Μητσοτάκης| Ισότητα δεν είναι η εξίσωση προς τα κάτω αλλά οι ίδιες δυνατότητες σε ίδιους ανθρώπους

Share on:

Ομιλία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας -ένα θέμα που θεωρεί υψίστης σημασίας- πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην εμπρηστική επίθεση στην Real.

«Η πολιτεία θα κάνει ότι χρειαστεί για να εντοπίσει τους δράστες και να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη», ξεκαθάρισε και τόνισε πως:

«Η ελευθερία του Τύπου στην πατρίδα μας, ούτε δεν φιμώνεται ούτε περιορίζεται από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το νέο νομοσχέδιο το οποίο θα γίνει τις προσεχείς ημέρες νόμος του κράτους, όπως τόνισε.

Σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

-με το νέο σχέδιο νόμου αυξάνεται δραστικά η φροντίδα για φοιτητικό πληθυσμό και πέραν των σπουδών. Προβλέπονται κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης, ενισχύεται η ειδική μέριμνα για φοιτητές με αναπηρίες ώστε να διασφαλίζεται πρόσβασή τους σε κάθε δραστηριότητα. Το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο απέδειξε ότι έχει τεράστιες δυνατότητες παρά τα προβλήματα που το ταλαιπωρούν κρατά υψηλές επιδόσεις χάρη στο μεράκι ακαδημαϊκών, τις δυνατότητες των φοιτητών και την επιμονή των γονιών τους.

-Τα εκατοντάδες άρθρα του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν πολλές από τις ανάγκες πανεπιστημιακής κοινότητας ανάμεσα τους και την επιτάχυνση διαδικασίας αναγνώρισης πτυχίων από ξένα ΑΕΙ αλλά και η ανάπτυξη ολοήμερου σχολείου που θα λειτουργεί ως 5:30 απόγευμα.

-Η βασική στόχευση της πρωτοβουλίας μας είναι η αποδέσμευση από γραφειοκρατικά και ιδεολογικά βαρίδια ώστε να ξαναβρούν το ρόλο τους ως ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας. Με ισχυρά πτυχία που θα αυξάνουν πιθανότητες να βρει κάποιος καλή δουλειά.

-Το έχω ξαναπεί , ο απόφοιτος ιδιωτικού σχολείου παιδί ευκατάστατης οικογένειας έχει περισσότερες πιθανότητες για σπουδές εδώ ή εξωτερικό. Ένα παιδί όμως με στενό οικογενειακό προϋπολογισμό πρέπει ν βασιστεί στις δικές του δυνάμεις και αυτοί βρίσκονται στον πυρήνα νομοσχεδίου που φιλοδοξεί να κάνει πράξη το ίσο δικαίωμα στην ευκαιρία.

-Η κοινωνική όψη των πανεπιστημίων σχετίζεται με τις ανάγκες τις πατρίδας. Τα ΑΕΙ δεν είναι για να τυπώνουν πτυχία αλλά να υπηρετούν τις ανάγκες τις πατρίδας μας. Αυτή είναι η σύνδεση που δίνει δουλειά στους αποφοίτους και μέλλον στην κοινωνία

-Στην αντίληψη της κάθε πολιτικής δύναμης για τα ΑΕΙ κρίνεται τελικά αν βρίσκονται στην όχθη καθήλωσης ή εκσυγχρονισμού. Εσείς ζητάτε να μην αλλάξει τίποτα εμείς αναζητούμε νέα γνώση. Κρίνεται ποιος είναι ο αληθινά προοδευτικός. Εκείνος που θέλει γνώση για λίγους που μπορούν ή εκείνος που φέρνει ίσες ευκαιρίες για όλους

-Ακόμα κατοχυρώνονται 2 καινοτομίες: οι σπουδές κατεύθυνσης, τα προγράμματα εφαρμοσμένων σπουδών και τεχνολογίας. Δύο εκπαιδευτικές γέφυρες προς το επάγγελμα που θα επιλέξει ο κάθε πτυχιούχος. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με αυτές τις αλλαγές μπαίνει σε μια ακαδημαϊκή παγκόσμια τροχιά . Θέτει οριζόντια τα εργαστήρια και βιβλιοθήκες σε όλους. Ανοίγει πόρτες του για διεθνείς συνεργασίες. Οι φοιτητές μας δεν πρέπει να βλέπουν ως 4ετή παράταση της σχολικής τους διαδρομής. Σίγουρα δεν πρέπει να βλέπουν τα ΑΕΙ ως μηχανή πτυχίων χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

«Πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ

«Εθνική παιδεία στην υπηρεσία της Εθνικής Οικονομίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε πως «θα αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα τοποθετείτε όλοι στην κατ’ άρθρων ψηφοφορία, γιατί είναι εύκολη η γενική κριτική από την αντιπολίτευση. Μη βρεθούμε στην κατάσταση ενώ διαφωνείτε επί της αρχής θα έχετε ψηφίσει περισσότερα από τα μισά άρθρα για να πέσουν οι μάσκες της υποκρισίας και σε αυτήν την αίθουσα», είπε.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα αδιαφορίας για την εκπαίδευση και εκμαυλισμού της κοινωνίας από την μαζική ίδρυση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν φύγει», συνέχισε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στον χώρο των ΑΕΙ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απουσία του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας:

«Δεν είναι εδώ γιατί θα έπρεπε να τοποθετηθεί ο ίδιος για τις απίστευτες αθλιότητες του κυρίου Βερναρδάκη. Θα έρθει, όμως, δεν μπορεί να μην έρθει, ε; Και είμαι περίεργος αν θα έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει ο ίδιος για τον χώρο που εκπροσωπεί προσωπική συγγνώμη από την υπουργό Παιδείας. Αλλά φοβάμαι ότι δεν θα το έχει γιατί αυτός ο βερναρδακισμός είναι ένας πολακισμός, είναι συριζαϊκός φαρισαϊσμός είναι αυτό που έχει χαρακτηριστεί ο εκτσογλανισμός της κοινωνικής ζωής».

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE