ΟΚΑΝΑ | Καμπανάκι κινδύνου για την αυξανόμενη κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους

Share on:

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης για την αυξανόμενη κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους, καθώς αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα κοινωνικοποίησης και θετικής στάσης απέναντι στην κατανάλωση του αλκοόλ, η oποία δύναται να λειτουργήσει επιβαρυντικά προς τα παιδιά.

Σε συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ έκανε λόγο επίσης για μειωμένη χρήση της ηρωίνης και αυξημένη χρήση της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, της λεγόμενης κόκας των φτωχών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά με την επίσκεψη της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο πεδίο (σημεία συνάθροισης ατόμων που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών), ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που έρχεται Πρόεδρος Κράτους στην Ευρώπη στο πεδίο, σημειώνοντας πως αποτελεί μια παροχή δύναμης τόσο στους ωφελούμενους του προγράμματος όσο και στους εργαζόμενους.

Ειδικότερα :

Δωρεάν προγράμματα για όλους με 130 δομές σε όλη τη χώρα

«Ο Οργανισμός μας είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός απεξάρτησης και αντιμετώπισης στο πρόβλημα τις εξαρτήσεις και των εξαρτητικών συμπεριφορών και του εθισμού. Έχει περίπου 1.040 εργαζόμενους και πάνω από 130 δομές σε όλη τη χώρα. Είναι ένας οργανισμός, ο πιο ολοκληρωμένος αναφορικά με την αντιμετώπιση της εξάρτησης, καθώς παρέχει υπηρεσίες από την πρόληψη, την μείωση της βλάβης και την άμεση πρόσβαση ως την θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη. Έχει δηλαδή μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της εξάρτησης. Είμαστε ένας δημόσιος φορέας επομένως όλα τα προγράμματα που προσφέρουμε είναι ΔΩΡΕΑΝ, κανείς δεν πληρώνει. 

Πολυδύναμο Κέντρο Αγρινίου 

Στην πρόληψη έχουμε 75 κέντρα πρόληψης σε όλη τη χώρα και μάλιστα σχεδόν σε κάθε νομό. Στην άμεση πρόσβαση έχουμε όλες αυτές τις δομές που σχετίζονται με την μείωση της βλάβης και της άμεσης πρόσβασης. Κάνοντας λόγο για τη μείωση της βλάβης, εννοούμε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που συντελούν στον περιορισμό των κινδύνων που απορρέουν από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών όπως για παράδειγμα τα μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνουν το streetwork, την διανομή ασφαλούς υλικού για την ενέσιμη ή εισπνεόμενη χρήση, τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης, τα κέντρα ημέρας με υπηρεσίες βραχείας φιλοξενίας που ουσιαστικά υποστηρίζουν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις πιάτσες, να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, να φροντίσουν την ατομική τους υγιεινή και να λάβουν υπηρεσίες , σίτισης και στέγασης. Τέλος, σε όλες αυτές τις δομές υπάρχει η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, από διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας (όπως είναι οι παθολόγοι, οδοντίατροι κτλπ) σε εξοπλισμένα εργαστήρια.

Στην θεραπεία έχουμε τις μονάδες υποκατάστασης που βοηθούν στην διαχείριση της εξάρτησης με φαρμακευτική αγωγή. Υποκαθίσταται ουσιαστικά η χρήση παράνομων ουσιών με απόλυτα ελεγμένο φάρμακο από τον ΕΟΦ και FDA, με στόχο τα άτομα να μειώσουν σταδιακά τη χρήση, να απέχουν, ώστε να είναι λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους, με αποτέλεσμα να μπορέσουν να προχωρήσουν στην σταδιακή επανένταξη τους στην κοινωνία.

Βοηθάμε καθημερινά 15.000 ανθρώπους

Στο κομμάτι της πρόληψης είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, κάθε φορά διαφέρει γιατί μιλάμε για εκπαιδευτικούς, για σχολεία, για μεγάλες κοινότητες. Στο κομμάτι της μείωσης της βλάβης μιλάμε περίπου αυτή τη στιγμή για 15.000 ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο ή στα σπίτια τους και έρχονται στις δομές μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν κάνουμε λόγο μόνο για την Αθήνα αλλά και για τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κρήτη και για την Τρίπολη. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους που βοηθάμε σε εντατική και καθημερινή βάση. Όσον αφορά τη θεραπεία μαζί με τα στεγνά προγράμματα κάνουμε λόγο για έναν αριθμό 9.000 που βρίσκονται σε πρόγραμμα αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Τέλος, στην επανένταξη μιλάμε για 400-500 άτομα ετησίως.

ΟΚΑΝΑ: Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης και στη Θεσσαλονίκη

Εμείς έχουμε σε κάθε νομό, σχεδόν μια μονάδα, κάτι πολύ θετικό καθώς έχουμε ορίσει ένα σημείο αναφοράς που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε περιοχές που δεν υπήρχαν μονάδες όπως ήταν τα Γιάννενα, όπου πήγαμε και δημιουργήσαμε μια μονάδα τώρα. 

Ιδιαίτερα αυξημένη η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη

Αυτό που βλέπουμε εμείς τον τελευταίο καιρό, ίσως λόγο της πανδημίας αλλά και λόγω των οικονομικών συνθηκών, είναι ότι έχουμε μια αλλαγή του προφίλ της χρήσης. Βλέπουμε πτώση της ηρωίνης διαχρονικά και μια αύξηση των διεγερτικών ουσιών περισσότερο και λίγο πιο συγκεκριμένα της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης ή αλλιώς της κόκας των φτωχών λόγω του ότι είναι πολύ οικονομική στην αγορά. 

Αυτό σημαίνει πως έχουμε μια διαφοροποίηση αυτή τη στιγμή και στον πληθυσμό και στην χρήση του, καθώς επίσης πως μπαίνουν μικρότεροι πληθυσμοί πιο γρήγορα στη χρήση. Αυτο το παρατηρούμε σε διάφορες περιοχές που βρίσκονται εκτός Αθήνας.

Στην Αθήνα παρατηρείται μια τάση στην χρήση της μεθαμφεταμίνης, έχει μεγαλύτερη διείσδυση στον γυναικείο πληθυσμό. Στην Θεσσαλονίκη από την άλλη μεριά παρατηρείται χρήση όχι εισπνεόμενης κρυσταλλικής αλλά ενέσιμης σε συνδυασμό με άλλες ουσίες. Για αυτό το λόγο εμείς για πρώτη φορά εφαρμόζουμε ένα πολύ καινοτόμο πρόγραμμα, το πρόγραμμα ESCAPE μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα ναρκωτικά όπου θα ελέγχουμε και έχουμε ήδη ελέγξει, χρησιμοποιημένο υλικό για να δούμε τι ουσίες κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά σε όσο πιο πραγματικό χρόνο γίνεται. 

Αυξανόμενη χρήση αλκοόλ στους νέους

Εδώ οφείλουμε να χτυπήσουμε ένα καμπανάκι στις οικογένειες που έχουν παιδιά να περιορίσουν τη κατανάλωση αλκοόλ. Έχει γίνει μια απομυθοποίηση του αλκοόλ γιατί όταν βρίσκεται στο οικογενειακό τραπέζι και πίνουμε παρα πάνω από όσο πρέπει, τα μικρά παιδιά μην έχοντας επίγνωση το τι μπορεί να προκαλέσει μια υπερβολική κατανάλωση , θα οδηγηθούν σε λάθος «υιοθέτηση» συμπεριφοράς.

Αυτό που πρέπει να καταλάβει η κοινωνία είναι πως το πρόβλημα αυτό μπορεί να χτυπήσει του καθένα την πόρτα. Δεν χρειάζεται να διώχνουμε τους ανθρώπους να τους κάνουμε να νιώθουν ότι είναι οι απόκληροι της κοινωνίας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρώτα από όλα μιλάμε για μια διοψυχοκοινωνική νόσο και πως μετά από κάποια στιγμή δεν έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο καθώς οι ουσίες επιδρούν καταλυτικά τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο με αποτέλεσμα την εμφάνιση της χρονιότητας σε κάποιες περιπτώσεις με ότι αυτό συνεπάγεται.

Άρα οι παρεμβάσεις μας πρέπει να απαντούν και σε αυτή τη συνθήκη ώστε να
μπορέσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.

Επίσκεψη της ΠτΔ κ. Σακελλαροπούλου στο πεδίο 

Είναι η πρώτη φορά που έρχεται Πρόεδρος Κράτους στην Ευρώπη στο πεδίο, στο πεζοδρόμιο να δει ενεργούς χρήστες, να συνομιλήσει μαζί τους και να αφουγκραστεί τα προβλήματα τους . Οι ωφελούμενοι μας στο πεδίο όταν αντίκρυσαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένιωσαν μεγάλη χαρά, μεγάλη έκπληξη γιατί δεν πίστευαν στα μάτια τους. Η πρόεδρος ήρθε με τα πόδια, χωρίς ιδιαίτερη ασφάλεια , κάτι που δείχνει πόσο ήθελε να προσεγγίσει με τον πιο απλό τρόπο τους συγκεκριμένους ανθρώπους, να μην τους ενοχλήσει. Πήγαμε σε διάφορα σημεία και αυτό είναι προς τιμήν της προέδρου καθώς βρεθήκαμε σε πιάτσες και σημεία συνάθροισης που και για εκείνη ήταν οικεία, τα γνώριζε.

Άκουσε τα προβλήματα τους και τις δυσκολίες τους καθώς επίσης δεσμεύτηκε πως θα ξαναβγεί μαζί μας έξω. Τόσο για τους ωφελούμενους μας, όσο και για τους εργαζόμενους εδώ μπορώ να πω ότι ήταν μια παροχή δύναμης ότι η πολιτεία είναι δίπλα τους, νοιάζεται να ακούσει το πρόβλημα τους και βοηθάει όλους εμάς που ασχολούμαστε με το έργο να σπάσει το στίγμα. 

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE