Πανσέληνος Μαΐου| «Φεγγάρι των Λουλουδιών» και μερική έκλειψη Σελήνης

Share on:

Παρά τον αίθριο καιρό που μπορεί να επικρατήσει και κατά τη διάρκεια της νύχτας, σήμερα το βράδυ θα εκτυλιχθούν δύο εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά στο φεγγάρι. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση είναι ότι τα δύο φαινόμενα θα είναι ορατά και στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την πανσέληνο Μαΐου 2023, η οποία και είναι γνωστή ως «Φεγγάρι των Λουλουδιών» αλλά και μία μερική έκλειψη Σελήνης, ο συνδυασμός των οποίων θα δώσει μία διαφορετική -απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει- στο φεγγάρι.

Όσοι έχουν τηλεσκόπιο, καλό είναι να κοιτάξουν προς την πλευρά του φεγγαριού κατά τις 20:30 το απόγευμα καθώς τότε αναμένεται να σημειωθεί η κορύφωση της φωτεινότητας.

Αυτό είναι κάτι το σπάνιο και πρόκειται για μια ευτυχή σύμπτωση, αφού αυτή είναι περίπου η ώρα που θα ανατείλει το φεγγάρι, κατά την οποία πάντα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο έντονο στο χρώμα.

Τι είναι τα δύο αστρονομικά φαινόμενα

Η μερική έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν η Γη μπαίνει ανάμεσα στον ήλιο και τη σελήνη, εμποδίζοντας το φως να φτάσει στη σεληνιακή επιφάνεια.

Τότε το φεγγάρι χάνει μέρος της φωτεινότητάς του και γίνεται πιο σκουρόχρωμο εμφανίζοντας κοκκινωπές αποχρώσεις.

Η σεληνιακή έκλειψη στην χώρα μας θα ξεκινήσει στις 08:30 μ.μ.- μαζί με το αποκορύφωμα της Πανσελήνου – και θα είναι ορατή μέχρι τις 10:31 μ.μ., κάτι που σημαίνει ότι θα έχετε ένα λόγο παραπάνω για να ρίξετε μια ματιά στο νυχτερινό ουρανό.

Η ονομασία «Φεγγάρι των Λουλουδιών» δόθηκε στο ολόγιομο φεγγάρι του Μαΐου από τη φυλή ιθαγενών της Αμερικής Algonquin, λόγω της μεγάλης άνθισης των λουλουδιών που επικρατεί αυτή την περίοδο.

Στην Ευρώπη, η πανσέληνος του Μαΐου είχε ιστορικά ονομαστεί ως «Φεγγάρι του γάλακτος», καθώς αυτός ήταν ο μήνας που οι αγελάδες μετακινούνταν στα θερινά τους βοσκοτόπια κατά το μεσαίωνα.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE