφονίες. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείτε σίγουρα μια αύξηση της βίας.»

Ο σημαντικός ρόλος της οικογένειας

Ο κος Σούρας αναφέρθηκε στην σημασία της οικογένειας καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς για το κάθε άτομο. Η έλλειψη του δεσμού με τη μητέρα και τον πατέρα, προκαλεί ελλείψεις και μη φυσιολογικές συμπεριφορές.

«Η οικογένεια παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ιδιαίτερη διαχείριση. Θα πρέπει να ξέρουμε που και πως μεγαλώνει και τα δυναμικά που “παίζουνε” μέσα σε μια οικογένεια. Πρέπει να μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους ώστε να μην φτάσουν σε αυτή την κατάσταση.

Το τι συμβαίνει μέσα σε κάθε οικογένεια, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Αν ένας άνθρωπος, ο οποίος βιάζει και μετά φτάνει και σε σημείο να δολοφονήσει, είναι ένας αποδιοργανωμένος άρρωστος, που πάει να πει έχει χάσει κάθε λογική. Αν βέβαια είναι κάτω από την επήρεια ουσιών ή αλκοόλ, αυτό δεν το ξέρουμε. Όταν όμως είδα κάποιες φωτογραφίες από το σπίτι του συγκεκριμένου ανθρώπου, τότε κατάλαβα πως εκεί μέσα υπήρχε πρόβλημα πάρα πολύ καιρό, που δυστυχώς ούτε ο αδελφός του αρρώστου είχε κατορθώσει να το δει και να τον βοηθήσει αλλά ούτε και η μητέρα του

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις

«Η λύση είναι μια. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, όταν έχουμε κάποιον άρρωστο , ο οποίος σταματάει να παίρνει τα φάρμακα του και δεν ακολουθεί την φαρμακευτική αγωγή, αυτός ο άρρωστος γίνεται επικίνδυνος. Μπορεί να είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του αλλά τις περισσότερες φορές είναι επικίνδυνος για τους γύρω του. Η μόνη λύση είναι η εισαγγελική εντολή. Δηλαδή θα πρέπει να μεταφερθεί κάποιος οικείος του στον εισαγγελέα, ζητάει μια εισαγγελική παραγγελία. Ο εισαγγελέας δίνει πάντα το χαρτί, διότι είναι δικός του άνθρωπος. Με αυτό το χαρτί πηγαίνει στην αστυνομία και μετά από εκεί στέλνονται οι αστυνομικοί, παίρνουν τον άνθρωπο και τον οδηγούν σε ένα δημόσιο τομέα, όπου εξετάζεται. Από εκεί και πέρα είναι στην κρίση των γιατρών εάν θα τον κρατήσουν ή όχι. Και κάπως έτσι γίνεται μια φαρμακευτική υποχρεωτική αγωγή. Αν δεν γίνει αυτό, τότε ο άρρωστος άνθρωπος είναι πολύ επικίνδυνος και δυστυχώς πιθανόν να φτάσουμε σε αυτές τις καταστάσεις.»

Σούρας για Πισπιρίγκου: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχουμε αποτελέσματα, τα στοιχεία είναι αδιάσειστα

Τέλος, μεταξύ άλλων ο ψυχίατρος αναφέρθηκε στην υπόθεση της Πισπιρίγκου που έχει συγκλονίσει τους τελευταίες μήνες το πανελλήνιο, κάνοντας λόγο για αδιάσειστα στοιχεία που δεν γίνεται να μην οδηγήσουν στην καταδίκη της.

Υπενθυμίζουμε πως πριν λίγες μέρες ο ίδιος ο κος Σούρας έκανε έκκληση στην Ρούλα Πισπιρίγκου να ομολογήσει τις πράξεις της, ώστε να μπορέσει να λυτρωθεί.

«Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να παρευρεθεί στην δικαιοσύνη για αυτά τα οποία θα κατηγορηθεί. Για την ώρα υπάρχει μια κατηγορία για το ένα παιδί με την κεταμίνη, υπάρχει και μια συμπληρωματική κατηγορία ότι έχει γίνει μια απόπειρα και πιο πριν, περιμένουμε τα αποτελέσματα αλλά επαναλαμβάνω βάση των αδιάσειστων πλέον στοιχείων των ιατροδικαστών. Δεν ξέρω τι άλλο περιμένουμε και δεν έχω καταλάβει γιατί δεν έχουμε αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Φυσικά πάντοτε υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας αλλά στοιχεία είναι ολοφάνερα.

Εγώ πιστεύω ότι η στάση που έχει ακολουθήσει είναι υποστηρικτική. Αν αυτό ονομάζεται στρατηγική τότε ναι, είναι στρατηγική. Δηλαδή η έκκληση που της έκανα ήταν για αυτό τον λόγο, προκειμένου να βρεί και αυτή μια λύτρωση, αλλά δεν το κάνει.»

Η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν έχει καμία ψυχολογική αρρώστια.

«Ακολουθεί την ίδια στάση με οποία ξεκίνησε. Η μόνο διαφοροποίηση είναι ότι πλέον δεν μιλάει σε δημοσιογράφους και κάνει πάρα πολύ καλά. Γιατί ξέρετε όταν βγαίναμε στις τηλεοράσεις και μιλούσαμε για αυτό που έγινε, αυτό που πρέπει να καταλάβει και ο κόσμος είναι πως εμάς δεν μας ενδιαφέρει η κλειδαρότρυπα του σπιτιού. Η ουσία της υπόθεσης είναι τα τρία νεκρά παιδιά, τίποτα παραπάνω. Αυτό είναι το πρόβλημα και εκεί πρέπει να στηριχτούμε.»

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE