Κύμα χρεοκοπιών των επιχειρήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Share on:

Κύμα νέων χρεοκοπιών πυροδοτούν η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και η αυστηροποίηση των πιστωτικών συνθηκών, σύμφωνα με την Allianz Research.

Ειδικότερα αναμένει αύξηση κατά 21% στις χρεοκοπίες φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις ΗΠΑ να σημειώνουν αύξηση 49% σε σύγκριση με το 2022 και την Ευρωζώνη 23%, ενώ σημαντική εκτιμάται πως θα είναι η αύξηση στις πτωχεύσεις ελληνικών εταιρειών, η οποία τοποθετείται στο 23% τόσο φέτος όσο και το 2024.

Η διάχυση των ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει αυξήσει τους κινδύνους για τις επιχειρήσεις, επισημαίνει η Allianz, και θα συμβάλει στην ευρεία επιτάχυνση των πτωχεύσεων. Οι φόβοι για ύφεση και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αμβλυνθεί, ωστόσο οι εταιρείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εκτεταμένες πιέσεις στο μέτωπο της κερδοφορίας εν μέσω αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών, δεδομένης της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Επιπλέον, η «ομαλοποίηση» δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ειδικά στην Ευρώπη.

Τα μέτρα που σχετίζονται με την COVID-19 έχουν αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά σε αρκετές χώρες οι εταιρείες εξακολουθούν να συμμετέχουν σε πολυετή προγράμματα στήριξης, ενώ πρέπει να αντιμετωπίσουν και τη σταδιακή λήξη των πρόσθετων μέτρων στήριξης που εφαρμόστηκαν στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας.

Συνολικά αναμένει απότομη επιτάχυνση στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων παγκοσμίως το 2023 (+21% ετησίως), πριν από μια άλλη –αν και πιο περιορισμένη– αύξηση το 2024 (+4%). Στην Ευρώπη αναμένει ότι οι πτωχεύσεις θα σημειώσουν σχετικά ισχυρή αύξηση το 2023 (+20%), για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, και θα σταθεροποιηθούν το 2024, με την Ευρωζώνη να σημειώνει αύξηση 23% φέτος. Εκτιμά πως οι περιπτώσεις χρεοκοπίας θα φθάσουν στις 59.000 στη Γαλλία το 2023 (+41% ετησίως), στις 28.500 στο Ηνωμένο Βασίλειο (+16%), στις 17.800 στη Γερμανία (+22%) και στις 8.900 υποθέσεις στην Ιταλία (+24%).

Kathimerini.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE