Παγκόσμιος συναγερμός| Νέα μετάλλαξη “Κένταυρος”

Share on:

Συναγερμό έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για την εμφάνιση της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον BA.2.75 που έχει λάβει την ονομασία “Κένταυρος” ή “Centaurus”.

Η νέα μετάλλαξη πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία στα μέσα Μαΐου.

Μέχρι στιγμής έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε ακόμη 8 χώρες, μεταξύ αυτών, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε τον «Κένταυρο» ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί, στενά τη νέα παραλλαγή, όμως σημειώνεται πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Ο προβληματισμός των ειδικών πάντως αυξάνεται, όπως αναφέρει ο Guardian, λόγω του τεράστιου αριθμού των επιπλέον μεταλλάξεων που εντοπίζουν από την BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί. Δίνει στον ιό μια ιδιότητα μπαλαντέρ», αναφέρει ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε τη μετάλλαξη Όμικρον τον Νοέμβριο του 2021.

Στην Ελλάδα ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε την Τετάρτη το πρωί στον Σκάι ότι, προς το παρόν, δεν παρατηρείται κάποια έξαρση ή κάποιο «κύμα» από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη παρότι διασπείρεται. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί παρακολουθούν την πορεία του «Κενταύρου», είπε.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μην δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα λοιπόν προς το παρόν απλά παρακολουθούμε την εξάπλωσή της», τόνισε ο Έλληνας καθηγητής.

Εκτός από τη φαινομενική ταχεία ανάπτυξή του και την ευρεία γεωγραφική του εξάπλωση, οι λοιμωξιολόγοι έχουν ειδοποιηθεί από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει το στέλεχος BA.2.75, σε σχέση με το BA.2, από το οποίο είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να εξελίξει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας ήδη επιτυχημένης γενεαλογίας ιών, δήλωσε ο Δρ Στίβεν Γρίφιν, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στην Αγγλία.

«Δεν είναι τόσο οι ακριβείς μεταλλάξεις, όσο ο αριθμός/ο συνδυασμός», είπε ο Δρ Τομ Πίκοκ, λοιμωξιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε την Όμικρον ως πιθανή ανησυχητική παραλλαγή τον Νοέμβριο του 2021. «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η αποτέλεσμα τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί – δίνει στον ιό μια ιδιότητα «μπαλαντέρ» όπου το άθροισμα των μερών θα μπορούσε να είναι χειρότερο από τα μέρη μεμονωμένα.

«Είναι σίγουρα ένας πιθανός υποψήφιος για αυτό που θα διαδεχθεί το BA.5. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανότατα κάτι που θα έχουμε στη συνέχεια, δηλαδή μια «παραλλαγή μιας παραλλαγής».

Ακόμα κι αν δεν απογειωθεί σε άλλες χώρες, η ανάπτυξή του στην Ινδία υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να είναι ένα ζήτημα εκεί, τουλάχιστον, πρόσθεσε ο δρ Πίκοκ. «Σαφώς αναπτύσσεται αρκετά καλά στην Ινδία, αλλά η Ινδία δεν έχει πολύ BA.5 και είναι ακόμα πολύ ασαφές πόσο καλά τα πάει ενάντια σε [αυτό]».

Πηγή:Skai,Guardian


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE