Κύμα ιώσεων | Γρίπη, RSV και κορωνοϊός – Πώς εξηγείται η έξαρση και γιατί χτυπάει τα παιδιά

Share on:

Με ένταση και νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές εξελίσσεται στη χώρα μας το κύμα των ιώσεων του χειμώνα που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα, ενώ οι επόμενες μέρες, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες στο iefimerida.gr, αναμένονται ακόμη πιο δύσκολες.

Τα νοσοκομεία –κυρίως τα παιδιατρικά- δέχονται μεγάλη πίεση και έρχονται αντιμέτωπα με πληθώρα περιστατικών. Μεταξύ αυτών, η γρίπη, η «κυκλοφορία» της οποίας συνήθως ξεκινάει προς τα τέλη Δεκεμβρίου, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV και αδενοϊοί, που «θερίζουν» ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου τα παιδιά μικρότερων ηλικιών και κατ’ επέκταση όλη την οικογένεια, αλλά και τα κρούσματα κορωνοιού που καλά κρατούν.

«Έξαρση όλων των ιών»- Αναμενόμενο ένα νέο κύμα κορωνοιού

«Έχουμε πάρα πολλές ιώσεις και αυτό ήταν αναμενόμενο γιατί και ο καιρός κρύωσε και δεν υπήρχε ανοσία από τις προηγούμενες χρονιές λόγω των αυστηρών μέτρων που λαμβάνονταν για την πανδημία», επισημαίνει η Ιωάννα Παυλοπούλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολόγος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής στη Β΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση των εισαγωγών την περίοδο που διανύουμε. «Έχουμε πολλές αναπνευστικές λοιμώξεις. Γρίπη και βρογχιολίτιδα σε μικρά παιδάκια, κυρίως βρέφη και νήπια. Βλέπουμε μία πρόωρη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων του χειμώνα. Η γρίπη έχει έρθει πολύ νωρίτερα αλλά και ο RSV. Εκτός από την πρώιμη έναρξη έχουμε και μεγαλύτερη ένταση. Αυξημένους αριθμούς εισαγωγών αλλά η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και υπό έλεγχο», τονίζει.

Πηγή : https://www.iefimerida.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE