Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα συναντήθει με τον ισραηλινό υπουργό εξωτερικών για την λωρίδα της Γάζας στις Βρυξέλλες

Share on:

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, εξέφρασε την ανησυχία του την Τρίτη για την κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη κατά την πρώτη συνάντησή του με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την Τρίτη, εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ στον θύλακα μετά τον θάνατο ενός υψηλόβαθμου στελέχους του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος Ισλαμική Τζιχάντ, του Khader Adnan, ο οποίος έκανε απεργία πείνας από τις 5 Φεβρουαρίου. .

Ο Μπορέλ καταδίκασε τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών και υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, είπε ο εκπρόσωπός του. Όμως, ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι «οποιαδήποτε απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο».

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα. Ο Josep Borrell εξέφρασε την επιθυμία του για μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ φέτος και αποδέχτηκε την πρόσκληση του Eli Cohen να επισκεφθεί το Ισραήλ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβε την έκκληση της ΕΕ προς το Ισραήλ «να βάλει τέλος στα μονομερή μέτρα που ενδέχεται να αυξήσουν το ήδη υψηλό επίπεδο έντασης και να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την πιθανότητα μιας δίκαιης και διαρκούς μελλοντικής ειρήνης με βάση τη λύση των δύο κρατών». Υπενθύμισε επίσης «τη σημασία του σεβασμού του status quo των Ιερών Τόπων».

Ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Sven Koopmans, εργάζεται με τη Σαουδική Αραβία, τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών και άλλα αραβικά κράτη για να αναζωογονήσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες μέσω της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας και της ευρωπαϊκής προσφοράς ενός «πακέτου ειρήνης». Ο Josep Borrell κάλεσε το Ισραήλ να «εμπλακεί σε αυτό το μονοπάτι». Η ΕΕ υποστηρίζει τις συμφωνίες ομαλοποίησης που υπέγραψε το Ισραήλ με ορισμένες αραβικές χώρες και ελπίζει ότι αυτές οι συμφωνίες «θα μπορέσουν να αποφέρουν οφέλη στους Παλαιστίνιους, χωρίς τα οποία η θετική δυναμική της ομαλοποίησης θα παραμείνει ημιτελής».

Μια συνάντηση την Τετάρτη της ad hoc επιτροπής συνδέσμου θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της παλαιστινιακής οικονομίας και θεσμών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Josep Borrell.

Πηγή: ΕΡΤ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE