Μήπως, τελικά, δεν ήταν γκάφα του Ερντογάν η ανάρτηση στο twitter για την Τριπολιτσά; |

Share on:

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή κατέβαλε ακόμα μία προσπάθεια προκειμένου να δυναμιτίσει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 Ανήρτησε στο Twitter μία φωτογραφία με έναν πίνακα από την άλωση της Τριπολιτσάς κάνοντας λόγο για «σφαγή».

Ωστόσο ο πίνακας όχι μόνο δεν απεικονίζει τη… σφαγή αλλά είναι ένα έργο του George Philipp Rugendas, ο οποίος απεβίωσε το 1742 και σε αυτή του τη δημιουργία είχε απεικονίσει τη μάχη του Πετροβαραντίν. Σημειώνεται πως τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy και πρώην Αντιπρόεδρος του ΚΕΔΙΣΑ Σπύρος Πλεκούδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν στην ανάρτησή του έγραφε πως «δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Σφαγή της Τριπολιτσάς, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, στην οποία δολοφονήθηκαν βάναυσα χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι, Αλβανοί αδελφοί μας και Εβραίοι».

Μήπως, όμως, ο νεοσουλτάνος το έκανε επίτηδες; Μπορεί. Για όλα είναι ικανός. Σιγά, μην γίνει θέμα από τον απόλυτα ελεγχόμενο Τύπο, η γκάφα του.

Το θέμα είναι απλά να φανατίσει τους… φανατικούς του, που τον ακολουθούν. Εμείς μπορεί να τον χλευάζουμε γι αυτό, αλλά δεν μετράει. Εκείνο που μετράει είναι η προσλαμβάνουσα των φανατισμένων Τούρκων πολιτών που τον πιστεύουν κι είναι έτοιμοι για πόλεμο, αν τους ζητηθεί.

Η μάχη του Πετροβαραντίν

Η Μάχη του Πετροβαραντίν, γνωστή και ως Μάχη του Πιτερβαρντάιν, έλαβε χώρα στις 5 Αυγούστου 1716 κατά τη διάρκεια του Αυστροτουρκικού πολέμου, όταν ο Οθωμανικός στρατός πολιόρκησε το ελεγχόμενο από τους Αψβούργους φρούριο Petrovaradin στα στρατιωτικά σύνορα της μοναρχίας των Αψβούργων (σήμερα Novi Sad , Vojvo , Σερβία ).

Οι Οθωμανοί προσπάθησαν να καταλάβουν το Πετροβαραντίν, το λεγόμενο Γιβραλτάρ στον Δούναβη , αλλά γνώρισαν μια μεγάλη ήττα από στρατό το μισό του δικού τους, παρόμοια με την ήττα που είχαν βιώσει το 1697 στη Ζέντα. Ο Οθωμανός Μεγάλος Βεζίρης Νταμάντ Αλή Πασάς τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ ο Οθωμανικός στρατός έχασε 20.000 άνδρες και 250 όπλα από τον στρατό των Αψβούργων με επικεφαλής τον Στρατάρχη Ευγένιο της Σαβοΐας .

Οι Αυστριακοί εδραίωσαν αυτή τη νίκη βαδίζοντας στο Μπανάτ και κατακτώντας το Τέμεσβαρ, το τελευταίο εναπομείναν τουρκικό φρούριο στην Ουγγαρία, ακολουθούμενο από το Βελιγράδι.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE