Ρεύμα| Αλλαγές στις χρεώσεις δικτύου – «Κλειδί» το είδος της παροχής

Share on:

Αλλαγή προσέγγισης, για τον καταμερισμό των επιβαρύνσεων στους καταναλωτές, φέρνουν οι νέες χρεώσεις χρήσης δικτύου, που ενέκρινε η ΡΑΕ στις 30 Μαρτίου. Με βάση τη νέα προσέγγιση, «πέφτουν στα μαλακά» τα νοικοκυριά με μονοφασικές παροχές, τα οποία δηλαδή με εγκαταστάσεις για σχετικά μικρές καταναλώσεις, έναντι των οικιακών καταναλωτών με τριφασικές παροχές.

Οι χρεώσεις χρήσης δικτύου αποτελούν έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ, διαχειριστή του δικτύου διανομής, με σκοπό την κάλυψη των επενδύσεών του στο δίκτυο, καθώς και των λειτουργικών του εξόδων. Συμπεριλαμβάνονται στις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις (όπως τα ΥΚΩ, το ΕΤΜΕΑΡ κ.ά) δηλαδή στις επιβαρύνσεις που δεν εξαρτώνται από τον πάροχο από τον οποίο ένας καταναλωτής προμηθεύεται ρεύμα.

Η συγκεκριμένη επιβάρυνση αποτελείται από δύο σκέλη, τη χρέωση ισχύος και τη χρέωση ενέργειας, με την πρώτη να εξαρτάται από τη διαστασιολόγηση της ηλεκτρικής εγκατάστασης (είδος παροχής) και τη δεύτερη από το ύψος της κατανάλωσης του πελάτη. Έως σήμερα, το μεγαλύτερο ύψος της επιβάρυνσης προερχόταν από τη χρέωση ενέργειας, δηλαδή από την ποσότητα των κιλοβατώρων που χρησιμοποιεί ένας καταναλωτής, και σε μικρότερο βαθμό από τη χρέωση ισχύος.

Η προσέγγιση αυτή πλέον ανατρέπεται από την 1η Μαΐου. Επομένως, σε σχέση με τις προηγούμενες επιβαρύνσεις, ένα νοικοκυριό με μονοφασική παροχή (8 kVA) και κατανάλωση ρεύματος όσο ο εγχώριος μέσος όρος (2747,3 κιλοβατώρες ετησίως) θα καταβάλει σε ετήσια βάση 74,35 ευρώ για χρεώσεις χρήσης δικτύου.

Με τις τιμές που ισχύουν έως τις 31 Απριλίου, το ποσό αυτό ήταν 62,68 ευρώ. Επομένως, η αύξηση είναι 19%. Από την άλλη πλευρά, ένα νοικοκυριό με τριφασική παροχή (25 kVA) και πάλι κατανάλωση ρεύματος όσο ο εγχώριος μέσος όρος (2747,3 κιλοβατώρες ετησίως) θα καταβάλει σε ετήσια βάση 149,72 ευρώ για χρεώσεις χρήσης δικτύου.

Σε αυτή την περίπτωση, η επιβάρυνση είναι αισθητά πιο αυξημένη, για την ακρίβεια υπερδιπλάσια, καθώς με τις υφιστάμενες τιμές θα πλήρωνε 71,52 ευρώ. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση η επιπλέον επιβαρύνσεις είναι ποσοστιαία πολύ μικρότερη, αν υπολογισθεί στο πλαίσιο του συνολικού ποσού ενός λογαριασμού ηλεκτρισμού (ανταγωνιστικό σκέλος και ρυθμιζόμενες χρεώσεις).

Η «μετατόπιση» των επιβαρύνσεων στις χρεώσεις χρήσης δικτύου έγινε με τη σημαντική αύξηση της χρέωσης ισχύος, η οποία από την 1η Μαΐου αναπροσαρμόζεται στα 4,434 ευρώ ανά kVA ανά έτος, από 0,52 ευρώ. Αντίθετα, η χρέωση ενέργειας μειώνεται στα 0,01415 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,0213 ευρώ.

Με πληροφορίες του insider


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE