Μαριόλης | Ο Βραβευμένος προσωπικός γιατρός στην Valuenews.gr

Share on:

Για κοινωνική αναγκαιότητα ύπαρξης του Προσωπικού Ιατρού ως «βηματοδότη δικτύου υγείας», έκανε λόγο σε συνέντευξη του στην Valuenews.gr και την Γεωργία Ζιαγάκη, ο Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Ανάργυρος Μαριόλης.

Ο κος Μαριόλης ανέφερε μεταξύ άλλων, πως η υψηλής ποιότητας πρωτοβάθμια φροντίδα θα προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για να καλύπτουν τις ατομικές και οικογενειακές ανάγκες

Μεγάλης σημασίας χαρακτηρίστηκε επίσης το γεγονός ότι δίνει 24ωρη πρόσβαση 365 μέρες το χρόνο σε όλα τα σημεία της χώρας, προσφέροντας επίσης κατοίκων νοσηλεία και φροντίδα

Ειδικότερα,

Η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα συγκριτικής προτεραιοποίησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας, για την έξοδο από το αδιέξοδο. Το σύστημα υγείας είναι γεγονός πως για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα και την αξιοπιστία του, χρειαζόταν εδώ και αρκετές δεκαετίες, τεκμηριωμένες και βαθιές μεταρρυθμίσεις, που η βάση τους να είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα και ο οικογενειακός ή προσωπικός γιατρός. Αυτό προσφέρει όλα τα εχέγγυα για να πετύχει η καινούργια νομοθετική ρύθμιση, γιατί βλέπω να αναδεικνύεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όχι απλά ως πυλώνας ενός σύγχρονου συστήματος υγείας αλλά ως ευρύ κοινωνικό όραμα. Για αυτό πρέπει όλοι να αγκαλιάσουμε αυτή την προσπάθεια γιατί ο βηματοδότης της πρωτοβάθμιας θα είναι ο προσωπικός γιατρός, που θα κατευθύνει τον ασθενή μέσα στο σύστημα υγείας, διασφαλίζοντας αυτό που έχει ανάγκη, δηλαδή την συνέχεια και την πληρότητα στην φροντίδα του. Το να είσαι οικογενειακός γιατρός είναι ταυτόχρονα προνόμιο και ευθύνη. Αυτό που έρχεται να λύσει ο οικογενειακός γιατρός είναι αυτό που λέμε ολοκληρωμένη φροντίδα.

Αύξηση 10% σε φάρμακα και εξετάσεις για όσους δεν εγγραφούν

Ο προσωπικός γιατρός βλέπει την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, την συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή του σε άλλες ειδικότητες γιατρών, αλλά και τη νοσηλεία του σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο που μπορεί να έχει ανάγκη. Τα κίνητρα και αντικίνητρα για την εγγραφή, ισχύουν για όλες τις χώρες του κόσμου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως τα κίνητρα έρχονται να μιλήσουν για μια δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας, και να βάλει τον πολίτη να συμμετέχει και αυτός, τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό. Βέβαια αυτοί που δεν εγγραφούν θα έχουν αύξηση 10% στα φάρμακα τους και τις εξετάσεις τους.

Αυτή την στιγμή έχουμε περίπου 2,250,000 εγγραφές σε προσωπικό γιατρό, και ήμαστε ακόμη στην αρχή. Σύντομα το νούμερο θα αυξηθεί, διότι ο πολίτης θα καταλάβει πως δεν υπάρχουν επιβάρυνσης για τον ίδιο, μόνο προνόμια.

Ο ρόλος και η ανάγκη του οικογενειακού γιατρού

«Εγώ ως γιατρός θέλω να μπορώ να προσφέρω συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών αλλά και την προαγωγή της υγείας, την διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας. Μέχρι σήμερα η λέξη πρόληψη είχε μια ρητορική. Τώρα θα εφαρμόσουμε προγράμματα προληπτικού ελέγχου, καθώς και την εφαρμογή και την παρακολούθηση του εμβολιασμού, που είναι γνωστικά αντικείμενα τις πρωτοβάθμιας. Και φυσικά το πιο σημαντικό η διατήρηση και η τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας. Κάθε πολίτης που είναι εγγεγραμμένος θα μπορούμε να του διασφαλίσουμε τη συνέχεια και τον συντονισμό της φροντίδας του, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει ξανά υπάρξει.

Λειτουργούμε χωρίς να βλέπουμε από μια σύγχρονή πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά ως κοινωνικό όραμα. Εδώ που ήμαστε ο οικογενειακός γιατρός έχει πάρει τον ρόλο του καθοδηγητή των ασθενών στα συστήματα υγείας, προσπαθούμε δηλαδή να του παρέχουμε συνεχή και συντονισμένη φροντίδα. Ειδικότερα, μας ενδιαφέρει να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε ομάδες που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά, ευάλωτες ομάδες, αλλά και αυτοί που βρίσκονται στο περιθώριο του συστήματος. Επομένως λειτουργούμε στο σημείο της πρώτης επαφής και προσπαθούμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας που να μπορούν να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις βασικές ανάγκες υγείας του πληθυσμού, τόσο σε επίπεδο ατόμου, όσο και σε επίπεδο της οικογένειας σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Με σοβαρές ελλείψεις το Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης

Όσον αφορά το Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης, υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις μονάδες. Δυστυχώς η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο, παρόλα αυτά όλοι οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να στηρίξουμε σε πρωτοβάθμιο επίπεδο την φροντίδα και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Το θέμα είναι να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο αύριο, δηλαδή να δούμε την ομάδα υγείας και τον προσωπικό γιατρό με όρους υποχρεώσεων και συμβολαίου, να δούμε την αναφορά στην οικογένεια και την διαμόρφωση ενός τρόπου ζωής που να μειώνει τον κίνδυνο.

Προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να σταματήσω το έλλειμα στην ολοκληρωμένη φροντίδα για την διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων. Αυτό που έρχεται και υπάρχει τώρα στην χώρα μας, δίνει λύσεις στην πρόσβαση, στην συνέχεια, στον συντονισμό και στη διασύνδεση. Αυτό προσπαθώ όλα αυτά τα χρόνια και αυτό θα προσπαθήσω και με τους συναδέλφους μου μέσα από το θεσμό του Προσωπικού Ιατρού. Δηλαδή να δώσω μια λύση στο έλλειμα που υπάρχει στην λειτουργική ολοκλήρωση, που έχει καταγραφεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες, στην φροντίδα ασθενών που έχουν κάποια χρόνια πάθηση σε προχωρημένο στάδιο. Κάπως έτσι νομοθετήθηκε και ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού, όπου σου προσφέρει υπηρεσίες στο σπίτι, δηλαδή την κατοίκων νοσηλεία και φροντίδα, την ανακούφιση του πόνου και της παρηγορητικής φροντίδας, καθώς και της αποκατάστασης από μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου πρέπει να υπάρχει γιατρός δίπλα.

«Καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός» στον κόσμο για το 2021

‘Ήταν μια σημαντική τιμητική διάκριση, βραβεύοντας ουσιαστικά τη χώρα μας. Το αστείο είναι πως βραβεύσαν έναν οικογενειακό γιατρό, χωρίς να υπάρχει αυτός ο θεσμός στην χώρα. Είχα την ιδέα να ιδρύσω το πρώτο κέντρο υγείας αστικού τύπου στον Βύρωνα, το οποίο αποτέλεσε παράδειγμα και υπόδειγμα για αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες και είναι μια προσπάθεια 1/4 του αιώνα, η οποία καταγράφετε από μια συνεχόμενη παροχή υπηρεσιών, χωρίς να έχει δώσει ποτέ στον πολίτη ή στον ασθενή την αριθμητική συνιστώσα.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξή:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE