Λοβέρδος| “Λάθος η καταδίκη της Ελλάδας για το Φαρμακονήσι”

Share on:

«Λάθος» χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκασε την Ελλάδα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το 2014, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι η απόφαση αυτή τον ανησυχεί περισσότερο από την ακραία ρητορική της Άγκυρας.

«Αυτό που με έχει πάρα πολύ στεναχωρήσει και ανησυχήσει για τις συνέπειές του στο μέλλον δεν είναι τόσο αυτές οι ακραίες προκλήσεις από πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν όσο είναι η απόφαση του ΕΔΔΑ για το Φαρμακονήσι» είπε χαρακτηριστικά.

«Μια απόφαση την οποία δεν προσέξαμε και πάρα πολύ αλλά η οποία ενδεχομένως θα παράξει προβλήματα σε ό,τι αφορά το “εργαλείο” που λέγεται “μετανάστες” που η Τουρκία χρησιμοποιεί και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και το καλοκαίρι του ’22, θυμίζει παρελθόν. Το χρησιμοποιεί ως όπλο η Τουρκία αυτό» δήλωσε ακόμη.

Στη συνέχεια μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η «λάθος» αυτή απόφαση ουσιαστικά απαγορεύει τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων, ενώ απέδωσε στο ΕΔΑΔ μεροληπτική στάση σημειώνοντας:

«Η απόφαση αυτή του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι λάθος. Γιατί κατ’ ουσίαν απαγορεύει σε ένα κράτος κυρίαρχο να ελέγξει τα θαλάσσια σύνορά του. Και δεν είναι η ίδια σε λογική με μια αντίστοιχη πριν από λίγα χρόνια που αφορούσε την Ισπανία. Υπάρχει δηλαδή μια άνιση μεταχείριση θεμάτων…τα μεν που αφορούσαν την Ισπανία, τα δε που αφορούν την πατρίδα μας.» κατέληξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνικές αρχές «δεν έκαναν εμπεριστατωμένη και αποτελεσματική έρευνα για να ρίξουν φως στις συνθήκες, υπό τις οποίες βυθίστηκε η βάρκα» και ότι δεν έκαναν «όσα θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς για να παρέχουν στους προσφεύγοντες και τους συγγενείς τους την προστασία που χρειάζονταν».

Επίσης, έκρινε ότι δώδεκα από τους προσφεύγοντες που βρίσκονταν στη βάρκα, υπέστησαν «εξευτελιστική μεταχείριση» κατά τη σωματική έρευνα που τους έγινε μετά την αποβίβασή τους στο Φαρμακονήσι.

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE