Πύργος της Τήνου| Η Αφροδίτη Λίτη μετατρέπει ένα μπλοκ μαρμάρου σε έργο τέχνης

Share on:

Ένα φυτό πάνω σε μάρμαρο, στο πλαίσιο του 3ου συμποσίου που πραγματοποιεί το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου του ΠΙΟΠ.

Οι γλύπτες έχουν βγει από τα εργαστήριά τους και είναι σε έναν υπαίθριο χώρο, κάτω από τέντες, ο ένας πλάι στον άλλον. Με καπέλα, βαμβακερά ρούχα, αέρας της Τήνου δαιμονισμένος και σκόνη από τα καλέμια.

Οι επισκέπτες του μουσείου από κάθε σημείο της Γης… Μόλις έφτασε ένα πούλμαν με Ισπανούς και Ιάπωνες που κοντοζυγώνουν για να δουν από κοντά πώς «πλάθεται» το μάρμαρο.

Ενα ογκώδες σκληρό υλικό που για τη σημαντική Ελληνίδα γλύπτρια και καθηγήτρια Αφροδίτη Λίτη είναι εύπλαστο, όπως λέει χαμογελώντας στο iefimerida.gr.

«Δεν υπάρχει εμπόδιο μπροστά στο μάρμαρο, αρκεί να βρω τι θέλω. Δεν με νοιάζει απλά μια κατασκευή, γι’ αυτό και τα έργα μου είναι λίγο πειραματικά. Μπορεί να μην είναι της τελειότητας, αλλά με ενδιαφέρει να είναι τέλεια εκφραστικά. Πιστεύω ότι κάτι κατάφερα».

Το συμπόσιο άρχισε την Κυριακή 17 Ιουλίου, με τους καλλιτέχνες να δημιουργούν έως και την Τετάρτη 3 Αυγούστου. Τα έργα, έτοιμα πλέον, δεσπόζουν στον κήπο του Μουσείου και θα παραμείνουν εδώ, όπως έγινε και στα προηγούμενα συμπόσια.

Παράλληλα, εντός του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας Τήνου συνεχίζεται έως τις 3 Οκτωβρίου η ομαδική έκθεση με επιλεγμένα έργα των τεσσάρων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο 3ο Συμπόσιο Γλυπτικής.

Αυτό είναι το τρίτο συμπόσιο στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου και η Αφροδίτη Λίτη είναι η μοναδική γυναίκα που έχει συμμετάσχει.

Το μάρμαρο της Τήνου στα χέρια της Αφροδίτης Λίτη

«Ενα τηνιακό μάρμαρο από ενεργά λατομεία, γκρίζο, και αυτή η διαχρονικότητα που χαρίζει το συγκεκριμένο υλικό είναι που με κάνει να το σέβομαι και να το αγαπώ.

Εχω επιλέξει να κάνω την κλίμακα της φύσης, η φύση και ο άνθρωπος, οπότε αυτό μαζί με τη σκληρότητα και την αδρότητα του άυλου… Το άυλο πρέπει να καταφέρω να αποτυπωθεί σε αυτό που θα βλέπει ο θεατής. Ολοι ξεκινάμε από μια βάση που πρέπει να την πιστέψουμε για να προαχθούμε και αυτή η προσπάθεια γίνεται μέσα από ένα φυτό, μια φυτομορφική φόρμα. Πραγματικά, όταν είχα δει τυχαία αυτό το φυτό που αποτυπώνω στο μάρμαρο, την προσπάθειά του να επιβιώσει και να προαχθεί, με συγκίνησε τρομερά και με τις φόρμες τις γλυκές που έχουν οι άκρες του, μου δίνουν τη δυνατότητα να εκφραστώ μέσα από αυτό».

Η Αφροδίτη Λίτη, ο Τάκης Κοζόκος, ο Χρήστος Λαζαράκης και ο Βαγγέλης Χατζής είναι οι τέσσερις καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος με σκοπό να φιλοτεχνήσουν πρωτότυπα έργα με θέμα εμπνευσμένο από το Περιβάλλον, αποτυπώνοντας το προσωπικό τους εικαστικό ιδίωμα σε τηνιακό ημίλευκο μάρμαρο. Μαζί τους εργάστηκαν ο Γιώργος Βεργυρής, η Γεωργία Νίκα, ο Γιώργος Παπασωτηρίου (απόφοιτοι) και η Δάφνη Χατζηλαζάρου (σπουδάστρια) από το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.

Η συνύπαρξη όλων, καθώς και του επιμελητή, για περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες, ανέδειξε κατά τον καλύτερο τρόπο τη σχέση μαθητή-δασκάλου, στοιχείο θεμελιώδες στην Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, η οποία από το 2015 έχει ενταχθεί στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Φεύγοντας από την Τήνο, η Αφροδίτη Λίτη ετοιμάζει μία μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, μέσα και έξω από το χώρο, με έργα που έχουν άμεση σχέση με τους Δελφούς.

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE