Σοβαρή έλλειψη προσωπικού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Share on:

Υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο ο δείκτης εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καταρτίζει η Εθνική Τράπεζα, κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητάς τους για τις μελλοντικές συνθήκες ζήτησης.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές της Εθνικής επισημαίνουν ότι ο δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος, δηλαδή η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δηλώνει θετικές προσδοκίες, ενώ αντιθέτως στην Ε.Ε. οι προσδοκίες έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος.

Επίσης, το ποσοστό των επιχειρήσεων που ακολουθούν στρατηγικές ανάπτυξης περιορίστηκε στο 47%, από 57% το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς διαφαίνεται μια σταδιακή στροφή των ΜμΕ προς τακτικές διατήρησης των κεκτημένων. Οι πληθωριστικές πιέσεις αναδύονται ως το βασικότερο πρόβλημα για τα 2/3 σχεδόν των ΜμΕ (με το ήμισυ εξ αυτών να πλήττεται κυρίως από την ακριβή ενέργεια και το λοιπό ήμισυ από τις ακριβές πρώτες ύλες).

Εντονότερη πίεση, σημειώνει η ανακοίνωση της Εθνικής, δέχονται οι κλάδοι βιομηχανίας και κατασκευών, κυρίως λόγω υψηλής εξάρτησης από εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Παράλληλα, όμως, έχει ενδιαφέρον ότι εν μέσω πληθωρισμού αναδεικνύεται επίσης ως κρίσιμο πρόβλημα από το 50% του τομέα η εύρεση προσωπικού. Μάλιστα το 16% θεωρεί αυτό ως το βασικότερο πρόβλημα. Εντονότερη είναι η ανησυχία για το συγκεκριμένο πρόβλημα στον κλάδο των υπηρεσιών.

Από την άλλη πλευρά, μόνο το 8% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας. Οπως επισημαίνει η ανάλυση της Εθνικής, ενισχυτικοί παράγοντες εδώ είναι αφενός τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, καθώς το τελευταίο εξάμηνο έχουν διατεθεί 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων έναντι των υψηλών τιμών ενέργειας, και αφετέρου η ικανοποιητική κερδοφορία τους (άνω των 2/3 των ΜμΕ δηλώνουν ανοδικά περιθώρια κέρδους το 2023).

Η αυξημένη αυτή κερδοφορία και η ικανοποιητική ρευστότητα επέτρεψαν στις ΜμΕ, σύμφωνα με την ανάλυση, να απορροφήσουν μεγάλο μέρος της πληθωριστικής πίεσης. Ετσι, ενώ τα κόστη τους έχουν αυξηθεί κατά 20%-25%, δήλωσαν ότι έχουν περιοριστεί σε ανατιμήσεις της τάξεως του 10%.

Παράλληλα, η σχετικά υγιής χρηματοοικονομική τους κατάσταση τους επιτρέπει να διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή τους διάθεση. Ετσι, το 66% προσβλέπει σε αύξηση πωλήσεων την ερχόμενη πενταετία, ενώ το 25% προγραμματίζει προσλήψεις για το επόμενο έτος και το 1/3 σχεδιάζει επενδύσεις σε πάγια εντός του 2023. Σχετικά υψηλότερη επενδυτική διάθεση εντοπίζεται σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

kathimerini


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE