Σοφία Κουρτίδου| «Η κοινωνία μας είναι μη προσβάσιμη στην αναπηρία»

Share on:

Καλεσμένη στο «Στούντιο 4» ήταν η τραγουδίστρια, Σοφία Κουρτίδου, όπου και μίλησε για τη σύγχρονη κοινωνία και τις υποδομές αυτής ειδικά για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τον αποκλεισμό τους, αλλά και για τις επαφές που είχε με τον δημοφιλή ρεμπέτη, Αγάθωνα. «Χρησιμοποίησες και μία λέξη, την αναπηρία, την αναπηρία την καθιστά ακριβώς η κοινωνία μας», είπε στην αρχή η τραγουδίστρια, κάνοντας λόγο ότι η κοινωνία και το πώς έχει διαμορφωθεί έχει οδηγήσει και στο γεγονός να μην είναι προσβάσιμη στην αναπηρία.

«Υπάρχει ένα πολύ ωραίο βίντεο που δείχνει το πώς θα ήταν η κοινωνία μας αν όλοι κινούνταν με αμαξίδια. Αν λοιπόν η κοινωνία μας ήταν φτιαγμένη για εκείνους, εμείς θα ήμασταν τα άτομα με αναπηρία. Τα λεωφορεία θα ήταν πολύ χαμηλά στο ύψος των ανθρώπων που κινούνται με αμαξίδια. Οπότε μόνο έτσι μπορείς να καταλάβεις την πραγματικότητα και για αυτό το λόγο εγώ αγωνίζομαι για τα δικαιώματα, καθώς αποτελεί κάτι αυτονόητο αλλά απέχουμε πολύ από αυτό. Η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη στην τέχνη είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

 Η επαφή με τον Αγάθωνα

Η Σοφία Κουρτίδου  αναφέρθηκε στη γνωριμία της με τον αείμνηστο τραγουδιστή, Αγάθωνα και τη στήριξή του στο πρόσωπό της. «Με συγκινεί πολύ αυτό το θέμα, γιατί ο Αγάθωνας είναι ένας πολύ αγαπημένος μου φίλος. Και λέω “είναι”, γιατί οι άνθρωποι αυτοί ζουν για πάντα μέσα από το έργο τους, μέσα από τα τραγούδια τους, μέσα από οτιδήποτε έχουμε μοιραστεί μαζί τους. Εμένα με είχε σαν παιδί του ο Αγάθωνας», είπε αρχικά.

«Εχω την ηλικία του παιδιού του. Ήμουν 17, όταν συναντηθήκαμε και δεν το ξεχνάω ποτέ αυτό. Ήμουν σε ένα μαγαζί που τραγουδούσα, χωρίς να έχω καμία σχέση με το ρεμπέτικο. Ήρθε ο Αγάθωνας και μου λέει “εμείς οι δύο πρέπει να συνεργαστούμε”. Τραγουδούσα σε ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη τότε, επαγγελματικά. Από τα 15 μου ασχολήθηκα με το τραγούδι. Του είπα “Αγάθωνα, εγώ δεν έχω καμία σχέση με το ρεμπέτικο” και μου λέει “δεν με ενδιαφέρει αυτό, γιατί το ρεπερτόριο είναι το μόνο εύκολο, ειδικά αν κάποιος είναι μουσικός όπως είσαι εσύ. Αρκεί να σε ενδιαφέρει”», συμπλήρωσε.

Τέλος, περιέγραψε την πρώτη φορά που ανέβηκε στη σκηνή μαζί του. «Πήγα να τον ακούσω Σάββατο βράδυ στο μαγαζί και είχα μάθει κάποια τραγούδια του. Χωρίς καμία πρόβα, μου λέει “σε λίγο ξεκινάμε όλοι μαζί”. Του λέω πως εγώ πήγα μόνο για μια πρόβα και μου απαντάει “η καλύτερη πρόβα είναι επάνω στη σκηνή”. Με έβγαλε Σάββατο βράδυ, με γεμάτο μαγαζί στα Λαδάδικα και είπα αυτά τα πέντε τραγούδια που ήξερα», αναφέρει η Σοφία Κουρτίδου.

Με πληροφορίες του reader


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE