Σουηδία| Απροσδόκητη αύξηση ανεργίας θέτει σε κίνδυνο τη στέγαση

Share on:

Το ποσοστό ανεργίας της Σουηδίας αυξήθηκε απροσδόκητα τον περασμένο μήνα, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς μετά από μια από τις χειρότερες πτώσεις ακινήτων παγκοσμίως.

Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών του 7,6%, υπερβαίνοντας όλες τις εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg με αναλυτές. Η διάμεση πρόβλεψη 7,3% στην έρευνα έδειξε ότι δεν αναμενόταν καμία αλλαγή από τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας — η οποία συνήθως αντιδρά στις αλλαγές της οικονομίας με καθυστέρηση — πλήττεται τώρα από τις επιπτώσεις από τον υψηλότερο πληθωρισμό και το αυξανόμενο πιστωτικό κόστος στη μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία. Ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί η ανεργία θα είναι καθοριστικός για το βάθος της χειρότερης στεγαστικής καταστροφής της Σουηδίας εδώ και δεκαετίες, δήλωσαν αναλυτές της SEB AB νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κατατάσσοντάς την υψηλότερα από τη νομισματική σύσφιξη της Riksbank.

“Η αγορά εργασίας παρέμεινε ανθεκτική για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τώρα βλέπουμε πρώιμα σημάδια απόσβεσης”, δήλωσε η αναλύτρια της Swedbank AB Emma Paulsson σε σημείωμα προς τους πελάτες. Ωστόσο, είπε ότι “το αποτέλεσμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους μισθούς και το πόσο θα διαρκέσουν οι νέες συμφωνίες είναι πιο σημαντικό για τη Riksbank στο εγγύς μέλλον” από την ανεργία.

Η Riksbank αναμένει ότι η σουηδική ανεργία θα αυξηθεί στο 8% φέτος, με περαιτέρω αύξηση στο 8,4% που προβλέπεται για το επόμενο έτος. Η πτώση των κατοικιών, που πυροδοτήθηκε από μια σειρά από γρήγορες αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, θα συμβάλει στην κάθοδο της οικονομίας σε συρρίκνωση ολόκληρου του έτους ως η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πρόβλεψη του εμπορικού μπλοκ.

Με πληροφορίες της capital


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE